Igazi bombázók! Sosem látott közös fotón a 6 legkedveltebb női szinkronhang
Mesebeli fotózáson jártunk a hat színésznővel együtt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság jóformán bármivel híressé lehet válni, még ha sokszor csak behatárolt ideig is: elég lehet egy nem szokványos - és esetenként nem is feltétlenül ízléses - megnyilvánulás, hogy valakiért már-már egymás sarkát tapossák a legkülönbözőbb médiumok. Azokat viszont, akik alázattal és magas színvonalon, ám mindenféle körítés nélkül teszik a dolgukat, jellemzően már messze nem kényeztetik így el - ezért aztán számos kiváló művészünkről méltatlanul keveset tudunk.

Így gondolta ezt Kincsesné Gurmai Mária, sokaknak Marcsi is, aki szakmájára nézvést fodrász, smink- és maszkmester, nem mellékesen pedig egy négyéves tündérlány és egy kis pocaklakó anyukája - és elhatározta, hogy a maga eszközeivel tesz azért, hogy a helyzet legalább valamelyest változzon. Összeválogatott tehát egy profi stábot, és Birgés Kata fodrásszal, Hecendorfer Tímea stylisttal és Botond Márton fotóssal egy varázslatos hangulatú fotózást hozott össze hat kiváló színésznőnk számára, akiknek legtöbben inkább a szinkronhangját ismerjük.

Állnak (balról jobbra): Kiss Virág, Urbán Andrea, Orosz Helga, Zsigmond Tamara, Roatis Andrea, Kincsesné Gurmai Mária. Guggolnak (balról jobbra): Hecendorfer Tímea, Birgés Kata, Bogdányi Titanilla

Szinkronizálni embert próbáló feladat

Már maga a szinkronizálás is összetett dolog: a karakter lényének visszaadásához - sok minden más mellett - vitathatatlanul szükséges a színészi tehetség és tapasztalat. Csupán a hang erejével, a hangszínnel és hanghordozással szerepet játszani embert próbáló feladat, nem véletlen hát, hogy a sikeres szinkronszínészek, illetve -színésznők túlnyomórészt a színpadról kerültek a hangstúdiókba.

A fotózáson részt vevő hat színésznőnek is ott indult a pályája, többen ma is játszanak színházban, illetve a kamerák előtt - és még mi minden mással foglalkoznak! Kiss Virág manapság a keverőpult másik oldalán készít szinkront, azaz rendező lett, Urbán Andrea színpadi szerepei mellett tréningeken is dolgozik színésznőként, és az éneklés is egyre fontosabb az életében. A mindössze 28 éves Bogdányi Titanillának szerelme a rádiózás - annak idején még A Szabó családban is szerepelt. Roatis Andrea magas szinten műveli a szinkronfordítást és a szájra írást, miközben Zsigmond Tamara kolléganőjével együtt a tervek szerint új képesítést szereznek: mindketten beadták jelentkezésüket az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karára, logopédia szakra. Orosz Helga pedig a kőszínház mellett a műfaji határok feloldására törekvő Andaxínházban is rendszeresen fellép.

Többek pályatársaknál

A hat színésznő pályája számos ponton találkozott-találkozik, és mostanra elmondható, hogy többet jelentenek egymásnak pályatársaknál.

- Korban Zsigmond Tamival, Roatis Andival és Kiss Virággal állunk legközelebb egymáshoz - meséli egyikük, Urbán Andrea. - Tamival és Andival ugyanaz a karakterünk, gyakran voltunk egymás testvérei vagy barátnői egy-egy munka kapcsán. Virág ma már rendezőként is sikeres - korábbi kolléganőnkként jobban látja a kevésbé ismert oldalainkat is, és mindig eltalálja, hogy ki mire alkalmas. Mostanság a Downton Abbey sorozat kapcsán dolgozunk együtt, melyet ő rendez, míg én a bátor szolgálólányt, Anna Smith-t szólaltatom meg, illetve a Naphegy klinika című német kórházsorozatot csináljuk, amit Virág színésznőként és rendezőként is jegyez. Orosz Helga korábban kezdte, mint mi, de sok közös darabunk volt a Budaörsi Játékszínben - játszottunk például anyát és lányát is -, és a vidéki fellépések során még inkább elmélyült a barátságunk. Volt vele egy kedves szinkronmunkánk is, mégpedig a McLoad lányai, amelyben ő Stevie Hallt, én pedig Tess McLoadot magyarítottam. Bogdányi Titanillával pedig az Egy ellopott életben dolgoztunk együtt: a történet szerint egymással versengtünk a férjemért.

Akik mesevilággá varázsolták a stúdiót

Ami pedig a fotózást illeti, mintha csak egy mesevilágba csöppentünk volna, köszönhetően a négy szakembernek. Ismerkedjünk meg közelebbről velük és munkásságukkal!

Kincsesné Gurmai Mária

Már kislányként is vonzotta a szépségipar és a divat világa. Szinte adott volt, hogy ebben az irányban folytatja tanulmányait. Így közel nyolc éve fodrászként dolgozik. Kislánya születése után valóra váltotta régi álmát, és kitanulta a smink- és maszkmester szakmát - és azóta egyre jönnek a sikerek.

A Schreiter Nándor lufiruháját viselő modellt Marcsi sminkelte
A Quimbyvel készült közös fotó

Sminkmesterként működött közre a Heritage - Örökség - című, a Green-Go Nemzetközi Fesztiválján második helyezést elért kisfilmben, és hasonló minőségben volt jelent az OZONE MAMA Go! című klipjének forgatásán is. A Quimby Kaktuszliget című albumának kapcsán készült sajtófotókon is az ő keze munkája látható, illetve a Group'n Swing szvingzenekarral is dolgozott. A Schreiter Nándor nevével fémjelzett Bubble Gum Baloon Dress lufiruháit bemutató modellnek szintén Marcsi varázsolt gyönyörű sminket.

A fiatal anyuka tele van tervekkel, már épül az új szépségszalonja Üllőn. További munkáit addig is megtekintheted Facebook-oldalán.

Birgés Kata

Mint mondja, lélekben már 25 éve fodrász - soha nem is akart más pályára lépni. Bár a fiatal lány csak néhány éve szerezte meg a szakképesítést, munkáinak sora máris olyan hosszú, hogy lehetetlenség valamennyit felsorolni - a figyelemre méltó listán szerepel többek között a Fashion Deluxe, Beauty Hair & Spa Szakkiállítás és Vásár, a Nemzetközi Kontyfesztivál, illetve az idei év felhozatalából az Esküvő kiállítás és vásár, Tarjáni Andrea esküvői ruhakollekciójának fotózása és a Dauer bárban megrendezett The Black Tie Party & Fashion Show - csak hogy a nagyobbak közül említsünk néhányat.

Szereti a különleges frizurákat
A 2012-es szépségkirálynőnek, Konkoly Áginak is Kata készíthette a frizuráját

Dolgozott Bordán Lili színésznővel, Szunai Linda és Konkoly Ági szépségkirálynőkkel, Végh Péter színművésszel és Váradi Vivien színésznővel. Az általa megálomodott hajköltemények közül több is megjelent a Haj és Stílus, valamint Ikon fodrászszaklapokban. Kata idővel szeretne egy saját szalont, ahol az emberek olyan fodrászt ismerhetnek majd meg személyében, aki szereti a szakmáját, és még jól is csinálja. Munkáit ide kattintva ismerheted meg jobban.

Hecendorfer Tímea

Nem ipari, hanem művészeti szempontból közelíti meg a tervezést. Dolgozik cérnával, madzaggal, alufóliával, fémmel, illetve - az újrahasznosítás jegyében - papírral vagy sörcímkével - a ruháit pedig festi is.

A Modell Divatiskolában sajátította el a szakma alapjait, majd a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanult képi ábrázolást. Rendszeresen rendelnek tőle egyedi darabokat, és jó néhány rendezvényen is bemutathatta már munkáit, egyebek közt a Budapest Fashion Weeken, amelyen ráadásul kétszer is részt vett. Mostanra több ruhatervező- és stylistversenyt is megnyert.

Arra törekszik, hogy megjegyezzék - a cél érdekében pedig az ő szavaival élve egészen elborult dolgokat is hajlandó bevetni, például a modellek vízihullának maszkírozva mutatják be a ruháit. Nagy álma a jelmeztervezés. Timi ruháit ide kattintva ismerheted meg.

Botond Márton

Egyetemi tanulmányai alatt kezdett amatőr szinten foglalkozni fotózással. A kezdeti kísérletezés után a koncertek és fesztiválok világában találta meg magát. Először az A38 koncerthajónak készített képeket, majd dolgozott a Volt, Balaton Sound és Sziget fesztiválok hivatalos fotósaként, két ízben is megörökíthette képein a Pannonhalmi Bormustrát, másodszorra annak Budapesten megrendezett borkóstolóval egybekötött díjátadóját, illetve a Gourmet fesztivált is.

A fesztiválokat követően egyre többet tevékenykedik stúdiókban is, leginkább Hrotko Bálinttal dolgozik együtt. Tavaly a stúdiós munkák mellett céges rendezvényeken és esküvőkön fotózott, illetve a fotózások mellett retusálásokat csinált-csinál. Az idei évtől a Magenta Aréna Plázának is fotózik, heti rendszerességgel készülnek számukra a divatanyagok. Érdeklődése középpontjában az emberábrázolás áll, de a nőábrázolás és a divat világa is vonzza. Marci fotóiban ide kattintva gyönyörködhetsz.

Ezt is szeretjük