A Neoton Família énekesnői egykor és most - Ma már szóba sem állnak egymással

Így néz ki ma Csepregi Éva, Pál Éva és Fábián Éva.

Neoton Família énekesnői ma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Neoton Família neve öt évtizede kitörölhetetlen a magyar zenei életből, munkásságukat az idei Story Gálán a díjátadó történetében először a magazin szerkesztősége Legenda-díjjal ismerte el. Slágereiket mindenki jókedvűen dúdolja, de a zenekar tagjai már nem gondolnak olyan jó szívvel egymásra.

A Neoton együttest 1965-ben alapította Pásztor László és Galácz Lajos, három év múlva pedig megnyerték a Ki mit tud?-ot. Igazán ismertek a hetvenes években lettek, miután 1972-ben Jakab György - zeneszerző-billentyűs -, Tiboldy János - basszusgitáros - és Ambrus Zoltán - dobos - mellett az együtteshez csatlakoztak a Kócbabák is, akiket Csepregi Éva és Fábián Éva mellett egy darabig Babits Marcella - Marcellina - triója alkotott, majd utóbbi kiválása után Pál Évával lett teljes a létszám. Tiboldy kiválása után Neoton és a Kócbabák néven jelent meg a Menedékház című albumuk. 

A Neoton Família 1977-ben alakult meg dr. Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatójának irányítása alatt, és az alapító Galácz még ebben az évben kivált. Az ő helyét Baracs János vette át, aki mindvégig a Neoton basszusgitárosa maradt.

Mielőtt 1980 elején elkészült a Napraforgó című lemezük angol nyelvű változata, Ambrus Zoltán és Fábián Éva kivált a zenekarból, a helyükre pedig két új tag került, Végvári Ádám gitáros és Bardóczi Gyula dobos. 1983 januárjában Pál Éva is elhagyta a zenekart, a Kócbabákból Csepregi Éva maradt az egyedüli "kócbaba". A zenekar régi formájában 1990-ben bomlott fel. 

Az utolsó nagy Família-koncertet a három évvel korábban elhunyt Jakab György emlékére 1998-ban, György-napon rendezték meg a Budapest Sportcsarnokban. Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs János Neoton Família Sztárjai néven a mai napig fellép. Csakhogy a névre igényt tart a színpadra pár hónapja visszatért Pál Éva is, aki a dobos Bardóczi Gyulával és ifjabb Jakab Györggyel azt tervezi, turnézni indulnak. Utóbbi már modernebbre hangszerelte a régi számaikat, melyeket Neo-Neoton vagy Új Neoton néven fognak előadni. 

A február eleji Story Gálán hiába álltak a Neoton Família régi és jelenlegi tagjai együtt a színpadon, fellépni nem fognak együtt. 

- A Story Legenda-díj az eredeti Neotonnak szólt, nem csak Ádámnak és Évának. Volt egy olyan elképzelés, hogy esetleg mind a két Neoton fellép egy eseményen, de sajnos a gálán kiderült, hogy nem jön össze. Szóba sem álltak velünk, amikor boldogan odamentem hozzájuk köszönni. Nem haragszom rájuk, ez van - nyilatkozta Pál Éva a Bors magazinnak. 

- Pál Éva 35 évvel ezelőtt lépett ki a zenekarból, és jó ideig nem hallatott magáról. Kicsit furcsa, hogy ennyi idő után mégis neotonosnak érzi magát. A Story-gálán sem értettem, miért van mellettünk Fábián Éva, hiszen az a felállás, mely a színpadon volt, sohasem létezett. Nem léptem fel vele soha - ezt már Végvári Ádám mondta a napilapnak, aki szerint az új Neoton-formáció nem fog eljutni arra a szintre, ahol most ők állnak Évával. 

Képes összeállításunkban megnézheted, hogy néznek ki most a Neoton Família híres énekesnői. 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ezt is szeretjük