"A bűnösöknek vállalniuk kell a felelősséget" - Friss közlemény a Gothár-botrány kapcsán
A Magyar Teátrumi Társaság is közleményt adott ki Gothár Péter szexuális zaklatási ügyével kapcsolatban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnagyobb hazai színházi érdekvédelmi szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság ma kora délután Budapesten megtartott, 22. közgyűlésén a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán is megfogalmazta véleményét.  

Mint ismert, múlt kedden a Katona József Színház közleményben tudatta, hogy egy munkatársukat erkölcsileg kifogásolható viselkedése miatt a lefolytatott belső vizsgálat után kitiltották a teátrum épületéből. Szerdán délután Gothár Péter egy rövid közleményben maga vallotta be, hogy ő a meg nem nevezett személy, akivel a teátrum a közös munkát befejezte. 

vidnyanszky-attila
Fotó: MTI/Mónus Márton

"A szexuális zaklatás kérdésében általában az MTT álláspontja a korábban a színházi világban felmerült esetek óta változatlan: minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is.

Ha pedig egy művész kényszerít bárkit bármire, ami annak akarata ellen van, az különösen bántó, fájó és elfogadhatatlan, hiszen a művészet lényege a szabadság.

Mélyen sajnáljuk, hogy a magyar kulturális életben megint egy, a szabadsággal és a művészettel szöges ellentétben álló ügyről kell beszélni: ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja, és ennek a felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

Miután sem a budapesti Katona József Színház, sem a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem tagja a Magyar Teátrumi Társaságnak, nem érezzük dolgunknak, hogy Gothár Péter művésztársait szexuálisan zaklató ügyében ennél részletesebben állást foglaljunk" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke írt alá. 

Ezt is szeretjük