Kulka János először adott rádióinterjút - Beszédképessége tíz százalékát nyerte vissza

Kulka János két évvel a stroke-ja után a dalok révén tanult meg újra beszélni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kulka Jánost 2016. április 12-én kórházba kellett szállítani, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Stroke-ot kapott, sérült a beszédközpontja, ezért beszédzavar maradt vissza nála, műszóval afáziás állapotba került. Az 59 éves színész már 2016 novemberében megjelent egy filmpremieren, de interjút egészen máig nem adott: a Klubrádió Ötös című, ma délelőtt felvételről leadott műsorában szerepelt Varga Sarolta klinikai logopédussal. A szereplést azért vállalta el, mert a két műsorvezető két nagyon jó barátnője, kolléganői, Lang Györgyi és Falusi Mariann voltak. A színész az interjúban már rövid, de összefüggő, jól érthető mondatokban beszélt.

Varga Saci azt mondta, Kulka János a stroke-ja után hiába volt éber beteg, tiszta gondolatokkal, nem tudott megszólalni. Teljes beszédképtelenség, anartria alakult ki nála: ebben az esetben a beszédlégzés-funkció nem működik, vagyis a beteg nem képes a kiengedett levegővel képzett hangok, fonémák megformálására. A verbális blokkot betegenként más-más módszerrel lehet oldani: ismert dalok felidézésével, hétköznapi témákat érintő beszélgetésekkel vagy a képi emlékezet aktiválásával, például memóriakártyák alkalmazásával. Ez utóbbi a terapeuta szerint a színművésznél is bevált, főként az országokat bemutató kártyák esetében. 

Kulka János 2018. május 19-én a hatvan éve született Bubik István tiszteletére rendezett kamarakiállítás megnyitóján, a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Kulka János 2018. május 19-én a hatvan éve született Bubik István tiszteletére rendezett kamarakiállítás megnyitóján, a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az általa korábban előadott dalok, mint a Nagy utazás című Dés-Bereményi-szerzemény vagy a Leonard Cohen-féle Halleluja is nagy segítségére voltak, ezeken keresztül sikerült beindítani a beszédlégzést. A dalok szövegeit először énekelve olvasták, majd olvasva énekelték, végül ez alakult át folyamatos beszédbe.

Több módszer együttes alkalmazásának köszönhetően Kulka János ma már képes mondatokat formálni, de francia- és angoltudását szinte teljesen elvesztette, ezekből a nyelvekből eddig csak szavak jöttek vissza neki. A színész a rádióinterjúban azt mondta, úgy érzi, korábbi beszédképességének tíz százalékát szerezte vissza, Varga Sarolta szerint azonban ennél jobban állnak. 

Az éneklés nemcsak a színművész gyógyulását segítette, hanem több betegtársáét, sőt, más betegségekkel küzdőkét is. Varga Sarolta ugyanis más pácienseinél is alkalmazta a zeneterápiát, továbbá egy súlyos Parkinson-kóros betegének is lejátszotta a Halleluját Kulka János előadásában, aki a foglakozásokon is jelen volt, ez pedig gyógyerővel bírt.

Lang Györgyi, Kulka János és Gáspár Sándor 2018 májusában a 125 éve született Bajor Gizi emléktáblájának koszorúzásán a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Lang Györgyi, Kulka János és Gáspár Sándor 2018 májusában a 125 éve született Bajor Gizi emléktáblájának koszorúzásán a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A beszédzavarral küzdő ember általában írásban sem tudja kifejezni magát, Kulkánál ennek a területnek a rehabilitációjával is foglalkozni kellett. Ma már nemcsak beszélni képes, de lassan írni és olvasni is tud. Falusi Mariann a műsorban azt mondta, ő is érzi, hogy a színész állapota folyamatosan javul. Eleinte az sms-eire csak emojikat kapott válaszként, ma viszont már szöveges reakció érkezik barátjától. 

A teljes beszélgetés - 40 perc - ide kattintva hallgatható meg

Ezt is szeretjük