Rusvai Miklós az ország kedvenc vírusszakértője - Tanyáján a birkákat is ő nyírja
Rusvai Miklós régi álma volt, hogy nyugdíjas éveiben földműveléssel foglalkozzon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2020-as év egyik legnépszerűbb televíziós szereplője dr. Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki a koronavírus-járvány kitörése óta hetente többször is látható a képernyőn. 

A nézők hamar megkedvelték, hiszen olyan közérthetően és akkora szakmai lelkesedéssel beszél a vírusról, az ahhoz kapcsolódó információkról, mint annak idején a néhai Bálint gazda a kertészkedésről. A riporterek körében is népszerű, mert mindig kedves és közvetlen, a rendelkezésükre áll, interjút sosem utasított vissza. 

Rusvai Miklós tanyáján él

Pedig a világjárvány az ő életét is felborította: a 67 éves vírusszakértő azt tervezte, hogy nyugdíjas éveiben a vidéki földművesek életét éli. 

- Korábban egy szabvány A4-es méretű nyugdíjas voltam a földhöz való ragaszkodásommal. Beszereztem a megfelelő gépeket, és úgy gondoltam, innentől kezdve élem azt az életet, amit elterveztem fiatalként és aktívként. Ez csak részlegesen sikerült, mert a nagyon sok közszereplés elszólít a föld mellől - a feleségem legnagyobb bosszúságára. 

rusvai-miklos
Fotó: RTL Klub/Portré

- Ő 2020 tavaszán ment nyugdíjba, és azzal hitegettem, hogy "amikortól te nyugdíjba mégy, ketten leszünk, együtt csináljuk". Ő is nagy természetkedvelő, neki is van affinitása ehhez az életmódhoz, de most sokkal nagyobb teher nehezedik rá, mivel én kioldalaztam az utóbbi hónapokban. De mindig vigasztalom, ez pünkösdi királyság.

- A vírus iránti érdeklődés szerintem három-négy hónapig tart még, ez a járvány nagyjából a nyárra megszűnik: meglesznek a vakcinák, meglesz a védettség, nem lesznek újabb járványhullámok, a koronavírus is belesimul a szokványos légzőszervi betegségek körébe - mondta az RTL Klub Portré című műsorában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A televíziós bejelentkezéseiben a Pest megyében, Inárcson található birtokának részletei láthatóak a háttérben, ahol életvitelszerűen tartózkodik, de Jászapátiban is van földje, ahol a nagyapja többek között gabonaértékesítéssel foglalkozott, és ahol Rusvai Miklós rengeteg időt töltött gyerekként. 

- A jászapáti föld nagyapámról maradt, akinek a földjét kárpótlásként visszakaptuk a kilencvenes évek elején. Az 22 hektár. Az inárcsi birtokot pedig saját jogon szereztem, 1985-ben vásároltuk a tanyát, amihez ez tartozik. Ez kicsivel több, mint hat hektár. A gyerekkorom nagy részét tanyán töltöttem a nagyszüleimnél, és mindig is vágytam arra, hogy egy ilyen tanyát szerezzek magamnak. Ez vált valóra felnőttként. 

Mindennel foglalkozom: traktorszerelés, birkaelletés, -körmölés, -nyírás, bozótirtás, kaszálás, bálázás,

tehát a teljes mezőgazdasági műveletet csinálom nagy élvezettel ezeken a birtokokon - árulta el Barabás Évinek. 

rusvai-miklos-portre2
Fotó: RTL Klub/Portré

Nemzetközi tudományos tanácsadóként a világ sok országában megfordult, már a nyolcvanas évek végén például Svédország egy magasan fejlett kutatólaboratóriumában is dolgozott, ahol külföldi karrier várt volna rá, ám a honvágy hazahúzta.  

- A második svéd utamra 1989-1990 fordulóján úgy mentem ki, hogy kint fogok maradni, igyekszem ott egzisztenciát teremteni. Ez a rendszerváltás előtt volt, de már az új idők szele érződött. Aláírtam egy féléves szerződést, a harmadik hónaptól viszont már húzgáltam a napokat, mint a katonaságnál, hogy mikor telik le. Holott úgy mentem ki, hogy majd meghosszabbítom a szerződést a féléves próbaidő után.

rusvai-miklos-portre3
Fotó: RTL Klub/Portré

- A tanya húzott vissza. Őszön eszembe jutott, hogy otthon most virágzik az őszi kikerics, terítve a mező, és majdnem elsírtam magam, annyira jöttem volna haza. A föld nagyon hívja az embert, oda térünk vissza mindannyian. És ahogy mondják: a föld az alázatos ember szereti, vagy görnyedni, vagy térdelni kell, alázatosságra nevel. 

Magyar sztárok, akik egy tanyán élnek

Csapó Virág a Barátok közt 1998-as indulásakor Novák László első feleségét alakította. Öt éven át volt a széria oszlopos tagja, 2003-ban távozott, azóta csak időnként látható a sorozatban. 2014-ben egy Kecskemét környéki tanyára költözött férjével, Kocsis Pál színésszel és két gyermekükkel, Mírával és Pannával.

Képes összeállításunkban mutatunk még néhány hazai sztárt, akik Csapó Virághoz hasonlóan maguk mögött hagyták a fővárosi életet, és inkább egy tanyára költöztek, vagy a csendes, vidéki életet választották.

Ezt is szeretjük