88 éves lett Grétsy László - Az Álljunk meg egy szóra! műsorvezetője így él ma
Grétsy László visszavonultan él, de ma is aktív, cikkeket ír és folyóiratot szerkeszt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Grétsy László nevét akkor ismerte meg az egész ország, amikor már nemcsak folyóiratokban, hanem televíziós műsoraiban is foglalkozott a magyar nyelv hagyományaival, helyes használatával. 

Balázs Gézával és Vágó Istvánnal is volt közös műsora, de több saját műsort is vezetett.

Álljunk meg egy szóra! 

Az 1932. február 13-án született nyelvész legismertebb műsora a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! volt, amiben egy-egy szó, kifejezés helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjjal tüntették ki. 

Grétsy László 2019 júliusában azt mesélte a Story magazinnak, hogy Balázs Gézával rendszeresen találkozik, közös munkáik is vannak, de Vágó Istvánnal megszakadt a kapcsolata, csak időnként futnak össze egy-egy eseményen, és váltanak egymással pár szót. Ritkán ad interjút, 88 évesen visszavonultan, de aktívan él. 

- Ismeretlenek nem egyszer fordulnak kérdéssel hozzám, és továbbra is írok cikkeket, az Édes Anyanyelvünk című folyóirat felelős szerkesztője vagyok. Ráadásul több hobbim is van: olvasás, sakkozás, s módjával még tévézés is. Csak olyasmivel foglalkozom, ami örömet szerez - mondta a hetilapnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A napi rutinja évtizedek alatt keveset változott. Ma is hajnalban kel, a kollégáinak néha 5-kor küld e-mailt, nehogy később elfelejtse, aztán fél óráig tornázik: ő maga rakta össze a negyven gyakorlatból álló sorozatot, amin időnként csiszolgat. Egy órát a szabadban is mozog, a lakása környékén sétál.  

- Messzebb csak két-három naponként merészkedem: szerkesztőségi ülésre, könyvbemutatóra, előadásra. Hetenként egyszer-kétszer hozzám jön valamelyik családtagom, kollégám, ismerősöm. 

gretsy-laszlo
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A feleségét másfél évtizede, a fiát nyolc éve veszítette el, ami sosem múló fájdalom, de három lánya és az unokák valamelyike hetente meglátogatja, évente kétszer-háromszor pedig összegyűlik a népes család a kerek születésnapok megünneplésére. 

- Három remek lányom hat, négy, kettes „leosztásban” tizenkét unokával ajándékozott meg. Idén azt az örömteli hírt kaptam két unokámtól is, hogy ismét tovább bővül a família. Ők egy-egy csemetével lesznek többen, én pedig ezáltal két dédunokával gazdagodom - osztotta meg az olvasókkal 2019 nyarán. 

Bálint gazda és harmadik felesége

Bálint gazda százévesen is aktív életet él. Az ország kedvenc kertészének sokszor kellett újrakezdenie életét. Miután a második felesége elhunyt, hetven fölött újra rátalált a szerelem, és ismét megházasodott. 

Ezt is szeretjük