Rusvai Miklós földbirtokos ősöktől származik: családfáját az 1700-as évekig vissza tudja vezetni
Rusvai Miklós ősei a Rákóczi szabadságharc után érkeztek Jászapátiba a ma már Szlovákiában található Trencsén vármegyéből.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vírusszakértőként 2020 márciusában robbant be a képernyőre: közérthető módon magyarázza el a koronavírussal kapcsolatos információkat. 

Nem utasít el egyetlen interjúkérést sem, pedig 67 évesen nyugdíjasként élvezhetné azt a vidéki életet, amiről mindig is álmodott. A tanyasi élettel járó feladatokat ő maga végzi.

Rusvai Miklós jászapáti földbirtokos családból származik 

A televíziós bejelentkezésekben a Pest megyében, Inárcson található birtokának részletei láthatóak a háttérben, ahol feleségével él, de Jászapátiban is van földje. 

- A jászapáti föld nagyapámról maradt, akinek a földjét kárpótlásként visszakaptuk a kilencvenes évek elején. Az 22 hektár. Az inárcsi birtokot pedig saját jogon szereztem, 1985-ben vásároltuk a tanyát, amihez ez tartozik. Ez kicsivel több mint hat hektár. A gyerekkorom nagy részét tanyán töltöttem a nagyszüleimnél, és mindig is vágytam arra, hogy egy ilyen tanyát szerezzek magamnak. Ez vált valóra felnőttként - mesélte az RTL klub Portré című műsorában. 

rusvai-miklos-rtl
Fotó: RTL Klub/Portré

Barabás Évinek arról is beszélt, hogy az 1700-as évekig vissza tudja vezetni földbirtokos családfáját. 

- Trencsén vármegyében található Rusva nevezetű község, amit most már máshogy hívnak: a Rákóczi-szabadságharc után innen érkezett egy apa a három fiával Jászapátiba, ahol letelepedtek. Az összes Rusvai vezetéknevet viselő ember egy családba tartozik, időnként össze is gyűlünk, 200-300-400 ember, mikor hányan.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az édesapja orvosként, az édesanyja gyógyszerészként dolgozott, mindketten első generációs értelmiségiek. A vírusszakértő nem csak sok időt töltött a nagyapjánál, akitől rengeteget tanult, de több évig az apai nagyszüleinél nevelkedett, mert amikor a nővére az ’50-es években tüdőbeteg lett, egészségügyi okokból jobbnak látták, ha a két gyermek külön helyen él, amíg a nővére meg nem gyógyult. 

- Én már megkaptam a BCG-oltást hatévesen, védett lettem - mondta az RTL Klub adásában. 

rusvai-miklos
Fotó: RTL Klub/Portré

- Édesapám rendkívül jó tanuló volt, a ’20-as években a tanító és a tiszteletes rábeszélésére döntött úgy a nagyapám, hogy iskoláztatja a fiát. Ez akkoriban nem volt általános, sokan a rokonságban csodabogárnak tartották, hogy az egyetlen fiút, aki átvehetné a földet, az örökséget, elküldi iskolába. Végül is jó döntést hozott, az ’50-es években a föld odalett, de édesapám orvosi hivatása, amit nagy szeretettel és teljes odaadással művelt, megmaradt. 

- Én részben falusi háttérrel, részben értelmiségi szülők gyerekeként félig falusi, félig értelmiségi foglalkozást választottam, és az Állatorvostudományi Egyetemen végeztem. 

rusvai-miklos-portre
Fotó: RTL Klub/Portré

A diplomaosztója után az egyetemen maradt, és a víruskutatás kezdte érdekelni. Rabul ejtette a mikroszkóp, a mikrovilág. Elhatározta, hogy szövettannal, bakteriológiával vagy virológiával szeretne foglalkozni. Az érettségi után viszont még tanárnak készült, és az ELTE-re jelentkezett. Saját bevallása szerint az oktatáshoz, magyarázatokhoz való vonzalma talán innen származik. 

- Tulajdonképpen a magyarázó kedvem, a magyarázataim stílusa, az, hogy örömmel és odaadással végzem akár a tájékoztatást a média számára, akár a diákjaim oktatását, szerintem annak köszönhető, hogy középiskolába a Budapesti Piarista gimnáziumba jártam, ahol volt egy nagyszerű tanárom, Jelenits Istvánnak hívták. Közismert alakja a magyar közéletnek is. 

Magyar sztárok, akik egy tanyán élnek

Csapó Virág a Barátok közt 1998-as indulásakor Novák László első feleségét alakította. Öt éven át volt a széria oszlopos tagja, 2003-ban távozott, azóta csak időnként látható a sorozatban. 2014-ben egy Kecskemét környéki tanyára költözött férjével, Kocsis Pál színésszel és két gyermekükkel, Mírával és Pannával. 

Képes összeállításunkban mutatunk még néhány hazai sztárt, akik a színésznőhöz hasonlóan maguk mögött hagyták a fővárosi életet, és inkább egy tanyára költöztek, vagy a csendes, vidéki életet választották.

Ezt is szeretjük