Elhunyt Andy Vajna - Otthonában érte a halál a 74 éves producert
Elhunyt Andy Vajna filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének 75. évében, hosszú betegség után, budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna Vajna András György néven született 1944. augusztus elsején, Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált. A család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd a Távol-Keleten először fodrászként és parókakészítőként dolgozott, később pedig mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott.

A hongkongi Panasia Film eredményesen működött, így lehetősége nyílt terjeszkedni. 1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures céget, amely hamarosan a világ legbefolyásosabb forgalmazóinak sorába emelkedett.

Andy Vajna a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film díszbemutatóján a Corvin moziban 2018. november 7-én.
Andy Vajna a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film díszbemutatóján a Corvin moziban 2018. november 7-én.
Fotó: Femina/Rátkai Márk

Produceri tevékenysége az 1978-as A csendestárs című alkotással kezdődött és olyan világsikerek követték, mint a Rambo I., II., III., a Vörös zsaru, a Terminátor 2 – Az ítélet napja, a Terminátor 3: A gépek lázadása, a Terminátor – Sarah Connor krónikái, a Terminátor: Megváltás, az Elemi ösztön, a Nixon, A skarlát betű, a Die Hard – Az élet mindig drága, vagy az Evita.

Hazájától sem szakadt el, a magyar filmélet szereplőivel mindvégig aktív kapcsolatot tartott fenn. Tevékenyen hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez. Budapesten forgatták az Evita című Vajna-szuperprodukció számos jelenetét is, mialatt az Egyesült Államokban (1996 áprilisában) Kassar és Vajna személyes adóügyeiben külön vizsgálat indult. Andy Vajna ügye végül 2001-ben zárult: a követelt 41,1 millió helyett 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett. 

Ő volt a producere az 1997-es A miniszter félrelép és a 2006-os Szabadság, szerelem című alkotásoknak is. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot A miniszter félrelép érte el.

Andy Vajna az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke volt. 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, feladata "a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása". 2015-ben megvásárolta a TV2 Csoportot, egy évvel később a Rádió 1 is az ő tulajdonába került. 2017-ben megvette a Lapcom Zrt.-t, ami magába foglalja a Borsot, a Délmagyarországot, és a Kisalföldet. 2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti. Megemlékező közleményükben az áll:

"Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett."

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A "Vajna-korszak" alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét."

Andy Vajna 2013. augusztus 18-án, Los Angelesben feleségül vette Palácsik Tímeát, aki felvette a férje vezetéknevét. A producer szívével jó ideje gondok voltak. Amikor 2016-ban Vajna Tímea a Golden Globe-díjátadó helyszínén drukkolt a Saul fia alkotóinak, férje nem tudott vele tartani, mert egy budai szív- és érgyógyászati klinikán ápolták. 

Ezt is szeretjük