Aranyérmet nyert Lőrincz Tamás birkózó Tokióban: olimpiai, világ- és Európa-bajnokként vonul vissza
Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia keddi versenynapján.

lorincz-tamas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lőrincz Tamás a tokiói olimpia hétfői versenynapján döntőbe jutott a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában, így az már biztos volt, hogy vagy ezüstöt, vagy aranyat nyer magyar idő szerint kedden délután. Végül olimpiai bajnok lett!

A BHSE 34 éves sportolója, aki kilenc éve Londonban 66 kilósként ezüstérmes volt, az első fellépését mérkőzés nélkül megnyerte, mivel marokkói ellenfele koronavírus-fertőzés miatt már a mérlegelésen sem jelent meg, a negyeddöntőben pedig 3-1-re múlta felül a japán Jakubu Soheit.

Lőrincz Tamás birkózó aranyat nyert a tokiói olimpián

- Soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkoztam, ráadásul nagyszerű a dobókészsége is. De úgy tűnik, a keddi fináléban hasonló ellenfelem lesz. Remélem, akkor is megoldom - mondta a hétfői mérkőzést követően percekkel is levegő után kapkodó Lőrincz, akinek igaza lett.

Lőrincz Tamás, miután augusztus 2-án győzött az iráni Mohammedali Geraei ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében.
Lőrincz Tamás, miután augusztus 2-án győzött az iráni Mohammedali Geraei ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

- Sokan azt hiszik, milyen jó, hogy elmaradt az első meccs, pedig a marokkói tökéletes lett volna felhozó találkozónak. Így viszont a negyeddöntő volt az első fellépés, ami ettől nehézkessé vált, de Szöcsi átesett a holtponton - árulta el Sike András szövetségi kapitány, aki szerint óriási fegyvertény az iráni legyőzése, mert hihetetlenül gyors, dinamikus és sokoldalú birkózó, aki állásból is "akcióképes".

A cikk az ajánló után folytatódik

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A súlycsoport magyar világ- és Európa-bajnoka a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozott, akit 2-1-re legyőzött, így Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói játékokon.

Sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon - még 66 kilósként - második lett. Lőrincz Tamás nem csak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza.

Lőrincz Tamás, miután győzött a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának döntőjében.
Lőrincz Tamás, miután győzött a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának döntőjében.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Tamás után öccse, Lőrincz Viktor is döntőbe jutott a tokiói olimpia birkózóversenyén, mivel legyőzte Mohamed Metwallyt a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében. Szerdán délután neki drukkolhatunk. Így biztossá vált, hogy a testvérpár mindkét tagja dobogóra állhat a japán fővárosban.

Ilyen korábban 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő velük. Olyanra viszont még nem volt példa, hogy ugyanazon a világversenyen mindketten a legfényesebb medált kaparintsák meg. 

Kokó és felesége, Katalin

Katalinnal 2016-ban hozta össze az élet, boldogságuk azóta is felhőtlen. Összeillő párost alkotnak, hiszen mindketten a sport szerelmesei: bár a szőke szépség szakmáját tekintve közgazdász, maratoni futóként több versenyt is megnyert.

Cover-fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt is szeretjük