A kőszívű ember fiaiban ő volt a jóképű Baradlay Richárd: a 85 éves Mécs Károly életműdíjas lett

Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri színművészeket a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal ismerte el az I. Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri színművészek, valamint Bereményi Géza író-rendező kiemelkedő pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal ismerte el. Az ünnepélyes díjátadót az első alkalommal megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál keretében tartották pénteken este Balatonfüreden. 

Káel Csaba magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy a díjjal szeretnék megköszönni a művészek által nyújtott számtalan filmélményt, egyúttal a csodálatukat is igyekeznek kifejezni az elismeréssel.

Mécs Károly életműdíjat kapott

Mécs Károlyt Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum igazgatója méltatta. Felidézte a művész pályájának legjelentősebb állomásait kiemelve, hogy A kőszívű ember fiai című film élete egyik legnagyobb sikere és legizgalmasabb forgatása volt, amelyben Várkonyi Zoltán rendezővel is együtt dolgozhatott. Az 1965. április 1-jén bemutatott mozifilmben a jóképű huszárkapitányt, Baradlay Richárdot alakította, aki édesanyja hívására csapatával hazatér Bécsből Magyarországra. 

mecs-karoly-moor-marianna-tordai-teri
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál/Gyukli Gyula

Az 1936. január 10-én született Mécs Károly öt-hat évesen megtanult olvasni, és ettől kezdve falta a könyveket. Boldog volt, amikor Várkonyi kiválasztotta A kőszívű ember fiai filmváltozatába.

- A rendező olyan társaságot hozott össze, amelynek tagjai nemcsak játszották, de élték is a szerepet. A film nagy műgonddal készült, és olyan költségvetésből, amely kiugró volt az akkori filmgyártásban - mesélte a nemzet művésze a közmédia műsorában. Kiemelte azt is, hogy mindenki, aki részt vett a produkcióban, átélte '56-ot - mesélte június elején a Kossuth rádió Nagyok című zenés portréműsorában.

Mécs Károly 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Harminc játékfilmben és legalább ugyanennyi televíziós filmben, számos színpadi műben szerepelt. Olyan filmekben játszott, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból, emellett ő kölcsönözte Edlington hangját is a legendás Macskafogóban.

mecs-karoly
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál/Gyukli Gyula

1970-ben Jászai Mari-, 2013-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2016 óta a Nemzet Művésze cím birtokosa. 2021. március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-nagydíjat kapott.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Moór Mariannát Sára Balázs operatőr méltatta, aki felsorolta a művésznő életművének jelentős állomásait. Meghatározó film volt a pályáján Gaál István 1964-ben bemutatott Sodrásban című filmdrámája. Az 1976-ban megjelent Árvácska című filmben, melyet Ranódy László rendezett, egy számára teljesen új, addigi szerepeihez képest szokatlan karaktert, Zsabamárit, a gonosz falusi parasztasszonyt formálta meg a színésznő.

moor-marianna
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál/Gyukli Gyula

Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1943-ban született Budapesten. 1957-ben debütált A tettes ismeretlen című filmben. 1965-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Olyan filmekben tűnt fel, mint a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös, A Pendragon legenda és az Az ötödik pecsét.

Tordai Terit lánya, Horváth Lili színésznő méltatta. Hangsúlyozta: bár Tordai Terit dívaként szerették és tisztelték a rajongói, számára mindig a megértő édesanya volt, akit gyerekként jobban szeretett színpadi jelmez, smink és paróka nélkül látni. Horváth Lili azt is elárulta, hogy kamaszként zavarta, ha édesanyjához hasonlítgatták, de mára nagyon büszke a művésznőre.

tordai-teri-lanya
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál/Gyukli Gyula

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 1941-ben született Debrecenben. Már főiskolásként játszott Keleti Márton 1962-es Esős vasárnap című filmjében. Később olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, az Egy magyar nábob, A Pendragon legenda, a Mephisto vagy A vörös grófnő.

A kőszívű ember fiainak színészei egykor és ma

Jókai Mór regényéből Várkonyi Zoltán közel száz évvel később, 1964-ben forgatott filmet, amit a következő évben mutattak be. A főbb szerepekben feltűnt fiatal színművészek közül néhányan mára a magyar színjátszás ikonikus alakjaivá váltak, megkapták a Jászai- és a Kossuth-díjat is. Képes összeállításunkban megnézheted a szereplőket egykor és ma. 

A kőszívű ember fiaiban sötét hajú szépség volt: a 78 éves Béres Ilona ma Kossuth-díjas legenda

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük