Rusvai Miklós erdőszéli tanyán él a feleségével: a vírusszakértő minden munkát elvégez

Rusvai Miklós virológus Budapesttől 35 kilométerre, Inárcson lakik élete párjával, Violával héthektáros birtokukon.

Rusvai Miklós tanyája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rusvai Miklós neve minden magyar tévénéző számára ismerősen csenghet. Az állatorvos-virológus a 2020-as esztendőben, a koronavírus-járvány kitörése után tett szert nagy népszerűségre. Azóta egy televíziós interjúra sem mondott nemet, hogy szaktudásával és tanácsaival segítse az embereket.

Bár a képernyőn elegáns öltönyt viselve szoktuk meg, a hétköznapokban nem ez a megjelenés jellemző rá. A tanyasi munkához nem is húzhat zakót, otthonában munkásruhában látja el a mindennapok feladatait a ház körül.

Rusvai Miklós tanyasi élete

Feleségével, Violával Inárcson, Pataktanyán élnek az erdő szélén egy héthektáros birtokon, amelyen csirkékkel, birkákkal és egyéb háztáji állatokkal, valamint méhekkel osztoznak. A 68 éves szakember minden feladatot maga lát el: kaszál, bálázik, bozótot irt, valamint ő nyírja, körmöli és eteti mind a húsz birkáját, akiket a nevükön szólít.

Gyerekkora óta álmodott erről az életvitelről, szülei első generációs értelmiségiek, rajtuk kívül minden felmenője a földművelésből élt.

- Édesapám a szolnoki Hetényi Kórház orvosa, édesanyám gyógyszerész volt. Kicsi gyerek voltam, amikor a nővérem fertőző beteg, tbc-s lett. Azért, hogy ne kapjam el, a szüleim leküldtek a nagyszüleimhez Jászapátiba. Három- és hatéves korom között ott éltem, majd a nyarakat is minden évben ott töltöttem - mesélte a Story magazinnak 2021 októberében.

Nagyapja révén szerette meg a lovakat, imádta a lószagot, az istállóban sertepertélni, és hajtani őket, így kisfiúként elhatározta, hogy kocsis lesz. Ez az álma ugyan nem valósult meg, hivatása szorosan kötődik az állatvilághoz. 

- Miután elvégeztem az Állatorvostudományi Egyetemet, mint víruskutató az egyetem járványtani tanszékén dolgoztam, kutatóként jártam a világot, megfordultam az Egyesült Államoktól kezdve Etiópiáig, Angliától Vietnámig.

A szívéhez legkedvesebb életvitelt és a víruskutatói szakmát ráadásul sikerült ötvöznie. Húsz évvel ezelőtt kezdett méhekkel foglalkozni, Magyarországon az ő kutatócsoportja az egyetlen, amely ezeknek a rovaroknak a fertőzéseit vizsgálja.

- A méheimet anno azért vettem, hogy bizonyos vizsgálatokat itthon is elvégezhessek. A sajátjaim mindig kéznél voltak, ha olyan kutatást csináltunk, amihez kellettek, kijöttem a tanyámra, fogtam a méheimből néhányat, és akkor bent a laboratóriumban el tudtuk végezni a szükséges vizsgálatokat a vírusokkal.

Magyar sztárok, akik a vidéki nyugalmat választották

Képes összeállításunkban mutatunk még néhány hazai sztárt, akik Müller Attilához hasonlóan maguk mögött hagyták a fővárosi életet, és inkább egy tanyára költöztek, vagy a csendes, vidéki életet választották. Érdekes, hogy több színművészt találunk köztük. 

A Barátok közt főszereplője volt - Csapó Virág most egy tanyán juhokat tenyészt

Csapó Virág élvezi a tanyasi életet, a színésznő a gazdaasszonyszerepet is szereti.

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Cover-fotó: TV2/Mokka

Ezt is szeretjük