Kiderült, Latinovits Zoltán halálában mi játszott közre - Új részletek láttak napvilágot
Baló Júlia állítja, hogy Latinovits Zoltán nem lett öngyilkos, igenis élni akart.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Latinovits Zoltán 1976. június 4-én hunyt el Balatonszemesen: hogy a vonat elé vetette magát, hogy véget vessen életének, vagy szerencsétlen baleset áldozata lett-e, erről a mai napig megoszlanak a vélemények. 

Nehezítette a helyzetet, hogy a mozdonyvezető vallomása jó időre eltűnt, és csak 2014-ben került elő. A férfi a Borsnak azt nyilatkozta, amikor közeledtek az állomáshoz, a Színészkirály csak ácsorgott, semmi jel nem utalt az öngyilkosságra, majd amikor lelassított 50 kilométeres sebességre, a kollégája hirtelen felkiáltott, hogy "Jaj, beugrik!" Frenreisz Károly is azt mondta a lapnak 2016-ban, hogy a mindössze 44 évesen elhunyt testvére nem baleset áldozata, hanem öngyilkos lett: rossz idegállapotban volt, és a zenész úgy véli, hirtelen elhatározásból vetette magát a vonat alá.

Latinovits Zoltán leállt a gyógyszerekkel

Baló Júlia szerint Latinovits nem akart öngyilkos lenni. Először akkor találkozott a színészlegendával, hogy riportot készítsen róla, amikor az rendszerellenes művészként „le volt tiltva”, és az Egyetemi Színpadon Radnóti-estet rendezett.

balo-julia
Fotó: FEM3 Café

A 68 éves újságíró, műsorvezető Facebook-posztjában azt írta, később egy évig beszélgetett Latinovits Zoltánnal, akit sokszor csak hallgatott. A szanatóriumban is meglátogatta, az volt az utolsó személyes találkozásuk, utána csak telefonon beszéltek. A Borsnak június elején azt mondta, halála után egy sort sem írt Latinovitsról, miközben könyvek sora jelent meg a színészről, akivel sok kötet írója nem is találkozott, azért úgy érezte, le kell írnia, hogy nem lett öngyilkos, igenis élni akart.

Szerinte a gyógyszerek önkényes megvonása is szerepet játszott a történtekben, elhagyásukkal ugyanis Latinovits pont ellentétes hatást ért el, mint amiért az orvosok felírták a szereket. 

"Tavasszal is, határozottan gyógyulni akart: zavarta, méltatlannak érezte, hogy a napi, maréknyi nyugtató, altató, antidepresszáns mellékhatásaként emlékezetkihagyás fenyegeti fellépéskor ("Nem emlékszem a szövegekre!"), s úgy döntött: leáll a gyógyszerekről.

Ezt önkéntesen tehette, orvosi jóváhagyás-, ellenőrzés nélkül; nem számolva azzal, hogy egyik napról a másikra nem lehet ezekkel az orvosságokkal leállni, csakis fokozatosan szabad. Ezzel a radikális megoldással ugyanis, éppen az ellenkező hatást érhette el szervezetében, idegrendszerével, tudatában: a legrosszabb állapotába kerülhetett - a hirtelen megvonás miatt..." - írta Baló Júlia a Facebookon. 

Latinovits Zoltán 1976-ban, halálának évében
Latinovits Zoltán 1976-ban, halálának évében
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Nem laikusként vitte fel ezeket a sorokat, sokat tanult pszichiátriáról, neurológiáról, még pszichiátriai konferenciára is kapott meghívást. A pontosabb diagnózis és annak ismeretében, hogy mit okoz a gyógyszer a szervezetben, tisztában van azzal is, mi történhet, ha valaki hirtelen áll le a tabletták szedésével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Latinovits Zoltán édesanyja, illetve a szerelme, Ruttkai Éva sem hitt sosem abban, hogy a színész öngyilkos lett. Ő is a gyógyszereket emlegette nyilatkozatában, csak másként. 

"És akkor jött egy vonat, lassított, benne felsejlett valami gyerekkori emlék, benne volt az a bizonyos gyógyszer, amitől fel volt pörögve, nem érezte a veszélyt, képessége korlátait, és úgy, mint évtizedekkel korábban, megpróbált felugrani rá... és elvétette az ugrást..."

Ruttkai Éva lánya

Gábor Júlia két legendás színművész lánya: Ruttkai Éva színésznő és Gábor Miklós színész lánya 1953-ban született. Édesanyja 1960-ban szeretett bele Latinovits Zoltánba, Gábor Miklós pedig a fiatal színésznő, Vass Éva személyében talált új társra, így a gyermek Gábor Júlia tágabb családja még több neves színművésszel gyarapodott. 

Ezt is szeretjük