Ma lenne 50 éves Molnár Csilla - A tragikus sorsú szépségkirálynő túl fiatalon halt meg

Molnár Csillával, az 1985-ös szépségkirálynővel nem úgy bántak, ahogy megérdemelte volna.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2019. január 20-án lehetett volna kereken ötvenéves Molnár Csilla, a tragikus sorsú szépségkirálynő. Ártatlan játékból jelentkezett az 1985-ös Magyarország Szépe versenyre. Nem gondolta volna, hogy az ő fejére kerül a korona, majd a Miss Európa szépségversenyen dobogós lesz, ahogy azt sem tudhatta előre, hogy a szépségiparból és belőle hasznot húzni kívánók fenekestül felforgatják, és annyira megkeserítik az életét, hogy kilenc hónappal a megkoronázása után, 17 évesen nem lát más kiutat, halálos adag gyógyszert vesz be.

Molnár Csilla Andrea 1969. január 20-án született Kaposváron. Fonyódon élt vendéglátással foglalkozó szüleivel és öccsével, a Balaton-parti városban járt gimnáziumba is. 1985 kora tavaszán jelentkezett az ötven év kihagyás után először megrendezett szépségversenyre, melyet édesapja a kezdetektől ellenzett, míg édesanyja szurkolt neki.

Molnár Csilla, az 1985-ös Magyarország Szépe

Az 1985. október 5-én, a budapesti Kongresszusi Központban megrendezett döntőben a kétezer jelentkező közül több rosta után végül 25 lány került be: nagyestélyiben, egy-, majd kétrészes fürdőruhában vonultak fel. Molnár Csilla messze a legmagasabb pontszámmal nyerte el a Magyarország Szépe címet és a koronát. Nyereménye emellett egy egyoldalú reklámszerződés volt, amit végül az apja felbontott, és egy bécsi út, melynek költségeit végül a család állta, mert a magyar és az osztrák szervezők között vita tört ki.

- A Centrum Áruházak ötvenezer forintos "exkluzív" ajánlatát a feleségem fogadta el a tudtom nélkül, melyet én a végén felbontottam. "Szalma László úrral", a MÉDIA megbízottjával érkezett hozzánk egy másik úr a Centrum Áruházak képviselőjeként. Ő közölte velem, hogy náluk a lányok úgy vannak nevelve, hogy: "te ide mész, te oda mész, te ezzel fekszel le, te azzal fekszel le. De a maga lányára nagyon fogunk vigyázni, Molnár úr!" - nyilatkozta az édesapa 1989-ben a Somogyországnak.

- Én is úgy képzeltem ezt az életet, hogy ez csupa fény és pompa, de azt hiszem, most, hogy belekerültem, ez nem olyan egyszerű. (...)

Én nem lehetek ugyanaz, amilyen voltam, én nem mehetek úgy az utcán, ahogy eddig,

mert mindenki engem figyel, hogy hogy viselkedem, és nem tudok egy jóízűt nevetni a lányokkal. Lényegében én megmaradtam, ami vagyok, csak azt hiszem, hogy jobban oda kell figyelnem a környezetemre..." - mondta Molnár Csilla 1985 decemberében, a Szépleányok című dokumentumfilm forgatásán.

Molnár Csillát és udvarhölgyeit sorozatos megaláztatások érték. Egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a szépségversenyhez kapcsolódó cégek és emberek jó része csak hasznot akar húzni a lányokból, és az erkölcsi határokat átlépve annyira ki szeretnék használni őket, amennyire csak tudják - ha kell, erőszakos viselkedéssel és fenyegetésekkel is. Egy festőművész például öt képet készített a fiatal szépségről, majd közölte, most már az aktok jönnek. Később kiderült, ajánlatot is tett a lánynak. 

Ajánlatokat tettek neki, és megfenyegették

A szépségverseny egyik nyereménye volt még, hogy egy kortárs szobrászművész életnagyságú szobrot készített a királynőről és két udvarhölgyéről. Ez sem igazán a művészi megörökítésről szólt: elméletben dokumentációs céllal fotósokat és filmeseket is beengedtek a műterembe, miközben számos gipszlenyomatot vett a kiszolgáltatott helyzetben lévő lányok meztelen testéről. Később két fotós az érintettek engedélye nélkül eladta a képeket egy osztrák szexlapnak. 

molnar-csilla
Fotó: MTI/Benkő Imre

A 16 éves lány az ismertség árnyoldalát is hamar megtapasztalta. Rosszindulatú pletykák terjedtek róla, sokan könnyűvérűnek titulálták, sokakkal hírbe hozták, miközben mocskos ajánlatokkal bombázták. Az apának még a lánya menedzserét is ki kellett rúgnia, benne sem tudtak megbízni. 

Az 1986. február 28-án, Máltán megrendezett Miss Európa szépségversenyre a szülők már nem akarták elengedni a lányukat, de megfenyegették őket, hogy, amennyiben nem megy el, Molnár Csillától megvonják a királynői címet, a koronát visszaveszik, és a második helyezettet indítják a versenyen.

A Miss Európa harmadik helyezettje

A Miss Európa szépségverseny összesített végeredménye alapján Molnár Csilla kapta a legtöbb pontot, kereken 60-at, de itt is azt kellett tapasztalnia, hogy simliskedés megy a háttérben, mert a korona - ugyanaz, amivel Csillát Budapesten megkoronázták - végül a svéd Rachel Bruhn fejére került. A második helyen a francia lány végzett, Molnár Csilla végül a harmadik lett.

(A Tomas Gottschalk által vezetett műsorban 2:22-nél látható Molnár Csilla.) 

Komoly feladatokat ugyanakkor nem nagyon bíztak Molnár Csillára. Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! című könyvében Pataki Ági azt mesélte, a 17 éves lány a halála előtt pár héttel arról panaszkodott neki, hogy nincs munkája, nem foglalkoztatják, és, ha a nyáron sem kap komolyabb megbízatást, ősztől már nem magántanulóként, hanem nappali tagozaton folytatja a gimnáziumot.

Gyógyszereket vett be, de nem akart meghalni

Közben Molnár Csilla beleszeretett egy húsz évvel idősebb, éppen válófélben lévő férfiba, de a kapcsolatot titkolnia kellett. Ez a kusza magánéleti szál is bonyolította az életét. Végül annyira összecsaptak a feje fölött a hullámok, hogy 1986. július 10-én, a szülei házában harminc darab tablettát vett be apja szívgyógyszeréből. Édesanyjának azt mondta: "Anyuka, nem bírom tovább". Nem akart meghalni, tette segélykiáltás volt: ezt bizonyítja az is, hogy édesanyját hívta, segítsen neki, nem akar meghalni, de életét már nem tudták megmenteni. A tragédia miatt az 1986-os szépségversenyt a középdöntőnél leállították, 1989-ig nem rendeztek Magyarországon szépségkirálynő-választást.

Molnár Csilla emlékét dokumentumfilm, könyvek és dalok is őrzik. Az Első Emelet A szépek szépe balladája című száma a lány halála után néhány hónappal jelent meg, négy évvel később, 1990-ben pedig sláger született Álmodj, királylány címmel.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük