Növényi Norbert a 90-es évek sztársportolója volt: ennyit változott 64 éves korára

Növényi Norbert édesapja révén már hatévesen mindennap eljárt a birkózóedzésekre.

Növényi Norbert 2021-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Növényi Norbert csak hatesztendős volt, amikor édesapja révén belecsöppent a sport világába. Az idősebbik Növényi Norbert az ’50-es évek elején profi pankrátor, birkózó és edző volt, Fehér Angyal művésznéven egész Európában ismerték.

Fiának adta át a stafétabotot, aki onnantól kezdve, hogy először betette a lábát az edzésre, mindennap lejárt a tornaterembe. Bár akkor még csak igyekezett leutánozni azokat a mozdulatokat, amelyeket a nagyoktól látott, a birkózás iránti szenvedélye már akkor kialakult.

Növényi Norbert 64 éves korára ennyit változott

Az első versenyén 1969-ben 12 évesen vett részt, majd rövid időn belül ott találta magát a legjobbak között. 1977-ben már a felnőttmezőnyben indulhatott az országos bajnokságon, két esztendővel később pedig túl volt élete első világversenyén is.

Bár a moszkvai olimpiáról 1980-ban aranyéremmel a nyakában távozhatott, mégsem erre az érdemre a legbüszkébb, élete egyik legkedvesebb emlékképe, amikor 2013 augusztusában 56 évesen grapplingben lett világbajnok, hiszen azon a megmérettetésen az akkor 13 esztendős fia is a győzedelmeskedett a saját kategóriájában.

Nem csak a sportban termettek neki a babérok, a szórakoztatóiparban is sok néző szívébe lopta be magát. Miután elvégezte a Gór Nagy Mária Színitanodát, belekóstolt a filmezésbe. Főleg vígjátékokban és kabarékban csillogtatta meg a tehetségét, láthattad a Zimmer Feri első és második részében és az Üvegtigrisben is.

Növényi Norbert 2016 áprilisában és 2021 októberében. Mióta megnövesztette a szakállát, teljesen másképp fest.
Növényi Norbert 2016 áprilisában és 2021 októberében. Mióta megnövesztette a szakállát, teljesen másképp fest.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, Life TV/Ébredj Velünk Extra Joshival

A 64 éves sportoló külseje ugyan sokat változott, kecskeszakállal nehéz felismerni, az energikusság épp annyira jellemző rá, mint amikor aktívan versenyzett. Bár 2018-ban volt az utolsó megmérettetés, amelyen indult, a sport napjainkban is az élete része, azonban már, hogy a teste nem úgy reagál, mint hajdanán.

- Lassulnak a reflexeim, egészen másképp kelek fel reggel, mint egy robotzsaru. Igyekszem, meg odafigyelek, edzek mindennap, de már árnyéka sem vagyok magamnak - ecsetelte 2021 októberében a Life TV Ébredj Velünk Extra Joshival című műsorában.

Kiss Gergely lánya, Viktória

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk számára a sportsikerei mellett ugyanilyen fontos az is, hogy háromszoros édesapa. Felesége, Valkai Anna szintén vízilabdázott. Három gyermekük született, Viktória 2003-ban, Patrícia 2006-ban, majd Olívia 2016 őszén.

Kiss Gergely vízilabdázó legidősebb lánya 18 éves lett - Viki gyönyörű tinédzser

Nézegess képeket!

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Cover-fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük