50 éves lett Pierrot - A Megasztár egykori zsűritagja ma így néz ki

Pierrot volt énekes, producer és zsűritag is. Ma már a játékfejlesztésnek él.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1969. szeptember 3-án született Marosi Z. Tamás, vagyis Pierrot, mint énekes zeneszerző, dalszövegíró vált országosan ismertté. A Fonogram - magyar zenei díjas és EMeRTon-díjas előadó zenei karrierje még középiskolásként kezdődött, ekkor vette fel a művésznevét, és kezdte el használni tíz éven át a fél arcát takaró szomorúbohóc-maszkot. 

Első nagylemeze, a Babaházak 1990-ben jelent meg. A kilencvenes évek közepétől könnyűzenei producerként tevékenykedett, számos arany- és platinalemez fűződik a nevéhez. Dolgozott együtt többek között Sipos F. Tamással, a Pa-dö-dővel, Ganxsta Zolee-val, Császár Előddel, valamint a megasztáros Nagy Edmonddal is.

A 2003-ban indult Megasztárnak két évadon át volt zsűritagja Presser Gáborral, Pély Barnával, Bakács Tiborral és Somával. 2015-ben és 2016-ban A Dal című műsorban vállalt zsűrizést

1994-ben alapította első produkciós vállalatát Private Moon Production néven, majd 2000-ben saját lemezkiadóját, Private Moon Records néven. Játékai a Private Moon Studios védjegye alatt jelennek meg. Az ötvenéves sztárt régóta foglalkoztatják absztrakt stratégiai játékok. Azt csak kevesen tudják róla, hogy 1998 óta játékfejlesztéssel is foglalkozik: portfóliója lefedi a számítógépes játékokat, a táblás és társasjátékokat, turisztikai és edukációs játékokat is. 2006-ban az egri önkormányzat pályázatára megalkotta a Jumurdzsák gyűrűje című interaktív filmet, ami olyan nagy siker lett, hogy könyv is született belőle.

- Az egyik legizgalmasabb kihívás számomra egy csatajáték elkészítése volt, ami egyben az 1664-es szentgotthárdi csata feldolgozását is jelentette. Alapvetően nem vagyok wargamer, vagyis nem lelkesedem a háborús játékokért. Éppen ezért megvizsgáltam, milyenek az ilyen típusú stratégiai játékok, hogyan működnek, és mi az, amit nem szeretek bennük, majd kifejlesztettem egy saját felfogású wargame-et - árulta el egy 2018 decemberében a Szabad Földnek adott interjúban.

Pierrot A Dal 2016-os adásainak egyik zsűritagjaként.
Pierrot A Dal 2016-os adásainak egyik zsűritagjaként.
Fotó: MTVA/Penziás Nikolett

Általában az egész játék megvalósítását a tervezéstől a grafikán át a kivitelezésig ő csinálja, de előfordult, hogy a grafikai tervezést másra bízta. A családi társasjátékokat szereti a legjobban, mert szerinte kihívás, hogy egy játék egy asztalhoz ültesse a felnőtteket és a gyerekeket. 

- Az ilyen típusú játékok általában még arra is alkalmasak, hogy egy újdonsült (akár felnőtt) játékost bevezessen a társasjátékok világába, vagy hogy egy hangulatos délutáni órát töltsünk velük kettesben egy tea mellett. Szóval ez a műfaj sok tekintetben az ideális középutat jelenti számomra. Emellett nyilván

az is motivációs tényező, hogy nekem is van családom, és a társasjáték gyakran nálunk is a családi idill része

- mondta a Szabad Földnek.

A Mensa HungarIQa Egyesület 2019. szeptember 2-án 11. alkalommal rendezte meg a társasjáték-bajnokságát és a Mensa Társasjátékdíj átadóünnepséget. A versenyre társasjátékokat nevezhetnek a játékforgalmazók, és a győztes játékok elnyerik a díjat. Ez az elismerés a társasjátékok legnagyobb presztízsű amerikai díjának tartott Mensa Select Award magyar változata. A kiemelkedően magas intelligenciájú embereket tömörítő társaságunk tagjai évente tesztelik az új játékokat, és szavaznak arról, hogy melyek az év legjobbjai. 

A díjátadón többek között Pierrot is részt vett, bemutatta legújabb játékát, és elmondta, hogy a játékfejlesztés olyan műfaj, ahol magyarként is van esély a világsikerre. 

A 2015-ös A Dal zsűritagjaként és a Mensa Társasjátékdíj átadóján.
A 2015-ös A Dal zsűritagjaként és a Mensa Társasjátékdíj átadóján.
Fotó: MTVA/Penziás Nikolett, Mensa Társasjátékdíj

Pierrot a feol.hu oldalnak 2017 áprilisában azt nyilatkozta, a zene már csak kiegészítő szerepet játszik az életében. Már csak akkor dolgozik zenei producerként, ha valami nagyon megérinti, vagy régi jó barátról van szó. 

- Egy-egy dalhoz kérnek még szöveget, hangszerelést, ezzel is szívesen foglalkozom. Magamnak pedig tavaly csináltam nosztalgikus albumot, amellyel megünnepeltem az első lemezem 25. évfordulóját - mesélte a Fejér megyei hírportálnak. 

Magyar sztárok és és felnőtt lányaik

Soma Mamagésa két gyermek büszke édesanyja. Fia, Lázár 1991 júliusában, lánya, Hanna 1993 márciusában látta meg a napvilágot. Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festenek a népszerű női sztárok felnőtt lányai.

Ezt is szeretjük