Kulka János szégyelli, ahogy a stroke-ja előtt viselkedett

Kulka János elárulta, hogyan viseli a betegségét, és azt, hogy a beszéde lassan fejlődik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kulka János először adott élő tévéinterjút azóta, hogy 2016 áprilisában stroke-ot kapott. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerepelt klinikai logopédusával, Varga Saroltával, akivel közösen már adott interjút: július végén a Klubrádió Ötös című műsorában két nagyon jó barátnőjének, kolléganőjének, Lang Györgyinek és Falusi Mariannak beszéltek arról, hogy a stroke után hogyan küzdött meg a színész a beszédzavarral, augusztus elején pedig az RTL Klub Fókusz című műsorában álltak együtt kamerák elé. 

A stroke miatt sérült Kulka János beszédközpontja, ezért újra kellett tanulnia beszélni, írni és olvasni is. Nincs ezzel egyedül, a tévéinterjút is azért vállalta, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, melyet börtönnek tart, hisz a beteg intellektusa megmarad, a gondolatait mégsem tudja szavakba önteni. Szerdánként logopédushoz, csütörtökönként zeneterápiára is jár - utóbbinak köszönheti, hogy sikerült beindítani a beszédlégzést: a dalok szövegeit először énekelve olvasták, majd olvasva énekelték, végül ez alakult át folyamatos beszédbe.

- János részéről ez ambivalens, mert egyfelől valóban jó, hogy beindult a beszéde azzal a számmal, amit korábban ő énekelt, ugyanakkor van egy kontroll is, hogy ő ezt azért nem így énekelte - mondta a műsorban a klinikai logopédus, aki szerint a színész már nagyon jól beszél, ugyanakkor érzi a deficitet, a régi beszéd hiányát. 

- Gőgös vagyok - vágta rá erre Kulka, hozzátéve, hogy folyton összehasonlítja a korábbi beszédét a mostanival, és nem elégedett, szerinte nagyon lassan fejlődik. 

kulka-janos2
Fotó: ATV/Egyenes beszéd

Arról is beszélt a nézőknek, hogy egyfolytában azon gondolkodik, miért kapott stroke-ot, és idegennek érzi magát, színészként gondolni magára pedig furcsa. A betegsége sok mindenre rá is ébresztette, tanult belőle. Most már tudja, miért történt, de elfogadni nem tudja. 

- Szégyellem magam, mert gőgös vagyok nagyon-nagyon.   

- Most vagy gőgős, vagy gőgös voltál? - kérdezte a műsorvezető, Krug Emília.

- Nem, abbahagytam, már vége. Két év… megvilágosodtam, tényleg - válaszolta.

Varga Sarolta klinikai logopédus fontosnak tartotta az Egyenes beszédben kiemelni, hogy az afáziás betegek, mint Kulka János is, ugyanolyanok, mint a betegségük előtt, értelmileg nem sérültek, fejben ugyanazok, mint a stroke előtt. Azt a legnehezebb elviselniük, hogy mások ezzel nincsenek tisztában, és gyakran még a barátok sem tudják, hogyan közelítsenek az afáziás beteg felé, ezért sokszor inkább elodázzák a látogatásokat, a telefonhívásokat. 

Kulka János azt pár hete bejelentette, hogy többet nem vállal színházi szerepet, ugyanakkor filmekben látható lesz. A szakember el tudja képzelni, hogy a színész akár Oscar-díjat is kap egy afáziás beteg eljátszásáért. Addig is a Liza, a rókatündér rendezőjének új thrillerében lesz látható, ami ősszel kerül a mozikba.

- Nagyon jó volt. Öt napot forgattam. Haldokoltam. Kúsztam a földön, borzasztó volt. Élveztem nagyon. Balsai Móni zseniális - mesélte lelkendezve a forgatásról, hozzátéve, hogy nem izgult, sőt, megkönnyebbült. 

Ezt is szeretjük