Megható kulisszatitok a Made in Hungáriáról: Fenyő Miklósról is mesélt a József Attila Színház színésznője
Kulcsár Viktória a József Attila Színház Made in Hungária című darabjáról, az ahhoz kötődő házibuliról és a teátrum következő bemutatójáról, a Karamazov testvérekről is mesélt.

kulcsar-viktoria-kep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a József Attila Színház támogatta.

Húsz évvel az ősbemutató után, 2022. október elsején tartották a Made in Hungária premierjét a József Attila Színházban. A Lengyel Ferenc rendezésében létrejött ikonikus darabban ismert slágerek harsannak fel, miközben a nézők átélhetik az igazi retró hangulatot.

2023. február 4-én egy izgalmas, farsangi beöltözős programmal várják a nézőket és azokat, akik szívük legmélyén még mindig fiatalok. A darabban a csinos és szenvedélyes Vera karakterét Kulcsár Viktória színésznő alakítja, aki a 2021/2022-es évadban csatlakozott a társulathoz. Nemcsak a retró házibuliról árult el a Feminának izgalmas részleteket, hanem szerepeiről is beszélgettünk vele. 

Made in Hungária házibuli a József Attila Színházban

- Mikor ébredtél rá arra, hogy a színészettel szeretnél foglalkozni? 

- Nem voltam soha az a kislány, aki mindig is színésznő szeretett volna lenni. Sőt gyermekkoromban szívesebben sportoltam. Matematika tagozatos voltam, így távol állt még akkor tőlem a színházi világ.

Viszont mindig én szavaltam az ünnepségeken és a népdaléneklési versenyekre is engem küldtek a tanáraim. A gimnáziumban már dráma tagozatra jártam, ezután pedig gyökerestől átalakult az érdeklődésem. Az utolsó gimnáziumi éveimben már tudtam, hogy mindenképpen színházcsinálással szeretnék foglalkozni. Így felvételiztem a Színház és Filmművészeti Egyetemre, ahova másodjára fel is vettek zenés színész szakra. 

Kulcsár Viktória színésznő a József Attila Színház színpadán.
Kulcsár Viktória színésznő a József Attila Színház színpadán.
Fotó: József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

- Miket tekintesz a pályád mérföldköveinek?

- Ami rögtön eszembe jut, az a Rómeó és Júlia. Rengeteg műfaj volt jelen ebben az előadásban. Volt egy operista Rómeó és Júlia pár, mi voltunk a prózista és könnyűzenei páros Kocsis Dénessel, azaz mi képviseltük Shakespeare szövegeit, és volt egy táncosduó is.

Az elején még úgy éreztem, hogy semmi közöm nincsen Júliához. A végére viszont annyira megszerettem, rettentően élveztem és értettem. Olyan jó találkozás volt ez a szereppel és a csapattal, hogy ez azóta is egy nagyon szép emlék számomra. A másik ilyen a János vitéz-előadás volt Pécsett, hiszen egyszerre próbáltam Iluska és a Francia királylány szerepét is. Nagyon más karakterek, és éneklésben is rettenetesen nehéz feladat volt mindkettő. A Francia királylány ráadásul koloratúrszoprán szerepkör.

Ebben az előadásban volt még egy szerepem, a néma bohóc. Egy Chaplin jellegű kis mozgásszínházi kerettörténeti figura volt ez a karakter, én pedig nagyon szerettem. 

Talán mindig azok jelentik számomra a legnagyobb mérföldkövet, amely szerepeknél eleve azt hiszem, hogy azokat nem nekem kellett volna adniuk.

Sokszor csak a pozitív visszajelzések után hiszem el, hogy igen, megcsináltam, lehet mégiscsak belaktam azt a szerepet. Többek között a Szibériai csárdás is egy ilyen darab volt számomra. 

- A 2021/22-es évadban mutatkoztál be társulati tagként a József Attila Színház közönségének. Hogy látod az elmúlt időszakot: miben változtál, miben fejlődtél?

- Az első évben öt bemutatóm és három szerepátvételem volt. Akkoriban egyszerre három előadást próbáltam. Eközben más színházaknál is mutattam be új darabot. Amellett, hogy nagyon fárasztó volt az év, rengeteg visszatöltést is adott. Nagyon élveztem és élvezem, hogy ennyi szerepet és műfajt játszhatok. A József Attila talán az egyetlen olyan színház Budapesten, ahol minden műfaj képviseli magát, és én mérhetetlenül hálás vagyok, hogy itt lehetek.

Szerintem egy színész sohasem azt érzi, hogy fejlődik, hanem azt, hogy építi a kis házát, amely talán még élete végére sem biztos, hogy elkészül. 

Úgy érzem, én már jó pár téglát feltettem a kis építményemre.

- Hogyan illeszkedtél be a társulatba?

- Nem volt nehéz beilleszkednem, hiszen csodálatos emberek dolgoznak itt. Nagyon családias a hangulat és a légkör. Ilyen környezetben kellemes és könnyű is beilleszkedni.

- A Made in Hungária több generáció nagy kedvence. Te hogyan kötődtél hozzá, mielőtt szerepet kaptál a musicalben Lengyel Ferenc rendezésében?

- A Made in Hungária dalait mindig nagyon szerettem, hatalmas retrófanatikus vagyok anyukámmal együtt. Ez a korszak mindig megmelengeti a szívemet, és kellemes nosztalgiával tölt el, hisz gyerekként ezekre a dalokra báloztunk, táncoltunk, sulidiszkóztunk.

Made in Hungária a József Attila Színházban.
Made in Hungária a József Attila Színházban.
Fotó: József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

- Az általad alakított Vera milyen helyet foglal el a szerepeid sorában? 

- Vera az a fajta női főszereplő, aki az elmaradhatatlan szerelmi szálat jelenti a darabban, de főleg a fiúk viszik a hátukon a darabot. Ez a lány lényegében én is lehettem volna tiniként. Amikor próbáltuk, akkor a gyermekkori és tinédzserkori énemet kellett elővennem. Benne van az adok-kapok játék, az „amikor én szeretlek, akkor te utálsz, és fordítva”-érzések, amelyek minden tinédzsert érintenek.

- Melyik volt a kedvenc jeleneted a Made in Hungária darabban?

- A próba folyamatában volt egy vicces eset, amikor tudtuk, hogy egy kis robogón kell majd kigurulnunk. Az a robogó már nagyon régi volt, ezért konkrétan ki kellett toszogatni a takarásba. Alig fértünk ki, és a próbák emiatt nagyon viccesen alakultak.

- Beavatnál eddig még sosem hallott kulisszatitokba a Made in Hungária darab kapcsán?

- Egy nagyon jó csapattá kovácsolódtunk össze a próbák alatt. Ezért minden előadást úgy indítunk, mint egy kézilabdacsapat. Egy nagy körbe összeállunk kezdéskor a függöny mögött, és a kezünket középre benyújtva azt skandáljuk, hogy „Ria, ria, Hungária!” A szilveszteri előadás Fenyő Miklóssal kezdődött el, az első dalt ő énekelte. Az előadás előtt ugyanúgy megcsináltuk vele is ezt a hagyományt, mire ő láthatóan meghatódott a csapaton. Legalább is én ezt éreztem.

Akkor megkérdezte, hogy „Ti ezt mindig csinálni szoktátok?” látszódott rajta, örül annak, hogy egy ilyen csapat nyúlt az életét feldolgozó műhöz. 

- A február 4-i farsangi rockabillybuli izgalmasan hangzik, milyen programokra számíthatnak a József Attila Színházba látogatók?

- Izgalmas jelmezverseny lesz a szünetben. A nézők is beöltözve érkezhetnek az előadásra, és sorszámmal tudnak majd nevezni. Egy női és egy féri nyertest hirdetünk és lesz közönségdíjas is. Rá majd később a Facebookon keresztül lehet szavazni. A női és a férfi nyerteseket a darabban szereplő Ki mit tud zsűrije fogja kiválasztani. A zsűriben foglal helyet például Fila Balázs kollégám is, aki a darabban Bigali elvtársat alakítja. A műsorvezető Fazekas Zsuzsanna lesz, aki a darabban a Ki mit tud műsorvezetője. Ezáltal a versenyzők a darabban érezhetik magukat. A legjobb jelmez jutalma Ahogy tetszik bérlet. Már a bemutatókon is tapasztaltuk sokszor, hogy a nézők sokszor beöltöztek retró ruhákba, és velünk énekeltek. Ilyenkor ők is a részeseivé válhatnak a történetnek, ez a program is erre épül, hogy egy kicsit a nézőkkel is együtt lehessünk. A zenés-táncos buli az előadás után is folytatódik!

Kulcsár Viktória színésznő (középen) a Made in Hungária darabban.
Kulcsár Viktória színésznő (középen) a Made in Hungária darabban.
Fotó: József Attila Színház/Kállai Tóth Anett

- Mennyire állnak közel a szívedhez az ilyen típusú retró házibulik? A slágereik?

- Én a mai napig szinte csak ilyeneket hallgatok, nagy rádiószerelmes vagyok. Talán már a házibulikból kiöregedtem, de ezeket a számokat hallgatva az autómban meg tudom élni az én kis házibulimat, miközben eljutok egyik helyről a másikra. Minden szöveget betéve tudok, és még a fürdőszobában is ezeket énekelem.

- Vannak konkrét szerepek, szerepálmok vagy karakterek, műfajok, amikben nagyon szeretnél játszani?

- Nekem sosem volt szerepálmom, és szerintem ez így jó. Nem szeretnék semmit sem görcsösen akarni, hiszen így találnak rám azok a szerepek, amelyekre szükségem van. 

- Milyen új darabokban láthat a közönség?

- Most egy nagyon érdekes előadásunk készül, A Karamazov testvérek, ez teszi ki jelenleg a mindennapjaimat. Hektikus érzelmi lavinában vergődő tragikus, bonyolult sorsok előadása lesz. Ez egy izgalmas vállalkozás a színházban. A József Attila Színház törekszik arra, hogy ne csak a közkedvelt és szórakoztató témákat és műfajokat tárja a nézők elé, hanem olyat is, amely bonyolult érzelmi skálán mozgatja a nézők érzelmeit, miközben az értelemre hat. Ezek a feladatok, nekünk színészeknek is igazi kihívást jelentenek, hisz egészen a zsigereinkig kell lenyúlnunk. Így nemcsak a nézők, de mi is jól járunk.

- A Karamazov testvérekben, ami a József Attila Színház következő bemutatója, Grusenykát, a kiszámíthatatlanul szeszélyes nőt alakítod. Hogy formálod meg őt? Milyen ő a te meglátásodban és a rendező instrukcióival?

- Most még nagyon a próbák elején vagyunk, folyamatosan alakítgatjuk és foltozgatjuk a karaktereket és a darabot is. Most skicceljük fel a jellemrajzokat, ami sokszor nem könnyű. Viszont nemcsak Grúsát, hanem Kátyát is én fogom alakítani. Mindketten nagyon „dosztojevszkijes” karakterek, érzelmesek, érzékiek és hektikusak. Egy másodperc alatt össze tudnak omolni, majd a következő pillanatban már nevetnek, vagy éppen imádkoznak. Éppen ezért a legnagyobb kihívás az számomra, hogy ezt a két karaktert hogyan fogom tudni kettéválasztani egymástól. De még annyira az elején vagyunk, hogy jelenleg fogalmam sincs, mi lesz a megoldás.

Kulcsár Viktória színésznő a Valami bűzlik színdarabban, a József Attila Színház színpadán.
Kulcsár Viktória színésznő a Valami bűzlik színdarabban, a József Attila Színház színpadán.
Fotó: József Attila Színház/Kállai Tóth Anett

- Mennyire nehéz összeegyeztetni a magánéletedet a színházi munkáiddal?

- A férjemmel az előadások után találkozunk este 11-kor. Mindig reggeltől késő délutánig próbálunk, este pedig előadásaim vannak. Ez most egy rendkívül sűrű időszak számomra, de nagyon élvezem a pörgést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Állítsa össze Ahogy tetszik bérletét!

Állítsa össze bérletét ízlése szerint, jelentős kedvezménnyel! A szabadbérlet két vagy három  különböző, tetszőlegesen kiválasztott előadás különböző (I. vagy II. vagy III.) árkategóriájú  helyről történő megtekintésére használható fel.

Promóció

Régimódi történet a József Attila Színházban

Szabó Magda Régimódi történet című műve önéletrajzi ihletésű, felemelő történet a századforduló Magyarországáról. A magyar irodalom egyik legizgalmasabb családregényének számít, amely a huszonegyedik században is megállja a helyét drámaként. A József Attila Színház 2022. december 10-én mutatta be olyan színészekkel, mint Kónya Merlin Renáta, Molnár Zsuzsanna, Fehér Anna vagy Nemcsák Károly. A bemutató apropóján a darabban Szabó Magda édesanyját és nagymamáját alakító Kónya Merlin Renáta színésznővel és a rendezővel, Hargitai Ivánnal beszélgethettünk.

Cover-kép:  József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

Ezt is szeretjük