Öngyilkosság vagy baleset? 44 évesen hunyt el a magyar Színészkirály, Latinovits Zoltán
39 évvel ezelőtt hunyt el Latinovits.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

39 évvel ezelőtt ezen a napon, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán.

Az 1971-ben bemutatott Szindbád című filmben
Ugyanebben az évben Rutkkai Évával a kertjükben

A Színészkirály - ahogy Nagy László költő nevezte őt - mindössze 44 évet élt, halálának körülményei pedig négy évtized után is érdeklik az embereket. Máig nem tisztázott, hogy eldobta-e magától az életet, vagy egy szerencsétlen baleset áldozata volt.

Öngyilkosság vagy baleset

Latinovits Zoltán a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét, halálát a korabeli sajtó öngyilkosságként tálalta, ezt azonban sem szerelme, sem édesanyja nem hitte el.

"És akkor jött egy vonat, lassított, benne felsejlett valami gyerekkori emlék, benne volt az a bizonyos gyógyszer, amitől fel volt pörögve, nem érezte a veszélyt, képessége korlátait, és úgy, mint évtizedekkel korábban, megpróbált felugrani rá... és elvétette az ugrást..." - mondta Ruttkai Éva színésznő. 

A színházcsináló Latinovitsnak túl sok terve volt ahhoz, hogy csak úgy eldobja magától az életét. Az édesanyja a színészóriás halála után egy interjúban elmesélte, hogy a fiát éveken át áltatták azzal, hogy a fővárosban színházat alapíthat, a hatalom így "teljesen tönkretette az idegrendszerét".

Latinovits Zoltánt 1976. április 12. és május 31. között pszichiátrián kezelték, ahonnan négy nappal az előtt távozott, hogy életét vesztette. Ruttkai Éva azt is megemlítette, hogy "benne volt az a bizonyos gyógyszer".

Egyes nézetek szerint a színész túl közel állt a robogó vonathoz, az pedig "beszippantotta" őt. A vonat egykori vezetője ugyanakkor tavaly decemberben azt nyilatkozta a Borsnak, meggyőződése, hogy Latinovits Zoltán öngyilkos lett.

"Egyértelmű. Tíz méteren belül ugrott. Soha nem értem, miért próbálják tagadni. Ettől mint színész nem lett kevesebb, és a darabjai, filmjei örök érvényű alkotások maradnak" - mondta a ma már nyugdíjas Elsik László.

Fotó: B. Müller Magda, Keleti Éva

Ezt is szeretjük