Igazi bombázó Jennifer Lawrence magyar hangja - Ismerd meg Bogdányi Titanillát

A szinkron mellett a színpadon és a filmben is otthon érzi magát.

A mindössze 28 éves színésznő máris figyelemre méltó szakmai múltat tudhat magáénak. Kiskora óta a pályán van, és a szinkronizálás mellett alkalma volt belekóstolni a rádiózásba, a színházba és a filmezésbe is.

Rádió, szinkron, kis fekete szolga

A művészetek iránti vonzalmát édesanyjától örökölhette, aki verseket írt, rajzolt. Gyakran vitte a kislány Titanillát színházba, akit elbűvölt az ottani csillogás és az, hogy a színész mindig más és más ember bőrébe bújhat bele. Igaz, a pályaválasztása nem volt ilyen egyértelmű.

- Szívesen lettem volna például tenger- vagy óceánbiológus, de idővel rájöttem, hogy félek az élővíztől! Aztán sok-sok évig volt az első helyen a törvényszéki orvos szakértői pálya, ami még mindig nagyon izgat, de ott a kémia tette be a kaput. Sajnos teljesen hülye vagyok hozzá - mosolyog.

A legerősebben mégis a színjátszás iránti vágy dolgozott benne. A szakma alapjait Zsurzs Katalin és Papp János iskolájában sajátította el, amely a Magyar Rádió épületében működött, és - bizonyára a helyszín okán is - a tananyaga tágabb kört ölelt fel: a színészmesterség mellett nagy hangsúlyt kapott a rádiózás, aminek minden rejtelmébe betekintést nyerhettek a tanulók.

Az iskola időről időre leadta tanulói névsorát különböző színházaknak, szinkronstúdióknak, olyan információk kíséretében, hogy például az illető milyen karakter, vagy mondjuk mennyire instruálható. Így került Titanilla a szinkronba, ami aztán egyre inkább felpörgött.

Emellett 10-12 évesen számos külföldi reklámban szerepelt, amelyek Magyarországon sajnos nem voltak láthatóak, de színpadon is megfordult. Gyerekként például mellékszerepet kapott a Rózsalovag című operában: egy kis szolgát játszott, tetőtől talpig feketére kenve. Magát a műfajt finoman szólva nem sikerült megszeretnie, tekintve, hogy az operaénekesnő, akivel az egyik jelenetben a színpadon állt, az arcától tíz centire adta elő hosszas nagyáriáját.

Macskanő és tetovált lány

Az évek során számos színésznőnek kölcsönözte a hangját. A szélesebb közönség a Szívek szállodája Roryjaként ismerhette meg, akivel Titanilla jószerével együtt nőtt fel, bár a karakterük mondhatni tűz és víz. Az általa magyarított színésznők között több kedvence is van:

- Nagyon szeretem Anne Hathawayt, rosszul is esett, hogy az utolsó két filmjét nem én csináltam. A Batmanben alakított Macskanője volt az utolsó hangosításom vele, ami közel állt hozzám, és nagyon élveztem, mert Roryval ellentétben ő egy furmányosabb, harsányabb, szexi figura.

Nem maradhat ki a sorból Lindsay Lohan sem, aki az Apád, anyád idejöjjön! című filmben - ami egy A két Lotti-feldolgozás - dupla szerepet játszik, így én szinkronizálhattam mindkettőt. Ráadásul a film egy pontján az egyik karakter hirtelen felindulásból franciául szólal meg, ezért aztán nekem is így kellett tenni, még franciatanár is járt hozzám, hogy minél tökéletesebb legyen a kiejtésem. Lohan kisasszonnyal rengeteg filmben találkoztunk újra, de ő sem csak az én hangomon szólal meg.

Jennifer Lawrence; Anne Hathaway; Noomi Rapace; Alexis Bledel a Szívek szállodájából

Meg kell még említeni Noomi Rapace színésznőt, akit a Tetovált lány című, nagysikerű, svéd filmben ismerhettünk meg, és akit a Sherlock Holmes 2-ben és a Prometheusban követtem, hangosítottam. Nem mellesleg a kedvenc színésznőm lett azok közül, akiket szinkronizálhattam. De mellettük sokat szólaltatom meg Evan Rachel Woodot, Emma Robertset, Vanessa Hudgenst, Jennifer Lawrence-t és Selena Gomezt.

Őrült nők ketrece és Haction

Öt éve hívták a Karinthy Színházba, az Őrült nők ketrecébe, amit nagyon élvezett, és örülne, ha lenne meg színház az életében.

- Úgy érzem, rengeteg dolog rejlik bennem, amit nagyon szeretnék megmutatni és bizonyítani, mind a kollégáknak, mind a közönségnek.

Nemrégiben pedig a Haction egyik epizódjában játszott nagyobb szerepet. Szeretné, ha a filmezés idővel kiteljesülne, a sorozatbéli szereplése talán az első lépés volt ebbe az irányba - bár az út bizony rögös:

- Sokszor előre ki vannak osztva a szerepek, és a castingra járás nagyon kemény dolog - mondja. - De ha valaki azt mondaná, hogy Titi, erre vagy arra meg akarunk nézni, akkor persze repülnék egy százfordulós válogatásra is! Amúgy ez egy nagyon pofavizites szakma: forogni, pörögni, ott lenni, építeni a kapcsolatokat, ez mind nagyon fontos - önmenedzselésben pedig sajna nem vagyok túl jó.

A rádiózás a szerelme

- A nagy szerelmem a rádiózás, annak ellenére, hogy egyre inkább a vizualitás a lényeg - folytatja. - Én még voltam a Szabó családban, a Miska bácsi levelesládájában, csináltunk igazi rádiójátékokat, és iszonyúan élveztem. Tavaly volt egy próbálkozásom: összeraktam egy cv-t, és elküldtem több rádiónak. Nem konkrét munkaköröket pályáztam meg, és nem is feltétlenül műsorvezetésre gondoltam, hanem inkább arra, hogy akadhat esetleg olyan elképzelésük, amiben valamilyen módon nekem is helyem lehetne.

Remélem, idővel minél több oldalamat megmutathatom, de persze ha úgy alakul, hogy a szinkron marad az első helyen, akkor sem lehetek boldogabb, hiszen végtelenül szeretem. Hol megbolondult tinilány vagyok, hol komoly rendőrnő, hol idióta tehén egy rajzfilmben - de ez a szépsége ennek a szakmának.

"Szeretnék saját családot"

A szép, fiatal színésznőnek már van egy hétéves kislánya, Korina - mint mondja, mindig fiatalon akart édesanya lenni. A kicsit egyedül neveli, a mindennapokban folyamatosan zsonglőrködik a munka, illetve az otthoni teendők és a gyereknevelés között - ha Korina megbetegszik, a dédszülei tudnak segíteni, amúgy Titanilla lényegében magára van utalva. Sok erőt tud adni neki az a közeg, amiben nap mint nap megfordul:

- A művészvilág olyan, mint egy nagy család. Sok mély barátság és kapcsolat alakul ki a kollégák között. Én köztük nőttem fel, például Lux Ádámot, aki a Szívek szállodájában az apám volt, azóta is apának szólítom - a kislányomat pedig ő kezdte el kisunokámnak szólítani.

Persze szeretne egy szép, nagy saját családot is. Vágyik még egy gyerekre, no meg persze egy társra, akivel, ha kell, éppen annyira állhatnak két lábbal a földön, mint amennyire lehetnek őrültek is. Imád sütni-főzni, még úgy általában gondoskodni. Mint mondja, ha két ember szereti egymást, és dolgoznak egymásért és a kapcsolatért, akkor nem lehet előttük akadály.

Smink: Kincsesné Gurmai Mária
Haj: Birgés Kata
Styling: Hecendorfer Tímea
Fotó: Botond Márton

Ezt is szeretjük