Tótka Sándor aranyat, Csipes Tamara ezüstöt nyert: aratnak a kajakosok

Tótka Sándor aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres, míg Csipes Tamara ezüstöt a kajak egyesek 500 méteres versenyében.

totka-sandor-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben. 

Csipes Tamara ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpián, míg Kozák Danuta, aki a japán fővárosba a szám kétszeres címvédőjeként érkezett, ezúttal lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

Tótka Sándor aranyat, Csipes Tamara ezüstöt nyert 

Tótka Sándor és Csizmadia Kolos is két-két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, amelyben a címvédő és világbajnok brit Liam Heathen kívül a svédek korábbi vb-győztese, Petter Menning és az előző két olimpián egyformán érmes spanyol Saul Craviotto számított a legnagyobb ellenfélnek.

totka-sandor
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az UTE 27 éves, friss Európa-bajnoka, Tótka - az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heatht - szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. Az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia is remekül teljesített, az olasz Manfredi Rizza és Heath mögött alig szorult le a dobogóról

Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya - korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni -, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nők legnagyobb figyelemmel kísért számában, a kajak egyesek 500 méteres versenyében Csipes Tamara és Kozák Danuta egymás melletti pályán, az 5-ösön és a 6-oson lapátolt.

A magyarok nem kezdtek jól, de aztán Csipes rákapcsolt, 250 méternél már a második helyen haladt, és ezt a pozícióját tartani tudta a táv második felében is. Bár megpróbálta támadni az új-zélandiak sztárját, a világbajnoki címvédő Lisa Carringtont, nem volt esélye, hogy utolérje. Eközben a  Ferencváros 34 éves ötszörös olimpiai bajnoka, Kozák 250-nél az ötödik helyen lapátolt, és a hajrában ezen egyet javítva negyedikként ért be, a dobogósoktól jócskán lemaradva.

csipes-tamara
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A számot magabiztosan nyerő Lisa Carrington Tokióban már három aranynál jár, és a négyessel - sporttörténelmet írva - szeretné megszerezni a negyediket is. Ő egyébként 1996 és Kőbán Rita óta az első ebben a számban, aki aktuális világbajokként az olimpiát is megnyerte.

 A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes - akinek edzője édesapja, az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Ferenc - pályafutása második ötkarikás érmét szerezte, és a partra kiérve az öklét rázva láthatóan nagyon örült a sikerének.

csipes-tamara2
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Honvéd 31 éves kajakosáé a magyar kajak-kenu sport 85. ötkarikás érme, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 15. érem, a hetedik ezüst.

Kőbán Rita egykor és ma

Kőbán Rita az egyik legsikeresebb magyar kajakozónő, aki négy olimpián szerzett érmeket, és a legnagyobb sikereit a ’90-es években aratta. 2000-ben vette át szakedzői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, szép csendben visszavonult a rivaldafénytől. 

Cover-fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt is szeretjük