Szent-Györgyi Albert özvegye: Marcia 80 évesen is kifinomult szépség
Szent-Györgyi Albert negyedik felesége, Marcia sok mindent tanult a tudóstól, többek között azt is, hogyan étkezzen.

szent-gyorgyi-albert-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szent-Györgyi Albert nevét az egész világ ismeri. Az 1893-ban, Szegeden született Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője anyai ágon harmadik generációs tudóscsalád sarja volt. 

A 96 évesen, 1986 októberében elhunyt tudós négyszer nősült. Negyedszerre 1975-ben házasodott meg: az 1941-ben született festőművész, művészeti tanár Marcia Houstont vette feleségül, aki majdnem ötven évvel volt fiatalabb nála. 

Szent-Györgyi Albert özvegye, Marcia

- Azt hiszem, senki sem ismerte igazán őt. Nagyon összetett személyiség volt. Zseni, szervező, építő, gondolkodó, nagyon mély ember. Csendes, udvarias, befelé tekintő, elemző volt akkor is, amikor kettesben voltunk. Mindig azon gondolkodott, amin dolgozott, az agya folyamatosan járt. Mindent elemzett, sosem cselekedett meggondolatlanul - mesélte az özvegy, Marcia Szent-Györgyi a Fókusznak

szent-gyorgyi-albert-ozvegye
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Szent-Györgyi Albert az 1947-es svájci útjáról nem tért haza, az Amerikai Egyesült Államokba utazott, 1955-ben megkapta az amerikai állampolgárságot is. Emigrálása után kétszer járt Magyarországon: 1978-ban, a Szent Korona küldöttségének tagjaként, és amikor 1973-ban Szegeden díszdoktorrá avatták.

Dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus 1973 októberében kérdésekre válaszolva, amikor a Magyar Televízió portréfilmet készített a hazánkban tartózkodó professzorról.
Dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus 1973 októberében kérdésekre válaszolva, amikor a Magyar Televízió portréfilmet készített a hazánkban tartózkodó professzorról.
Fotó: MTI/Molnár Edit

Jó napot, jó reggelt, szívesen, köszönöm szépen, egészségedre - Marcia csak néhány szót és kifejezést tanult férjétől magyarul, hiszen amerikai, a tudóssal is az USA-ban éltek. 

Könyveket lehetne megtölteni, hogy mit tanultam tőle. Mértékletességet, hogyan étkezzek,

hogyan éljem az életet, hogyan segítsek neki. Nagy lecke volt kitalálni, mire van szüksége - árulta el az RTL Klub műsorában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kifinomult szépségű Marcia Szent-Györgyi, aki nemsokára nyolcvanéves lesz, férjétől tanulta azt is, hogy a reggeli a legfontosabb napi étkezés: ezen azóta sem változtatott, csak azt, miből álljon össze, de a zöldségek továbbra is fontosak. Az egészséges életmódnak is köszönheti megjelenését. 

- Általában otthon termesztett zöldségeket eszem reggelire: salátákat, kínai káposztát, kevés olívaolajat és tojást teszek a mikróba, és amikor kész, felfordítom, egy friss, zöld omlettet kapok. Könnyű elkészíteni. 

szent-gyorgyi-albert-ozvegye2
Fotó: RTL Klub/Fókusz

A mai napig örömmel ápolja férje nevét és életművét. Ennek része az öt évvel ezelőtt létrehozott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj is, ami társadalmi és szakmai elismerés is. Létrehozói örülnek, hogy a pandémia után 2022-ben újra tudták indítani a szavazást. 

Rátonyi Róbert özvegye

Rátonyi Róbertet gyönyörű színésznők és hölgyrajongók vették körül, de az ő szívét Németh Margit rabolta el, miután megismerkedtek, ő lett élete szerelme és a gyermekei édesanyja. A fiatal hölgy nem csak szépségével nyűgözte le, a különleges, művelt, több nyelvet beszélő nő a szellemi és a lelki társa is volt. Két gyermekük született, 1953 decemberében ifj. Rátonyi Róbert, aki később zongoraművész lett, majd két évvel később Rátonyi Hajni, aki apja nyomdokaiba lépett, és színművész lett.  

Ezt is szeretjük