30 éves lett a Sorstalanság gyereksztárja: Nagy Marcell ma sármos fotósként dolgozik
Nagy Marcell nem bánja, hogy a Színművészetire nem színésznek, hanem operatőrnek vették fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagy Marcell nevét Koltai Lajos 2005-ben bemutatott, Sorstalanság című filmjének a főszereplőjeként ismertük meg. 

13 évesen játszotta el Köves Gyuri szerepét, aki a filmben egy hétköznapi, budapesti, zsidó fiú, eseménytelenül éli az életét 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját elviszik munkaszolgálatra, őt is elfogják, és Auschwitzba viszik, onnan pedig a buchenwaldi lágerbe szállítják.

A Sorstalanság gyereksztárja, Nagy Marcell ma

A nagy, barna szemű gyerekszereplő mára felnőtt férfi, aki 2021. április 21-én ünnepelte a 30. születésnapját. 

3000 gyerek közül válogatták ki, és hónapokig titkolták, ki lesz a 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre azonos című regényének filmváltozatában, a Sorstalanságban a főszereplő. Szülei sportolók, Nagy Marcell már gyermekként atletizált, később modellkedett is. Érettségi után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, de nem vették fel. 

Nagy Marcell és Koltai Lajos 2004 júniusában a Sorstalanság forgatásán a Piliscsabán felépített német koncentrációs tábor díszletei között.
Nagy Marcell és Koltai Lajos 2004 júniusában a Sorstalanság forgatásán a Piliscsabán felépített német koncentrációs tábor díszletei között.
Fotó: MTI/Sándor Katalin

Még a Sorstalanság előtt szerepelt A Pál utcai fiúk 2003-ban bemutatott olasz-magyar feldolgozásában, majd a 2012-es Tüskevárban ő alakította Tutajost, és a 2017-es 1945 című drámában is látható volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

2015-ben, tíz évvel a bemutató után azt mondta a Fókusznak, hogy megkönnyebbült, amikor nem vették fel színésznek, és inkább operatőrként folytatta tanulmányait, majd később a karrierjét. Kisfilmjeit és klipjeit már ekkor elismerte a filmes szakma. 

- Ez egy iszonyatosan jó szakma szerintem, nagyon szenvedélyes és imádják, akik csinálják. Láttam azt, hogy ez imádható, de sokkal elkötelezettebbnek kell lenni annál, mint amilyen én vagyok a színészet iránt. Plusz azok a dolgok, amik hiányoznak ebből a korszakból, például fesztiválra járni meg maga a forgatás, azt a kamera másik oldalán ugyanúgy meg tudom élni - mondta az RTL Klub műsorában.  

A 2018-as InStyle Awardon párjával, Bernát Bianka modellel, akit rendezett is már reklámban.
A 2018-as InStyle Awardon párjával, Bernát Bianka modellel, akit rendezett is már reklámban.
Fotó: Ódor Dorottya

2009 és 2011 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen fotográfiát tanult, a képzést azonban nem fejezte be, átjelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2010 és 2017 között előbb kameraman-, majd filmoperatőr-diplomát szerzett.

A harmincéves Nagy Marcell számos zenekarnak forgatott már klipet (például Zséda Hány percet élsz című dalához), reklámjait is láthattuk a tévében. Ezeket honlapja is bemutatja. 

Seregi Zoltán játszotta Tutajost a Tüskevárban

Az 1957-ben kiadott Tüskevár regényből 1966-ban forgatott nyolc részből álló filmsorozatot Fejér Tamás rendező. Az egyik főszerepet az akkor nyolcadik osztályos Seregi Zoltánra osztotta, aki Tutajos megformálása után ünnepelt gyereksztár lett.

Ezt is szeretjük