80 éves lett Novotny Zoltán, a Magyar Rádió és Televízió legendás alakja - 13 olimpiáról közvetített
Nyolcvanéves lett Novotny Zoltán, a legendás sportriporter.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kereken 80. születésnapját ünnepelte tegnap az 1940. május 19-én született Novotny Zoltán, a Magyar Rádió és Televízió legendás sportriportere, a hazai sportújságírás meghatározó alakja. 

1968 óta valamennyi nyári olimpiáról közvetített, a riói volt a tizenharmadik, amelyről tudósított.

80 éves lett Novotny Zoltán

1963-ban történelem-magyar szakos tanárként diplomázott az ELTE bölcsészkarán, ahonnan útja egyenesen a Magyar Rádióba vezetett, amelyet első és egyetlen munkahelyének tekint. Három évig bemondóként dolgozott, majd 1966-ban sportriporter lett. 1982-től 1996-ig vezette a rádió sportosztályát, 1996 és 2003 között a Petőfi Rádió főszerkesztőjeként tevékenykedett. 

Novotny Zoltán 1971-ben a Magyar Rádió sportosztályán a csőpostán érkezett híranyagot olvassa.
Novotny Zoltán 1971-ben a Magyar Rádió sportosztályán a csőpostán érkezett híranyagot olvassa.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

27 éven át külsősként dolgozott a Magyar Televíziónál, többek között a Híradóban, az Ablakban és különféle gyermekműsorokban. Az első tíz esztendőben bemondó volt, csak ezt követően kezdett el a híradóban sporthíreket mondani.

Valamennyi sportágban tudósított, és tudósít a mai napig, olyan kevésbé ismert eseményekről is, mint a hajómodellezés versenye. Több sportágat és játékot is kipróbált, és aktívan űzött, máig szeret teniszezni és gombfocizni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A közmédia legendás sportriportere a rádiós pályán töltött eddigi közel 60 aktív évében több mint 20 sportágban, mintegy 250 nemzetközi eseményen, több ezer mérkőzésről, 150-nél is több válogatott meccsről, 13 olimpiáról és négy világbajnokságról tudósította a rádióhallgatókat. 

Novotny Zoltán nevéhez fűződik az 1963-ban először megszólaló Körkapcsolás, amely önálló műfajjá nőtte ki magát. Kollégái ehhez hasonló módot választottak mostani köszöntésére: kilencen kilenc különböző helyszínről, egyikük a helyi labdarúgópályáról jelentkezett.

Bera Emese, Deák-Horváth Péter, P. Fülöp Gábor, Gulyás László, ifj. Knézy Jenő, Petrovics-Mérei Andrea, Szabó Szilárd, Székely Dávid és Virányi Zsolt videóüzenetben köszöntötték a sportriportert. 

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója is felköszöntötte: a sportriporter társasházi lakásának kertjében, 80. születésnapja alkalmából 'Novotny 80' feliratú pólót vehetett át tőle.  

novotny-zoltan-szuletesnap
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Novotny Zoltán 1980 óta a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség súlyemelő bizottságának, 1985 óta a Magyar Olimpiai Bizottságnak tagja. 17 éven keresztül vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét, amelynek 2010 óta tiszteletbeli elnöke.

70. születésnapja alkalmából a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytollal tüntette ki. 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban Táncsics-díjjal tüntették ki. Legutóbb, 2020 februárjában a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) életműdíját kapta meg.

Grétsy László egykor és most

Grétsy László nevét akkor ismerte meg az egész ország, amikor már nemcsak folyóiratokban, hanem televíziós műsoraiban is foglalkozott a magyar nyelv hagyományaival, helyes használatával. Legismertebb műsora a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! volt. A nyelvész visszavonultan él, de ma is aktív, cikkeket ír és folyóiratot szerkeszt.

Ezt is szeretjük