88 éves lett Grétsy László - Az Álljunk meg egy szóra! műsorvezetője így él ma

Grétsy László visszavonultan él, de ma is aktív, cikkeket ír és folyóiratot szerkeszt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Grétsy László nevét akkor ismerte meg az egész ország, amikor már nemcsak folyóiratokban, hanem televíziós műsoraiban is foglalkozott a magyar nyelv hagyományaival, helyes használatával. 

Balázs Gézával és Vágó Istvánnal is volt közös műsora, de több saját műsort is vezetett.

Álljunk meg egy szóra! 

Az 1932. február 13-án született nyelvész legismertebb műsora a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! volt, amiben egy-egy szó, kifejezés helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjjal tüntették ki. 

Grétsy László 2019 júliusában azt mesélte a Story magazinnak, hogy Balázs Gézával rendszeresen találkozik, közös munkáik is vannak, de Vágó Istvánnal megszakadt a kapcsolata, csak időnként futnak össze egy-egy eseményen, és váltanak egymással pár szót. Ritkán ad interjút, 88 évesen visszavonultan, de aktívan él. 

- Ismeretlenek nem egyszer fordulnak kérdéssel hozzám, és továbbra is írok cikkeket, az Édes Anyanyelvünk című folyóirat felelős szerkesztője vagyok. Ráadásul több hobbim is van: olvasás, sakkozás, s módjával még tévézés is. Csak olyasmivel foglalkozom, ami örömet szerez - mondta a hetilapnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A napi rutinja évtizedek alatt keveset változott. Ma is hajnalban kel, a kollégáinak néha 5-kor küld e-mailt, nehogy később elfelejtse, aztán fél óráig tornázik: ő maga rakta össze a negyven gyakorlatból álló sorozatot, amin időnként csiszolgat. Egy órát a szabadban is mozog, a lakása környékén sétál.  

- Messzebb csak két-három naponként merészkedem: szerkesztőségi ülésre, könyvbemutatóra, előadásra. Hetenként egyszer-kétszer hozzám jön valamelyik családtagom, kollégám, ismerősöm. 

gretsy-laszlo
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A feleségét másfél évtizede, a fiát nyolc éve veszítette el, ami sosem múló fájdalom, de három lánya és az unokák valamelyike hetente meglátogatja, évente kétszer-háromszor pedig összegyűlik a népes család a kerek születésnapok megünneplésére. 

- Három remek lányom hat, négy, kettes „leosztásban” tizenkét unokával ajándékozott meg. Idén azt az örömteli hírt kaptam két unokámtól is, hogy ismét tovább bővül a família. Ők egy-egy csemetével lesznek többen, én pedig ezáltal két dédunokával gazdagodom - osztotta meg az olvasókkal 2019 nyarán. 

Bálint gazda és harmadik felesége

Bálint gazda százévesen is aktív életet él. Az ország kedvenc kertészének sokszor kellett újrakezdenie életét. Miután a második felesége elhunyt, hetven fölött újra rátalált a szerelem, és ismét megházasodott. 

Ezt is szeretjük