"Tudtuk már évek óta" - Gothár Péter zaklatási ügyéről egy neves rendező is megszólalt
Schilling Árpád, a Színművészeti és a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt a Gothár-botránnyal kapcsolatban.

Kedden a Katona József Színház közleményben tudatta, hogy egy munkatársukat erkölcsileg kifogásolható viselkedése miatt a lefolytatott belső vizsgálat után kitiltották a teátrum épületéből. Szerdán délután Gothár Péter egy rövid közleményben maga vallotta be, hogy ő a meg nem nevezett személy, akivel a teátrum a közös munkát befejezte. A vallomására több ismert személy, a Színművészeti Egyetem és a Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált. 

gothar-peter2
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam” - olvasható Gothár Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas rendező közleményében.

Schilling Árpád rendező a Facebook-oldalán reagált a zaklatási ügyre. Mint ismert, az ő felesége, Sárosdi Lilla állt ki először 2017 októberében a nyilvánosság elé azzal, hogy fiatalon egy színházat igazgató rendező szexuálisan zaklatta, majd pár nappal később azt is elárulta, hogy a Vígszínház egykori igazgatójáról, Marton Lászlóról beszélt. 

Schilling aljas embernek nevezte azt, aki rendezői módszernek tekinti a fiatal színésznők fogdosását, és azt is elárulta, hogy színházi berkekben évek óta köztudott volt, miket művel Gothár Péter, de nem volt joguk vagy bátorságuk megnevezni az illetőt addig, amíg egy áldozat fel nem vállalta, hogy a neves rendező zaklatta. 

Reményét fejezte ki, hogy az SZFE és a többi érintett színház is felébred, a jövőben pedig megelőzik, hogy újabb hasonló esetek történhessenek, és nem a lebukást, hanem a bűnismétlést tekintik kockázatnak. 

Közben a Színház- és Filmművészeti Egyetem is kezdeményezte egy etikai bizottság felállítását, Gothár Péter ugyanis az intézmény egyik tanára. 

Sárosdi Lilla 2017-es vallomása után egy másik színésznő, a ma már inkább íróként ismert Sándor Erzsi is a közösségi oldalán számolt be arról, őt is zaklatta egy rendező. Az újságíró is megnevezte zaklatóját. Sándor Erzsi a Gothár-botrány kirobbanása után is leírta véleményét a Facebookon. Ő megkérdőjelezte, hogy a Katona József Színház valóban lezárta-e az ügyet, vagy az érintettek védelmére hivatkozva csak hallgatással védik a mundér becsületét.

Gothár Péter zaklatási botránya a Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfóján szóba került. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nyilvánvaló, hogy Gothár Péter méltatlanná vált mindenféle kitüntetésre, de azzal kapcsolatban, hogy a már meglévő díjait (Kossuth-díjat 1997-ben kapott, a Nemzet Művésze címmel 2014-ben tüntették ki) visszavonják, már óvatos lenne - írja a hvg.hu

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük