Ma 77 éves Szilágyi Tibor - Az Üvegtigris Oszi bácsija fél évszázada a kedvencünk
Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas színművész több mint ötven éve van a pályán.

szilagyi-tibor-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

77. születésnapját ünnepli 2019. augusztus 28-án Szilágyi Tibor, aki több mint ötven éve van a színészi pályán, ősszel kezdi az 55. színházi szezonját. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt fizikailag az úszás, szellemileg a munkája tartja frissen, a mai napig örömmel tölti el, hogy sokféle faladata van. 

Töretlen lelkesedése szerinte annak is köszönhető, hogy évtizedeken keresztül olyan zseniális színművészekkel játszhatott együtt, akik igazi példaképek voltak.

szilagyi-tibor-2019
Fotó: TV2/Mokka

- Ruttkai, Páger, Darvas, Gobbi és még sorolhatnám, életre-halálra, komolyan gondolták. Velük olyan volt játszani minden egyes előadásban, mint egy posztgraduális képzésen részt venni. Páger Antallal Mrožek Tangóját játszottuk közel százhússzor többek között Ruttkai Éva, Darvas Iván, Gobbi Hilda, Gálffi Laci, Eszenyi Enikő és én. 86 évesen egyik este még játszott, másnap elaludt. (…)

Az, hogy valakinek van valami képessége akármelyik pályára, az egy belépőjegy,

de életre-halálra, komolyan kell gondolni, felkészültnek kell lenni - mondta augusztus közepén a Mokkában.  

Színészként 161, rendezőként 34 bemutatója volt. Ma is tele van a naptára,  jelenleg három színházban dolgozik. A Veszprémi Petőfi Színház Esőember című darabjával nyáron is több helyen színpadra állt, a Karinthy Színház Második nekifutás című vígjátékában nemcsak szerepel, de rendezte is a több mint hetven előadást megélt darabot, szeptember 2-án elkezdi próbálni a veszprémi teátrumban a Gyertyák csonkig égnek című darabot. 

- Amikor Veszprémben dolgozom, minden áldott nap a fűzfői 50 méteres uszodában ott vagyok, és 500-600 métert megállás nélkül teljesítek a saját tempómban, 30-40 perc alatt - árulta el a műsorban, minek köszönheti fizikailag, hogy közel a nyolcvanhoz is nagyon aktív. 

Szilágyi Tibor szerint egy színész nem játszhat rutinból. A Pesti Színházban Horvai István rendezésében 387-szer játszotta Csurka István Deficitjét, de egyik este sem volt ugyanolyan, hiszen minden este más-más közönség előtt áll színpadra. 

- Bátor ember voltam olyan értelemben, hogy rengeteget változtattam,

én vagyok a legnagyobb magyar vándorszínészek egyike.

A Vígszínházban voltam a legtovább, 14 szezonig. Most is három-négy színházban dolgozom. De sehol nem csaptam be az ajtót, volt, hogy többször voltam ugyanabban a színházban, és mindig szakmai okokból mentem tovább. Engem doppingol az új környezet - mesélte. 

A tévéfilmekben, sorozatokban és mozifilmekben is változatosabbnál változatosabb szerepekben láthattuk. Szerepelt a hatvanas évek közepén a Princ, a katonában és a hetvenes évek közepén készült fekete-fehér krimisorozatban, a Kántorban, az Öregberényben és a Kisvárosban is. A tévében számos kabaréban derített bennünket jókedvre, így a Szeszélyes évszakokban is szórakoztatta a közönséget. 

Az 1965-ös Szegénylegények óta számtalan filmben játszott. Egyik ikonikus szerepét, az Üvegtigris Oszi bácsiját 59 évesen alakította. Természetesen a második és a harmadik részben is visszatért. 

Szilágyi Tibor a mai napig szinkronizál. Általában ő Jean Reno magyar hangja, sokszor szinkronizálta Tom Wilkinsont, Walter Matthau-t és Ben Kingsley-t is. Jellegzetes hangján ő szólaltatta meg magyarul a Guldenburgok öröksége  című sorozatban Achim Lauritzent vagy a Megveszem ezt a nőt című szappanoperában a Rodrigót. 

Szilágyi Tibort 1975-ben Jászai Mari-, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1982-ben érdemes, 1987-ben kiváló művész lett, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-, 2002-ben a középkeresztjét vehette át. 2010-ben örökös tag lett a  Halhatatlanok Társulatában, 2018-ban Tolnay Klári-díjat kapott. 

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Az Egri Csillagok Gergője és a Szomszédok Desiréje

Kovács Istvánt az Egri csillagok után szerelmes levelek tömkelegével árasztották el, egy interjúban azt mesélte, 27 ezer vallomást kapott. Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változott az évek során, és melyek voltak leghíresebb szerepei.

Ezt is szeretjük