Kulka János Oscar-díjas rendezővel forgatott - Újabb filmben szerepel

Kulka János olyan filmben szerepel, amit a Velencei Filmfesztiválra is beválogattak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kulka János többet nem vállal színházi szerepet, ugyanakkor a két évvel ezelőtt stroke-ot kapott színész filmekben látható lesz. A Liza, a rókatündér rendezőjének új, X - A rendszerből törölve című thrillerét novemberben mutatják be, ebben szöveg nélküli szerepe lesz, de emellett a Saul fiával Oscar-díjat nyert Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjében is szerepel - írja a Bors.

A Napszállta - Sunset - meghívást kapott a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. A világ egyik legjelentősebb filmes versenye augusztus 29-én kezdődik. A 2017 nyarán, 53 napon át, több budapesti és vidéki helyszínen forgatott kosztümös filmben Kulka János egy rejtélyes, Leopold nevű férfit alakít.

A Napszállta főszereplői Jakab Juli - Leiter Írisz - és a román Vlad Ivanov - Brill Oszkár. A közel százfős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhatott a közönség. 

A magyar szereplők között egyaránt találunk ismert, pályakezdő és amatőr színészeket. Balsai Móni, Nagy Zsolt, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Zsótér Sándor, Kormos Mihály, Lázár Kati mellett Dobos Evelin és Moldován Dorottya is jelentős szerepekben tűnik fel. Több színész is érkezett a történelmi Magyarország területéről: a Felvidékről Bárdos Judit, Molnár Levente Erdélyből, Dino Benjamin pedig a Vajdaságból.

A külföldiek közül Marcin Czarnik, valamint Julia Jakubowska lengyel, Susanne Wuest osztrák, Christian Harting, Tom Pilath és Enrique Keil német színészek játszanak a Napszálltában. 

Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője - az azóta elhunyt kiváló szakember - Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. 

Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a szeptember 6-án induló Torontói Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásába is meghívták. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, számos Oscar-díjat nyert film kezdte itt pályafutását.

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat, mely a legnagyobb elismerés, amit magyar nagyjátékfilm valaha Cannes-ban kapott. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjakat is, ezzel minden idők nemzetközileg legelismertebb magyar alkotása az egyetemes filmtörténet része lett.

Ezt is szeretjük