Ma 70 éves Mikó István: a színész, akinek a hangját minden gyerek felismeri
Ma ünnepli 70. születésnapját Mikó István színész, rendező, zenész, ikonikus szinkronhang.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1950. október 22-én született Mikó István Jászai Mari-díjas színész, énekes és zenész, színpadi és televíziós kabarék feledhetetlen figurája. Jellegzetes hangját felnőttek és gyerekek is egyaránt felismerik, hiszen utóbbiak egyik nagy kedvencét, Micimackót is ő szólaltatja meg magyarul. 

1985-ben Jászai Mari-díjjal, 1993-ban és 2000-ben EMeRTon-díjjal tüntették ki, 1994-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2018 óta érdemes művész.

Mikó István ma 70 éves

1962-ben, mindössze 12 évesen Sennyei Vera, Bilicsi Tivadar, Záray Márta, Vámosi János társaságában énekelte a Tavasz, nyár, ősz című dalt, amely kislemezen is megjelent. 19 évesen Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett a Kaláka együttes alapító tagja volt, a zenekarban 1969 és 1973 között játszott. A zenélésnek köszönhette azt is, hogy végül felvették a Színművészetire. Már középiskolásként eldöntötte, hogy színész lesz, de nem jutott be elsőre. 

miko-istvan-2015
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

- A Vízivárosi pinceklub volt a Kaláka törzshelye, olyan alkotók jártak a koncertjeinkre, mint Weöres Sándor, Nagy László, Csoóri Sándor, Tornai József. Ahogy a színházrendező-színigazgató Kazimir Károly is. Már korábban összetegeződtünk vele, és amikor összetalálkoztunk az esedékes főiskolai felvételin, megkérdezte: „Még nem vettünk fel?" Miután bekerültem az osztályába - biztos, ami biztos -, visszamagázódtunk. A zenélésnek viszont vége lett, mert akkoriban a főiskola nem engedélyezett nyilvános fellépéseket - mesélte Sztankay Ádámnak 2019 novemberében. 

1973-ban kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1977-ben diplomázott. Karrierje a Thália/Arizona Színházban indult, amelynek 1991 és 1993 között az igazgatói posztját is betöltötte.

A Thália egyik ikonikus darabja az 1988-ben bemutatott Mindhalálig Beatles, amelynek annyi köze van a világhírű zenekarhoz, hogy a színdarabban felcsendül jó néhány Beatles-szám. 250 előadást élt meg, majd a színészek, Mikó István, Forgács Péter, Győri Péter és Incze József úgy határoztak, a színdarabbal azonos című koncerttel az országot járják - ebben a formában is hatalmas lett a sikerük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikó István 1991-ben a Soproni Petőfi Színház igazgatója lett, 2002. január 1-jén mondott le. 2003 óta a Turay Ida Színház színésze, rendezője és szakmai igazgatója.

- Színészként is jót tettek nekem a soproni évek. Televíziós szerepléseimben - melyek ismertté tettek -, illetve az azok által generált színpadi lehetőségeimben is a vidámabb figurák domináltak. Sopronban megmutathattam, szélesebb a palettám, karakter-, de drámai szerepeket is alakíthattam - árulta el az Origón megjelent interjúban. 

miko-istvan-2013
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Összetéveszthetetlen orgánumával a hazai szinkronszakma megkerülhetetlen alakja. Nyolcévesen szinkronizált először, egy szovjet filmben Hacser Józsa volt a partnere, akivel később például a Muppet Show-ban is dolgozott együtt: a színésznő Miss Röfinek, Mikó pedig Brekinek adta a hangját. A soproni évek alatt pedig számtalan darabban léptek együtt színpadra.

A 2014-ben elhunyt Robin Williams állandó magyar hangjaként is ismert, akit a Mrs. Doubtfire című filmben, illetve az Aladdin című rajzfilmben dzsinnként volt a legnagyobb kihívás számára szinkronizálni.

Egyik leghíresebb rajzfilmes szinkronszerepe Micimackó, de A nagy ho-ho-horgász jól ismert kukacát és a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szakiban - Márkus László után - Bénit is ő szólaltatta meg. A Büszkeség és balítéletben Mr. Collins, a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmben Eddie, a fedélzeti számítógép, a Marslakó a mostohámban a beszélő táska magyar hangja.

Felismered a 70 éves magyar énekesnőt fiatalkori fotóin?

1950. szeptember 4-én, zenészcsaládba született Győrben. Nem csoda, hogy a ’70-es években itthon és külföldön is bolondultak érte, a fiatal, gyönyörű, szőke nő hollywoodi filmsztárnak vagy az ABBA együttes szőke énekesnőjének helyére is beillett volna. Kíváncsi vagy, ki ő?

Ezt is szeretjük