Színészből lett rendőrségi szóvivő - A jóképű Gál Kristóf az operatív törzs vicces tagja
Gál Kristóf az ORFK vicces és szerethető szóvivője mindenkinek a szívébe belopta magát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gál Kristófot az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjeként ismerjük, a koronavírus-járvány miatt pedig az elmúlt hetekben a szokásosnál is gyakrabban láthattuk képernyőn az operatív törzs tagjainak napi sajtótájékoztatóin. 

Az ORFK szóvivője pénteken azzal vált még népszerűbbé, hogy a tájékoztató végén a papírjait rendezgetve nem feltűnően, de jelezve, hogy érti a viccet, felvillantotta egy pillanatra az operatív törzset ábrázoló színezőt, ami a netről ingyenesen tölthető le. 

Gál Kristóf színészből lett rendőr

A vallásos nagycsaládban felnőtt Gál Kristófról csak kevesen tudják, hogy mielőtt rendőrnek állt, színész volt. 2003-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor és Horvai István osztályában, ahol olyan csoporttársai voltak, mint Fenyő Iván, Száraz Dénes, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Béla, Mészáros Máté vagy Szandtner Anna. 

Az életét feldolgozó, az AlkalMáté Trupp Gál Kristóf című darabjának próbáján a budapesti Jurányi inkubátorházban 2014-ben
Az életét feldolgozó, az AlkalMáté Trupp Gál Kristóf című darabjának próbáján a budapesti Jurányi inkubátorházban 2014-ben
Fotó: MTI/Kallos Bea

A Színművészeti után négy évig az egri Gárdonyi Géza Színházban remek előadásokban játszott, fejlődött, egy idő után mégis úgy érezte, már nem lángol úgy, ahogy korábban, adrenalin helyett csak görcsök vannak benne, emellett azt is, hogy nem eléggé a maga ura: egy színész sokszor kiszolgáltatott a műsortervnek, a rendezőnek, az aktuális igazgatónak. Nagy váltás volt színészből rendőrnek állni, de azt nyilatkozta, átgondoltan cserélte le hivatását egy másik hivatásra, nagyon komolyan gondolta, amikor rendőri esküt tett.    

- Gyakorlatilag egy ufó voltam. Bementem a rendőrségre 27 évesen, hogy van egy szakmám, egy pályám, ami fölfelé ívelt. Nem értették, hogy mit keresek akkor náluk. Eltelt egy kis idő, amíg elfogadták, hogy azért vagyok ott, mert szeretném megtanulni azt a szakmát is, és szeretném jól csinálni - mesélte az Indexnek 2014 júliusában. 

A cikk az ajánló után folytatódik

2007-ben kezdett el dolgozni a budapesti I. kerületi kapitányságon, hivatásosként 2008-tól teljesített szolgálatot. 2010-ben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi főnyomozója lett, két és fél évig főleg gyilkossági ügyekkel foglalkozott, aztán szóvivőként folytatta tovább a munkát.

- Nem azt mondom, hogy egy szóvivőnek színészkednie kell, de azért nem baj, ha nem ijed meg egy kamera előtt, nem csak szakzsargonban tud fogalmazni, és esetleg volt már kapcsolata újságírókkal is. Nagyon jól érzem most magam - ezt már a Magyar Narancsnak adott interjúban mondta 2014 szeptemberében. 

Amióta felhagyott a színészettel, Gál Kristóf csak egykori színművészetis osztályával állt színpadra: hagyomány ugyanis, hogy minden nyáron egyikük életéből készítenek előadást. Színészi vénáját ugyanakkor továbbra is kamatoztatja: a 2019. április 11-re készült YouTube-videóban a költészet napja alkalmából a Belga Rendőrmunka című számát szavalta el. Nagy sikert aratott vele.

A humorérzékét sem veszítette el, ez bizonyítja az operatív törzsről készített színező felvillantása az április 3-i sajtótájékoztató végén. 

- Sok ember az otthon töltött időt szerintem nagyon kreatívan használja. A mostani helyzet arra is bizonyosságot ad, hogy az emberi fantázia tényleg kimeríthetetlen. A napokban jelent meg egy oldalon egy színező, aminek az a lényege, hogy ha unatkozol otthon, feszült vagy, kiszínezheted Müller Cecíliát, Lakatos Tibor ezredest és jómagamat. 

gal-kristof

- A sajtótájékoztató végén valóban megengedtem magamnak azt a tréfát, hogy amikor elbúcsúztam mindenkitől, úgy szedtem össze a lapjaimat, hogy ez a kép néhány másodpercre látható volt. Ezzel is mutatva azt, talán fontos, hogy a humorérzékünket se veszítsük el, akármekkora a baj, és mi, akik ott állunk, ugyanúgy emberek vagyunk, vesszük az adást, értjük a tréfát, olykor jól is esik - legtöbbször jólesik - árulta el Novák Katalin Mindennapi hősök címmel elindult videósorozatának első vendégeként. 

A családi életéről és az önkéntes karantén személyes tapasztalatairól is beszélt a videóban. Azt mondta, számára úgy tűnik, a gyerekek többet tanulnak most, mint normál iskolaidőben, a fiának pedig eddig soha nem volt izomláza a testnevelésóra után, de a mindennap megkapott gyakorlatsorok után igen. 

- Családi szempontból pozitív, hogy elkezdtük elővenni azokat a társasjátékokat, amik már megporosodtak a polcokon, és ha nem is mindennap, de minden második nap egy bő órát azzal töltünk, hogy közösen megpróbálunk nevetni, kikapcsolódni, kiszakadni ebből a furcsa helyzetből. Máskor én nem vagyok ennyire részese a mindennapi életnek, még hétvégén is vannak sajtótájékoztatók, az is szétszabdalja a napot. 

- Ami meg egy óriási lelki ajándéka a mostani helyzetnek: mi gyakorló vallásosak vagyunk, és már második hete nincsenek nyilvános szentmisék, így szabadon tudjuk megválasztani, milyen misén veszünk részt a képernyő előtt. Abban a fotelban, ahol önfeledten filmeket szoktunk nézni, ott is lehet ugyanúgy imádkozni és elmélyülni például Hodász András atya miséjén, akihez egyébként valószínűleg nem jutnánk el, de borzasztóan szimpatikus, szeretjük, és már második hete voltunk a miséjén. 

A családapa mások gyerekeinek is sok örömet okozott, amikor a hétvégén a Mesél a rendőr sorozatban felolvasta Kacor király meséjét. 

Felismered A mi kis falunk Matyiját?

A sorozatban Molnár Áron egy kelekótya, a kocsmát gyakran látogató közmunkást alakít. A törött szemüveges Matyi esetlen, de végtelenül szerethető figura, sokak kedvence. A 32 éves színész a valóságban igazi sármőr. Képes összeállításunkban megmutatjuk, hogy fest a hétköznapokban Molnár Áron.

Ezt is szeretjük