Ma 60 éves Maksa Zoltán: felismered a 90-es években berobbant humoristát?
Maksa Zoltán az ország egyik legismertebb humoristája. 1962. február 16-án született Budapesten, 2006-ban Karinthy-gyűrűvel ismerték el munkásságát.

maksa-zoltan-cover1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Maksa Zoltán már kilencéves kisfiúként cikkeket írt az iskolaújságba, ötödikes volt, amikor saját humoros jeleneteket, paródiákat készített. A középiskolában aktívan írt humoros szösszeneteket egy diáktársával együtt.

Pályáját 1982-ben a Magyar Rádiónál kezdte a Humorfesztiválon, ekkor csak mint szerző dolgozott. A híres Maksa Híradó 1991-ben debütált, amit 13 évig írt és szerkesztett. 

Maksa Zoltán 60 éves

Maksa Zoltán 1962. február 16-án született Budapesten, 1994-ben Erzsébet-díjat, 2006-ban pedig Karinthy-gyűrűt vehetett át munkássága elismeréseképpen. Utóbbiról azt mondta, ha a többiek nem gyűrik le azt a zsűritagot, aki nem kedvelte, sosem kapja meg a az elismerést. Később azt is elárulta egy interjúban, ki volt ez a személy.

Maksa Zoltán előadása a III. Humorfesztiválon 1990. október 28-án.
Maksa Zoltán előadása a III. Humorfesztiválon 1990. október 28-án.
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

– Farkasházy Tivadar. Emlékeim szerint sosem volt vele konfliktusom, lehet, hogy csak nem feküdt neki a stílusom. Moldova sem szeretett, mindkétszer ellenem szavazott a Humorfesztivál zsűrijében, de nyilván rá sem haragszom, mindenkinek szíve joga megítélni a humoromat, és ez az ország teljes lakosságára is igaz - mesélte 2021 augusztusában a 24.hu-nak. 

A már említett Maksa Híradó után 2002-től két és fél évig volt műsoron a Maksaméta című produkciója a Mikroszkóp Színpadon, majd 2009-ben a Konyhashow című estjével nevettette meg a közönséget. 

A humorista először 1985-ben nősült meg, Bartus Katalin könyvelőtől egy gyermeke született, Tímea 1988-ban jött a világra. 1993-ban váltak el. 2003-ban Gráf Csillát vette nőül, tőle 2005-ben született meg Boglárka nevű lánya. 2010-ben második házassága is véget ért. A nagyobbik lánya Mexikóban él, férjhez ment, főállású családanya, kisfia már hatéves. Nagyapjával a távolság és a világjárvány miatt eddig háromszor találkozott. A humorista kisebbik lánya 16 esztendős, jelenleg Kaposváron tanul. 

Maksa Zoltán szülei 83 illetve 85 évesek, a humorista is életre szóló házasságról álmodozott, de neki ez nem jött össze, saját bevallása miatt a munka mindig elszólította otthonról. A svájci frankos hitel miatt a házán túl kellett adnia, ezért jelenleg a szüleivel él, párjával pedig három év után újból randiznak. 

- A barátnőmmel ugyan nem lakunk együtt, de így is működünk. Gyakran randevúzgatunk, ajánlom másnak is, igen romantikus, és minimális a rezsiköltsége - viccelődött a Story magazinnak február elején. 

A humorista kimondottan ragaszkodik bajuszához és szigorúan kettéválasztott hajához, amik nélkül a közönség talán már fel sem ismerné. Ez vált a védjegyévé az évtizedek során.

- Képzeld, egyszer egy mesterfodrász lánya elkapott engem, hogy ő csinál egy trendi frizurát. És hát egy egycentis, tüsi haj lett a vége. Valami elképesztően néztem ki. Akkor még játszottam a Mikroszkóp Színpadon, merthogy megvolt, és a jegyszedő néni nem ismert meg. Úgyhogy ez a baltával kettéválasztott már marad, ez az imidzs. Azt szoktam mondani, hogy én egy befeketített Dieter Bohlen vagyok - mesélte nevetve 2020-ban a Sztárportré című műsorban.

Hollós János, a Magyar Rádió alelnöke 2006-ban a rádió Márványtermében adta át Maksa Zoltánnak a Karinthy Frigyes Emlékgyűrűt a humor műfajában végzett tevékenysége elismeréseként.
Hollós János, a Magyar Rádió alelnöke 2006-ban a rádió Márványtermében adta át Maksa Zoltánnak a Karinthy Frigyes Emlékgyűrűt a humor műfajában végzett tevékenysége elismeréseként.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Maksa Zoltán energiája kiapadhatatlan, a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján a mai napig nyomon követhető a munkássága, aktívan tartja a kapcsolatot közönségével.

A Csinibaba bombázója, Nagy Natália

Nagy Natáliát az ország először a L'art pour l'art társulat Evetkéjeként ismerte meg, majd a Csinibaba bombázójaként zárta a szívébe. Bár nem verte nagydobra, híres az édesapja: Nagy Bandó András Karinthy-gyűrűs humorista, előadó és író.

Cover-fotó: MTI/Soós Lajos

Ezt is szeretjük