Meddig alázkodik meg az ember egy kis szeretetért? - Mr. Sloane szórakozik a Jurányiban
A Mr. Sloane szórakozik az Orlai Produkciós Iroda legújabb darabja, mely a Jurányiban látható.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2019. január 11-én mutatták be a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében létrejött Mr. Sloane szórakozik című darabot, melyet Guelmino Sándor rendezett. A fiatalon, mindössze 34 évesen elhunyt Joe Orton a Magyarországon is rendkívül népszerű Martin McDonagh világát előlegező, gyilkos humorú darabjához Parti Nagy Lajos készített vadonatúj fordítást. 

Guelmino Sándor a kétezres évek elején rendezte meg Martin McDonagh Piszkavas - Leenane Szépe - című darabját Bíró Krisztával. Rá és Király Attilára - akivel szintén többször dolgozott együtt - bízta a krimiszerű elemeket tartalmazó, groteszk Mr. Sloane szórakozik főszerepét.

mr-sloane-szorakozik4
Fotó: Orlai Produkciós Iroda/Takács Attila

A történet szerint egy nap a negyvenes éveiben járó, apjával élő Kath - Bíró Kriszta - egy húsz év körüli fiúval tér haza. Mr. Sloane - Dékány Barnabás - egyszerre ébreszti fel az anyai ösztöneit és a benne szunnyadó nőt, amit az intézetben nevelkedett fiatalember hamar átlát, és vissza is él vele. Elkezdenek játszmázni, melynek során a fiú azt hazudja, hogy gazdag, köztiszteletben álló szülők gyermekeként jutott árvaságra, és nincs egyetlen rokona sem, míg a nő, aki fiatal leányanyaként esett teherbe, és fiát örökbe adták, azt mondja, megözvegyült, és gyermeke meghalt. Annyiszor elmondták már ezeket a hazugságokat, hogy talán már maguk is elhiszik. 

mr-sloane-szorakozik
Fotó: Orlai Produkciós Iroda/Takács Attila

Mr. Sloane a nő bátyját, Edet - Király Attila - is hamar az ujjai köré csavarja fiatalságával és ártatlannak tűnő, de egy kis incselkedésben mindig benne lévő viselkedésével. Ahogy Kath-nek, úgy Ednek is bőven van takargatnivalója: a saját neméhez vonzódik, de az üzleti életben sikeres férfiként nem vállalhatja nyíltan. Apja is emiatt hajította ki annak idején a lakásból, azóta nem beszél vele, fia hiába próbálkozik. Megteszi Sloane-t sofőrjévé, hogy a közelében legyen, és szemmel tudja tartani. Hiába érzi azonban úgy, hogy főnökként hatalma van Sloane fölött, a fiú valójában kihasználja a szeretetéhes testvéreket. 

mr-sloane-szorakozik3
Fotó: Orlai Produkciós Iroda/Takács Attila

Csak az apa, Kemp - Gazsó György - szemében ellenszenves a fiú a kezdetek óta: felismerni véli benne volt főnöke gyilkosát. Nem is fogadja szívélyesen, már csak azért sem, mert osztoznia kell vele lánya figyelmén és egyszerre gondoskodó, ugyanakkor hatalmaskodó szeretetén.  

mr-sloane-szorakozik2
Fotó: Orlai Produkciós Iroda/Takács Attila

Kiszolgáltatott helyzetben az ember megalázkodik egy kis szeretetért, és azt a keveset, amije van, semmiképp nem szeretné elveszíteni, foggal-körömmel harcol érte, olyannyira, hogy még a morális elveit is képes félretenni. Nem lehet azonban mindent a szőnyeg alá söpörni, előbb-utóbb minden a felszínre kívánkozik, és akkor elkerülhetetlen a tragédia. 

Ezt is szeretjük