Mára virradóra elhunyt Szepesi György – A rádiós legenda 96 éves volt
Rövid szenvedés után elhunyt Szepesi György rádiós sportkommentátor, tudatta ma reggel a családja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerdára virradóra rövid szenvedés után, 96 évesen elhunyt Szepesi György, a magyar rádiózás legendás sportriportere és tudósítója - közölte a család a Nemzeti Sporttal. Az Aranycsapat 12. játékosának is nevezték, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökeként, valamint sportdiplomataként is fontos szereplője volt a magyar sportéletnek.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven. 1944-ben Ukrajnában és Kelet-Magyarországon volt munkaszolgálatos. Apja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg. Édesapja Szepesváralján született, ezért vette fel a Szepesi nevet. 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Közvetítéseire milliók emlékeznek. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott.

1946-ban kezdett lapokban publikálni. 1954-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán, 1958-ban a Magyar Testnevelési és Sport Tanács tagjának nevezték ki, 1963-ban pedig a Magyar Testnevelési és Sportszövetség országos tanácsának tagja lett. 1978 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség - MLSZ - elnöke, 1982 és 1994 között a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA vezető testületének tagja is volt. MLSZ-elnökként döntő szerepe volt Puskás Ferenc 1981-es, első hazatérésében 25 éves emigráció után.

2015-től a FourFourTwo magazin magyar kiadásának tiszteletbeli főszerkesztője volt. A Puskás Ferencné által létrehozott Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány 2015-ben díjat nevezett el róla, melyet minden évben egymillió forintos pénzjutalommal egy magyar sportújságírónak ítélnek oda. 

Kisgyerekként szeretett volna focista lenni, de később belátta, hogy vannak nála jóval tehetségesebbek is, például Puskás Ferenc vagy Szusza Ferenc, akikkel hatvan éven át intenzív baráti kapcsolatot ápolt. Érdekes, hogy első válogatott mérkőzést közvetítése 1945. augusztus 20-án egybeesett azzal, amikor Puskás Ferenc bemutatkozott címeres mezben. 

Rádiós közvetítéseinek legemlékezetesebb pillanata az évszázad mérkőzése, a legendás 6:3 volt, amikor 1953. november 25-én a magyar futballválogatott a londoni Wembley Stadionban legyőzte a kilencven éve veretlen Anglia labdarúgócsapatát.

Bátran mondhatjuk, hogy az akkori angol-magyar mérkőzés ideje alatt ő volt a tizenkettedik játékos, hisz lelkes, szívből fakadó közvetítése hozzájárult az Aranycsapat történelmi győzelméhez.

Mindig közel állt a csapathoz, győzelmekkor együtt ünnepelt, vesztes mérkőzések után pedig együtt sírt Puskásékkal - írja róla a Wikipédia

A Nemzeti Sport szerint ő volt az Aranycsapat 12. játékosa.

"Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert, ha 12. játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán túlzásnak tartom a címet, de, ha már adták - nem vagyok álszerény -, tisztelettel köszönöm" - reagálta erre.

Minden idők legnagyobb sportbemondójának rádióközvetítéseit sokszor használták fel a televíziós közvetítésekhez is: alámásolták a hangját, a kép és a hang pedig tökéletesen megegyezett. A televíziós készülékek elterjedésekor a nézők szokása volt, hogy lenémították a tévét, és inkább Szepesi rádióközvetítését hallgatták, mert sokkal élvezetesebb, színesebb volt így követni a mérkőzést. Szepesi György túlélte az Aranycsapat összes tagját. 

Szepesi Györgyöt pályája során számos díjjal és elismeréssel tüntették ki: többek között a FIFA Érdemrendet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Érdemrendjét, Pulitzer-emlékdíjat, a Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját, Szabad Sajtó-díjat, Prima Primissima-díjat kapott, és a Magyar Sportsajtó Halhatatlanjává is megválasztották. 

Ezt is szeretjük