A Big Brotherben ismertük meg 2002-ben - Renato most egy világsztárral készített lemezt

Renato Pavesi és Mentes Norbert bemutatkozó lemeze augusztusban jelenik meg, de az első klip már kijött.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Renato Pavesi nevét 2002-ben, a Big Brother című műsorban tanulta meg az ország. Eleinte autodidakta módon sajátította el a gitárművészetet, majd a TV2 reality show-ja után a londoni Kingston Egyetem Zeneművészeti szakán szerzett diplomát. 

Bejárta Nyugat-Európát, zenélt Sevillában, Londonban, Berlinben és Milánóban is. Több alkalommal meghívták Koreába, Japánba, illetve Irakban is koncertezett. A nemzetközileg elismert gitárművész az egyik legkiemelkedőbb meghívását Brian Maytől, a Queen gitárosától kapta, akinek a londoni Royal Garden Hotelben muzsikált. A világhírű Juan Martintól és Robert Svärdtól tanult, de a magyar folklór is nagy hatással van zenei munkásságára.

Renato és Mentes Norbert lemeze

A 2000-es évek közepén találkozott Mentes Norberttel, az 1981-ben alakult és máig aktív Moby Dick egyik alapító tagjával, és hamarosan kiderült, hogy Renato a zenekar egyik legnagyobb rajongója. A 2005-ös Se nap se hold, illetve a 2011-es A holnapok ravatalán című lemezen gitározott is. 

Renato Pavesi és Mentes Norbert
Renato Pavesi és Mentes Norbert

Mentes Norbert és Renato Pavesi idén tavasszal mutatták be a YouTube-on közös akusztikus produkciójukat, amit a törökbálinti SuperSize Recording stúdióban rögzítettek az év elején. Elsőként a Múzsa című daluk került fel a videómegosztóra, amit pár hét leforgása alatt közel 100 ezren néztek meg. Augusztus 14-én megjelenik első bemutatkozólemezük is. 

Walter Celi és Renato Pavesi
Walter Celi és Renato Pavesi

Az Újjászületés / Renascentia a két zenész stílusokon átívelő zenei utazása, a rock és a flamenco fúziója. A lemezen vendégzenészként szerepel Walter Celi, aki tavaly Olaszországban a híres Arezzo Wave zenei tehetségkutató fesztivál győztese volt, és idén a Szigetre is meghívták koncertezni, ami sajnos a koronavírus miatt elmaradt.

A multiinstrumentalista a lemez egyik dalának friss klipjében, a Terrában is játszik ütős hangszereken. A videót Fogarasy Mariann topmodell vendégszereplésével forgatták le Császár Tamás filmrendező irányítása alatt, aki korábban olyan alkotásokon dolgozott, mint a a Napóleon, az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!, a Kincses sziget vagy A kém, aki dobott engem.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A Terra fragmentumokban megjelent már egy nyolc évvel ezelőtti Moby Dick-albumon is. A teljes kompozíció megszületése hosszú folyamat volt, évekig csiszolódott.

- Egy megtisztelő felkérés alkalmából Sevillában voltam zenélni, és nagy hatást tett rám az andalúz kultúra. Az egyik legemlékezetesebb a szomszédban lakók éneke volt, ami igaz, leginkább azt jelentette, hogy nem tudtam aludni tőlük, mert jó spanyol szokás szerint hajnalig mulattak. Persze a csodálatos zene végül megihletett, és akkor jöttek az első ötletek. Akkor már megvolt az irány, kezdett körvonalazódni, hogy mi is lesz ebből: egy aszimmetrikus ritmikájú, modális, több szempontból is szokatlan, egzotikus gitárzene - mesélte Renato. 

VV Milo egykor és most

Gyukin Milovant a Való Világ harmadik szériájában ismerte meg az ország: VV Milo 18 évesen, 2004 júniusában, a valóságshow legfiatalabbjaként nyerte meg a VV3-at. Két diplomával a háta mögött ma már a kamera másik oldalán, filmrendezőként dolgozik. 

Ezt is szeretjük