Spáh Dávid 110 kiló is volt: most 32 kilót fogyott a Família Kft. egykori gyerekszereplője

Spáh Dávid az inzulinrezisztenciája miatt hízott meg, és nem tudott lefogyni, amíg szakemberhez nem fordult.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Spáh Dávid és Spáh Károly nevét a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb magyar televíziós sorozatának, a Família Kft.-nek köszönhetően ismerte meg az ország: az ikrek alakították a rosszcsont Szép Misit és Szép Ricsit. 

Később mindketten átálltak a kamera másik oldalára, a negyvenéves Spáh Dávid rendezőként dolgozik, de a Reggeliben nem a munkájával szerepelt, hanem azzal, hogy 32 kilót fogyott, miután inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála. 

Spáh Dávid látványosan lefogyott

- Én már nagyon régóta voltam nagyon kövér, és nagyon rosszul éreztem magam. Picit már meg voltam győződve róla, hogy ez így is marad, egy kicsit el is fogadtam, egy kicsit bele is öregedtem, és kicsit elment a kedvem a próbálkozásoktól. Miután nagyon sokszor nagyon sokféleképpen vallottam kudarcot, azt gondoltam, én már így maradok, de azt is éreztem, hogy így meg nem lehet élni - mesélte az RTL Klub reggeli műsorában. 

spah-ikrek-csonka-andras
Fotó: Facebook/Csonka András hivatalos oldala

A tavalyi év és a pandémia miatti korlátozások hozták meg a változást. Akkor is éppen fogyókúrázott, és fél év alatt mindössze négy kilót sikerült leadnia, ezért úgy döntött, szakemberhez fordul.

spah-david
Fotó: RTL Klub/Reggeli

Azért beszél a nagy nyilvánosság előtt a hízásáról, annak hátteréről és a fogyásáról, mert szerinte sok embernek ki kellene vizsgáltatnia magát, ahogy ő is tette: nála ugyanis kiderült, hogy inzulinrezisztenciával küzd. A betegségről szerinte még mindig nem hallunk eleget. 

- Azóta nem próbálom meg magam meghatározni, mi a helyes diéta számomra, hanem szigorúan követem azt, ami bevált. És ezt nem érzem lemondásnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A 182 centijéhez volt 110 kiló is. Amikor diagnosztizálták nála az inzulinrezisztenciát, 107 kilót mutatott alatta a mérleg, ebből fogyott 32 kilót. Meg kellett tanulnia másképp fogyasztani a szénhidrátokat, és az alkoholról is lemondott - kivéve a fehérbort. 

- Fehérborral átfröccsözöm a nyarat, és úgy néz ki, ez működik. Nem kell mindenről lemondani, csak oda kell figyelni. Nem a fogyás volt a célom, hanem az, hogy ne kelljen úgy élni, mint egy bácsinak. 

spah-david2
Fotó: RTL Klub/Reggeli

- Az elején kifejezetten azt kellett figyelni, hogy sport nélkül, csak attól, hogy mit eszem, mi változik. Nagyjából már 90 kiló körül jártam, amikor elkezdtem mozogni, és az nagyon leleplező volt, mennyire durván nem mozogtam előtte. Az ember megtanul az apró dolgoknak örülni, például hogy utoléri a gyerekeit: most, hogy jobban bírom, könnyebb utolérnem őket - osztotta meg a nézőkkel a háromgyerekes édesapa.  

A látványos fogyása után a ruhatárát is le kellett cserélnie: míg korábban utált vásárolni, mert semmi nem volt jó rá, most örömmel vett S-es méretű pólókat. 

Seregi Zoltán a Tüskevár Tutajosa

Seregi Zoltán, aki 13 éves volt, amikor 1966-ban eljátszhatta Tutajost a Tüskevár című nyolcrészes, fekete-fehér sorozatban, ami az MTVA Archívum egyik legnézettebb műsora. Az egykori gyerekszínészből nem lett ismert színművész, a rendezés jobban vonzotta, évek óta ő a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Ezt is szeretjük