Hosszú betegség után hunyt el a magyar színész! A legendás Ruttkai Éva bátyja volt
Ruttkai Iván hosszú betegség után Stockholmban halt meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú betegség után, 87 évesen elhunyt június 30-án, vasárnap Stockholmban Ruttkai Iván.

87 évesen halt meg
A színészlegenda testvér, Ruttkai Éva
Évtizedek óta Stockholmban élt

A színészlegenda Ruttkai Éva és Ruttkai Ottó színművész testvére maga is szerepelt filmekben, emellett grafikusként és sportolóként is nevet szerzett magának.

Ruttkai Éva testvére volt

Édesanyja Bécsben festőakadémiára járt, mielőtt férjhez ment. Ruttkai Iván állítása szerint talán tőle örökölte a festészet iránt érzett vonzalmát.

Édesapja egy darabig amatőr színészkedett a szakszervezeti színkörben. Az első világháborút követő gazdasági válságban aztán elveszítette a munkáját, mindössze árveréseken dolgozott. Nagy szegénységben éltek, ezért a három gyereknek igazából nem volt gyerekkora, nekik is pénzt kellett keresniük, mert a családfő fizetése nem volt elég a megélhetésre.

- Én is minden pesti színházban - az Opera és az Operett Színház kivételével - gyermekszerepeket vállaltam. Volt egy ugródeszkánk, amit úgy hívtak, hogy Lakner Gyermekszínháza, ott voltunk mi tagok, ahonnan rengeteg később híressé vált színész is érkezett - mesélte a pecsinapilap.hu internetes oldalnak négy évvel ezelőtt adott interjújában.

Amikor édesanyjuk Ruttkai Évát háromévesen elvitte a gyerekszínházba, Ruttkai Iván már ott játszott. Lakner Béla hamar megszerette a kislányt, akiből később legendás színésznő vált. 

Magyar gyorskorcsolyabajnok

A második világháború előtt A titokzatos idegen - 1937 -, A szív szava - 1937 -, a Rózsafabot - 1940 -, a Ma, tegnap, holnap - 1941 - és a Balkezes angyal - 1941 - című filmekben szerepelt. Játszott a Mese a 12 találatról című, 1956-ban készült filmben is. 1971-ben Richard Middleton amerikai újságírót alakította a Villa a Lidón című négyrészes bűnügyi tévéfilmben.

A második világháború után Szegeden színészkedett - többek között Márkus Lászlóval is játszott, aki akkor volt fiatal, kezdő színész. Később számos budapesti színházban lépett fel, és mellette elkezdett gyorskorcsolyázni.

A sportágban sikeresebb lett, mint a színjátszásban, magyar bajnok is volt, az 1948-as St. Moritz-i téli olimpián 1500 méteren tizedik, 5000 méteren 13. lett. Svédországba is ennek köszönhetően jutott el.

- Igazán semmi okom nem volt arra, hogy itt maradjak, de szépek voltak a lányok, kellemes a környezet, és életemben először itt ittam kávét tejszínnel. Mindez olyan hatást tett rám, hogy úgy döntöttem, maradok. Nem volt egyszerű, hiszen először fizikai munkát végeztem különböző gyárakban, de boldog voltam, mert pénzt tudtam keresni, amiből fenntartottam magam - mesélte a pecsinapilap.hu-nak.

A felesége is egy svéd nő lett, akitől egy fia és egy lánya született. Ők öt unokával ajándékozták meg. Élete utolsó éveiben grafikai munkákkal foglalkozott.

Fotó: pecsinapilap.hu

Ezt is szeretjük