Elhunyt a Szomszédok egyik szereplője - 92 évesen érte a halál Kautzky Józsefet
92 éves korában elhunyt Kautzky József Jászai Mari-díjas színész.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerdán, 92 éves korában elhunyt Kautzky József Jászai Mari-díjas színművész - közölte a család az MTI-vel. Sokaknak a Szomszédok című teleregényből lehet ismerős, 1987 és 1999 között az autószerelő, vállalkozó Veres Józsefet alakította: Taki bácsi Veres úrhoz vitte mindig a taxiját javíttatni. 

Látható volt A Tenkes kapitánya, a Bors, a Családi kör és az Öregberény című sorozatokban is. Számos filmben is játszott, szerepelt egyebek mellett A tizedes meg a többiek, az Egy pikoló világos, a Meztelen diplomata, az Égigérő fű, a Szegénylegények, az Egy óra múlva itt vagyok vagy az Alba Régia című alkotásokban. 

Kautzky József 1927. január 15-én született Soroksáron, 1948-ban végzett a Színművészeti Akadémián. Tagja volt a debreceni és a pécsi teátrumnak, a Jókai, a Petőfi, az Arizona, a Művész, valamint a Thália Színháznak.

- Hatvan évig mindent eljátszottam, amit csak szerettem volna,

együtt alkothattam Latinovitscsal, Ruttkaival, Bessenyeivel, Kozák Andrással, Sinkovitscsal...

erre szívesen gondolok, és a régi színházra is. Amikor még ünneplőben jártak az emberek az előadásokra, amikor szétnyílt a függöny, mennyei parfüm illata csapta meg az orrunkat. Akkor még tisztelték a színházat és a művészeket is. Ma már sajnos nem így van - mesélte a Borsnak 2017 januárjában.

Kautzky József színművész, a Thália Színház tagjaként 1973-ban.
Kautzky József színművész, a Thália Színház tagjaként 1973-ban.
Fotó: MTI/Keleti Éva

Főbb szerepei: Ágh Miklós (Molnár: A hattyú); Szigligeti: Liliomfi; Vak jós (Euripidész: Bacchánsnők); Kacsóh Pongrácz (Kellér: Bal négyes páholy); Biberach (Katona: Bánk bán); Rozsos Henrik (Karinthy: Házszentelő); Arkagyij Afranius (Bulgakov: A Mester és Margarita); Omar Gaffney (Chase: Barátom, Harvey); Pap (Vian: Mindenkit megnyúzunk); Sir Colenso Ridgeon (Shaw: Segítség! Orvos!); Candy (Steinbeck: Egerek és emberek); Weller Martin (Coburn: Kopogós römi).

Kautzky József sokat szinkronizált. Ő adta a hangját például a Halálos fegyver második részében Leo Getz-nek (Joe Pesci), az Űrgolyhókban az elnöknek (Mel Brooks), A kis hableányban Agóniának és Begóniának, A hercegnő és a koboldban a koboldok királyának. 

Első felsége Spányik Éva színésznő volt, majd válása után, 1955-ben Csiky Gergely A nagymama című darabjának olvasópróbáján ismerte meg Kállay Ilonát, akivel később házasságot kötött. Utóbbi 2005-ben hunyt el. 

Kautzky Józsefnek három fiútestvére született, közülük Kautzky Ervin szintén színész, és az ő gyermeke, Kautzky Armand is a színészmesterséget választotta. 

Ezt is szeretjük