Íme, a népszerű szinkronhang, Zsigmond Tamara
17 évesen szülte első gyermekét
Bár színházban kezdte, örül, hogy nem lett színpadi színésznő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zsigmond Tamara korán belecsöppent a szinkron világába. Gyerekként Földessy Margit játékos-kreatív stúdiófoglalkozásaira járt, nyolcévesen kapta meg a Homokkéve című csehszlovák film főszerepét. Azóta sikeresen tevékenykedik "magyar hangként", miközben jócskán szerzett színpadi tapasztalatot is - aminek egyébként a különféle karakterek magyarítása során is nagy hasznát veszi.

Kislányként Tolnay Klárival szinkronizált

Földessy Margit mellett sokat köszönhet a szintén nagynevű Pannónia Filmstúdiónak is, amely, mint egy korábbi videointerjúban elmondta, csoda világ volt. Akkoriban - szemben a mostani gyakorlattal - sokkal több idejük volt a színészeknek a szöveggel és a filmmel foglalkozni, sőt, előre megnézhették a filmet, megkapták a szöveget, volt lehetőség akár többször is lepróbálni és felvenni egy tekercset, vagy akár átbeszélni egy karaktert. Nem beszélve arról, hogy a Pannóniában Tamara olyan legendás színészekkel állhatott a mikrofon mögé, mint Tolnay Klári vagy Mádi Szabó Gábor.

A kilencvenes években a technika fejlődésével, a rengeteg új film és sorozat megjelenésével aztán a szinkron is felgyorsult, a stúdiók pedig lényegében tömeggyártásra rendezkedtek be. Ennek eredményeképpen manapság nem patinás intézményekben, hanem magániskolában képezik szinkronszínészeket, ahol esetenként a gazdasági szempontok prioritást élveznek a szakmaisággal szemben.

- Harcolunk a szinkronszínész-képezdék ellen, bár kell a vérfrissítés, de amíg diplomás színészek otthon ülnek, addig egy óvónő vagy egy fodrász ne álljon a mikrofon mögött - mondja a színésznő.

Nem bánja, hogy nem játszik színpadon

Mindazonáltal Tamara úgy tartja, hogy a szinkronizálás alapvetően nem is tanulható - az, hogy valakiből jó szinkronszínész lesz-e olyan képességeken múlik, amelyek vagy megvannak benne, vagy nincsenek.

- Nemcsak jó hangi adottság kell, elengedhetetlen a ritmusérzék, hiszen be kell ültetned a hangodat valaki másnak a testébe, át kell venned a habitusát - minden film, minden figura mást és mást követel meg. Ugyanilyen fontos a színészi képesség, hogy meg tudd személyesíteni az adott karaktert pillanatok alatt, hiszen nincs arra idő, hogy próbálgassuk, hogyan sír vagy nevet a vásznon a figura - magyarázza.

Tamarának ez utóbbit is lehetősége nyílt kibontakoztatni: annak idején játszott a Radnótiban, illetve hat évet töltött egy utazó gyermekszínháznál. Aztán az élet úgy hozta, hogy mégsem színpadi színésznő lett, amit azonban cseppet sem bánt: jöttek a gyerekek, anyukaként pedig örült, hogy ő olvashatta nekik az esti mesét.

Emily Procter a CSI:Miami-ből; Natalie Portman; Katie Holmes; Jennifer Morrison a Dr. House-ból

Kedvence Natalie Portman

A szinkron viszont azóta is dübörög. Rengeteg filmben hallhattuk Tamara hangját: ő szinkronizálta a Miami helyszínelők Calleigh Duquesne-jét vagy éppen a Dr. House-karaktert, a Jennifer Morrison által játszott dr. Cameront. Leggyakrabban Natalie Portmant - például Star Wars - és Katie Holmest - például Batman: Kezdődik! - szólaltatja meg. Különösen Portman áll közel hozzá, akit eddig 15 alkalommal magyarított, de mindannyiszor örömet szerzett neki a feladat, hiszen nagyon tehetségesnek tartja az amerikai színésznőt.

- Akit sokszor csinál az ember, azt kiismeri, és egy jó színész valóban tud húzni. Natalie Portman pedig nagyon jó. Katie Holmes szintén jó, vagy mondjuk inkább úgy, hogy fejlődőképes, ami a filmjein abszolút nyomon követhető.

Olyan karakter nemigen akadt pályafutása során, akivel meggyűlt volna a baja, bár elmondása szerint nehezebb a dolga akkor, ha nagyon elosztják a szerepet. Megesett például, hogy egy 50-55 éves asszonyt kellett szinkronizálnia, holott az ő hangja ennél sokkal fiatalabb - 20 és 40 év között nagyon sok mindent el tud játszani.

Nagyfiú, kisfiú

Nagyfia, Dániel ma már 20 éves, a Budapesti Gazdasági Főiskolára jár - majd kiderül, mi lesz, ha nagy lesz -, az ötéves Mendel főállású óvodás. Dániel annak idején a nagy örömmel várta öccse érkezését, a két tesó pedig már az első pillanatban egymásra talált, olyannyira, hogy idővel saját nyelvet fejlesztettek ki, amit csak ők értettek. A jó viszony a korkülönbség dacára azóta is megmaradt, ahogy az anyuka mondja, Mendel kedvenc bébiszittere Dániel. Persze az apuka és a nagyszülők is sokat segítenek, ha az édesanyát elszólítja a munka a családtól.

Tamara fiatal anyuka, ám a szülő-gyerek kapcsolatot illetően ragaszkodik a hagyományos, kölcsönös tiszteleten alapuló felálláshoz.

- Fontosnak tartom, ezért hangsúlyozni is szoktam, hogy nem akarok a gyerekeim barátja lenni, ahogy az manapság divatos. Én az anyukájuk vagyok - mondja.

Tele van tervekkel

Feladatokban továbbra is sincs hiány, és ez a jelek szerint még jó ideig így is marad:

- Jelenleg két kosztümös filmet csinálok, a spanyol Gran Hotelt és az angol Mr. Selfridge-t. Mindkettő sorozat, és a történetük ugyancsak magával tud húzni, különösen, ha van egy kis idő ismerkedni a karakterrel - meséli. - Ami a jövőt illeti, szeretem a szinkront, abszolút kielégít, hiszen annyi filmet, annyi figurát csinálhatok, akár egyetlen napon belül is. Remélem, a rendezők a továbbiakban is megtisztelnek azzal, hogy gondolkodnak bennem.

Tamarának van egy úgymond civil terve is: Roatis Andrea kolléganőjével együtt jelentkezett az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karának logopédia szakára. Ez a szakma egyébként nem is áll távol a szinkronszínészettől, hiszen az, hogy a gyerekeink miként fognak beszélni, a szinkron révén is befolyásolható. Ami pedig a magánéletet illeti, a színésznő a két gyerkőc mellé szívesen vállalna még egy harmadikat.

Smink: Kincsesné Gurmai Mária
Haj: Birgés Kata
Styling: Hecendorfer Tímea
Fotó: Botond Márton

Ezt is szeretjük