Külföldön sikeres magyar filmesek

Nézd meg azokat a magyar sztárokat, akik külföldön is ismertek, többek között Hollywoodban is hírnévre tettek szert.

Dia

 	Zsigmond Vilmos 	Zsigmond Vilmos már a Sugarlandi hajtóvadászatban együtt dolgozott Steven Spielberggel, majd a Harmadik típusú találkozások című közös munkájukért 1978-ban kitüntették a legjobb operatőrnek járó Oscarral. A díjra még háromszor jelölték, A szarvasvadász, A folyó és 2007-ben A fekete Dália fényképezéséért.

Zsigmond Vilmos

Zsigmond Vilmos már a Sugarlandi hajtóvadászatban együtt dolgozott Steven Spielberggel, majd a Harmadik típusú találkozások című közös munkájukért 1978-ban kitüntették a legjobb operatőrnek járó Oscarral. A díjra még háromszor jelölték, A szarvasvadász, A folyó és 2007-ben A fekete Dália fényképezéséért.

Dia

	Lya de Putti	Putty Lia vagyis Lya de Putti 1896. január 10-én született Vecsén. Az 1920-as években már egy tucat német produkcióban személyesítette meg a végzet asszonyát. 1926-ban Hollywoodba szerződött, ígéretes pályafutását törte derékba 1930-ben a tragikusan korai halálát okozó vérmérgezés.

Lya de Putti

Putty Lia vagyis Lya de Putti 1896. január 10-én született Vecsén. Az 1920-as években már egy tucat német produkcióban személyesítette meg a végzet asszonyát. 1926-ban Hollywoodba szerződött, ígéretes pályafutását törte derékba 1930-ben a tragikusan korai halálát okozó vérmérgezés.

Dia

 	Osvárt Andrea 	Osvárt Andrea 22 évesen egy sikeres modellpályát hagyott maga mögött, ma pedig már főszerepeket játszik olasz és nemzetközi filmekben. Olyan sztárokkal állt kamera elé, mint Robert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons vagy Clive Owen és Julia Roberts. 	Kapcsolódó cikk: 	Elég dögös Hollywoodhoz? Így jelent meg Osvárt Andrea az Emmy-gálán »

Osvárt Andrea

Osvárt Andrea 22 évesen egy sikeres modellpályát hagyott maga mögött, ma pedig már főszerepeket játszik olasz és nemzetközi filmekben. Olyan sztárokkal állt kamera elé, mint Robert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons vagy Clive Owen és Julia Roberts.

Kapcsolódó cikk:
Elég dögös Hollywoodhoz? Így jelent meg Osvárt Andrea az Emmy-gálán »

Dia

	Szabó István	Szabó István több mint 60 nemzetközi díjat nyert filmjeivel. Oscar-díjat kapott a Mephistoért, és jelölték Bizalom, Redl ezredes és Hanussen című filmjeit a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Szabó István

Szabó István több mint 60 nemzetközi díjat nyert filmjeivel. Oscar-díjat kapott a Mephistoért, és jelölték Bizalom, Redl ezredes és Hanussen című filmjeit a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Dia

 	Fenyő Iván 	A 32 éves Fenyő Iván még mielőtt a Szabadság, szerelem című Vajna-produkcióval elindult volna a hazai filmsikerekhez vezető úton, 2005-ben Sam Mendes Oscar-díjas amerikai rendező háborús filmjében, a Bőrnyakúakban, Pinko tengerészgyalogost alakította. 	Kapcsolódó cikk: 	Egészen magába roskadt! Fenyő Iván kendőzetlenül vallott szakításáról »

Fenyő Iván

A 32 éves Fenyő Iván még mielőtt a Szabadság, szerelem című Vajna-produkcióval elindult volna a hazai filmsikerekhez vezető úton, 2005-ben Sam Mendes Oscar-díjas amerikai rendező háborús filmjében, a Bőrnyakúakban, Pinko tengerészgyalogost alakította.

Kapcsolódó cikk:
Egészen magába roskadt! Fenyő Iván kendőzetlenül vallott szakításáról »

Dia

 	Marozsán Erika 	Marozsán Erika 1999-ben egy német produkcióban a Szomorú vasárnapban mutatkozott be a nemzetközi filmpiacon. Az Oscar-díjátadáson is megfordult, amikor 2000-ben a legjobb rövidfilm kategóriájában jelölték az Egy nap története című fekete-fehér magyar drámát. 	Kapcsolódó cikk: 	Bevállalta! Anyaként is bátran dobta le magáról a ruhát Marozsán Erika »

Marozsán Erika

Marozsán Erika 1999-ben egy német produkcióban a Szomorú vasárnapban mutatkozott be a nemzetközi filmpiacon. Az Oscar-díjátadáson is megfordult, amikor 2000-ben a legjobb rövidfilm kategóriájában jelölték az Egy nap története című fekete-fehér magyar drámát.

Kapcsolódó cikk:
Bevállalta! Anyaként is bátran dobta le magáról a ruhát Marozsán Erika »

Dia

	Andy Vajna	Andy Vajna producer nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A miniszter félrelép, a Szabadság, szerelem, az Elemi ösztön, a Rambo, A skarlát betű, Az emlékmás, a Terminátor: Megváltás vagy az Evita, amelynek számos jelenetét Budapesten forgatták. Neki köszönhető, hogy egyre több hollywoodi szuperprodukció hazánkban is forgat.

Andy Vajna

Andy Vajna producer nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A miniszter félrelép, a Szabadság, szerelem, az Elemi ösztön, a Rambo, A skarlát betű, Az emlékmás, a Terminátor: Megváltás vagy az Evita, amelynek számos jelenetét Budapesten forgatták. Neki köszönhető, hogy egyre több hollywoodi szuperprodukció hazánkban is forgat.

Dia

	Bánky Vilma	Bánky Vilma, a némafilm korszakának egyik legnagyobb hollywoodi sztárja 1898. január 9-én született Nagydorogon. Maga az álomgyári filmcézár, Samuel Goldwyn az első személyes találkozó után már szerződtette is. Csillaga is található a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Bánky Vilma

Bánky Vilma, a némafilm korszakának egyik legnagyobb hollywoodi sztárja 1898. január 9-én született Nagydorogon. Maga az álomgyári filmcézár, Samuel Goldwyn az első személyes találkozó után már szerződtette is. Csillaga is található a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Dia

	Csupó Gábor	Csupó Gábor 23 évesen korában szökött külföldre. Az USA-ban általa alapított Klasky Csupo Inc. a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. A Simpson család és a Fecsegő tipegők többszörös Emmy-díjasok. Csupó rendezte a Híd Terabithia földjére és A holdhercegnő című filmeket is.

Csupó Gábor

Csupó Gábor 23 évesen korában szökött külföldre. Az USA-ban általa alapított Klasky Csupo Inc. a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. A Simpson család és a Fecsegő tipegők többszörös Emmy-díjasok. Csupó rendezte a Híd Terabithia földjére és A holdhercegnő című filmeket is.

Dia

	Hargitay Miklós	A kőbányai családba született Hargitay Miklós, az 1955-ös Mr. Universe a kor legendás dívájával, Jayne Mansfielddel volt egy ideig házas, akinek több filmjében is szerepelt. Utoljára Mariska lányuk népszerű sorozata, a Különleges ügyosztály egyik epizódjában jelent meg.	Kapcsolódó cikk:	47 évesen is bátran strandolt! Mariska Hargitayt zöld fürdőruhában kapták le »

Hargitay Miklós

A kőbányai családba született Hargitay Miklós, az 1955-ös Mr. Universe a kor legendás dívájával, Jayne Mansfielddel volt egy ideig házas, akinek több filmjében is szerepelt. Utoljára Mariska lányuk népszerű sorozata, a Különleges ügyosztály egyik epizódjában jelent meg.

Kapcsolódó cikk:
47 évesen is bátran strandolt! Mariska Hargitayt zöld fürdőruhában kapták le »

Dia

 	Lugosi Béla 	Lugosi Béla miután 1931-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, az USA-ban létrehozta a Magyar Nemzetiségi Színházat. Drakula szerepe hozta meg számára a sikert, ám egyben be is skatulyázta, később csak horrorfilmekben szerepelt.

Lugosi Béla

Lugosi Béla miután 1931-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, az USA-ban létrehozta a Magyar Nemzetiségi Színházat. Drakula szerepe hozta meg számára a sikert, ám egyben be is skatulyázta, később csak horrorfilmekben szerepelt.

Dia

	Gryllus Dorka	Gryllus Dorka főként Németországban futott be nagy karriert. 55. Berlini Filmfesztiválon Shooting Star-díjjal tüntették ki. Játszott a világhírű német rendező, Fatih Akin Soul Kitchen című filmjében vagy a nemzetközi Day of Wrath és az Irina Palm című produkciókban.	Kapcsolódó cikk:	Ezt nézd meg! Gryllus Dorka ettől a sármos színésztől várja első gyermekét »

Gryllus Dorka

Gryllus Dorka főként Németországban futott be nagy karriert. 55. Berlini Filmfesztiválon Shooting Star-díjjal tüntették ki. Játszott a világhírű német rendező, Fatih Akin Soul Kitchen című filmjében vagy a nemzetközi Day of Wrath és az Irina Palm című produkciókban.

Kapcsolódó cikk:
Ezt nézd meg! Gryllus Dorka ettől a sármos színésztől várja első gyermekét »

Dia

	Kovács László	Kovács László operatőr Zsigmond Vilmossal szökött 1956 után Amerikába. Barátja hívására költözött 1958-ban Hollywoodba, ahol egy év múlva a Szelíd motorosok című film hozta meg számára a sikert. 2002-ben meghívták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijébe is.

Kovács László

Kovács László operatőr Zsigmond Vilmossal szökött 1956 után Amerikába. Barátja hívására költözött 1958-ban Hollywoodba, ahol egy év múlva a Szelíd motorosok című film hozta meg számára a sikert. 2002-ben meghívták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijébe is.

Dia

 	Gábor Zsazsa 	Gábor Zsazsa 24 éves korában, 1941-ben költözött Hollywoodba, ahol hamar hírnevet szerzett magának a színészi teljesítményével, szépségével, valamint botrányaival. 1958-ban Golden Globe-különdíjjal tüntették ki. 	Kapcsolódó cikk: 	Válságos az állapota! Kórházba szállították a magyar színésznőt »

Gábor Zsazsa

Gábor Zsazsa 24 éves korában, 1941-ben költözött Hollywoodba, ahol hamar hírnevet szerzett magának a színészi teljesítményével, szépségével, valamint botrányaival. 1958-ban Golden Globe-különdíjjal tüntették ki.

Kapcsolódó cikk:
Válságos az állapota! Kórházba szállították a magyar színésznőt »

Dia

	Korda Sándor	Korda Sándor a Tanácsköztársaság bukása után Hollywoodban a United Artists rendezője lett, legnagyobb sikereit azonban Nagy-Britanniában érte el. Testvéreivel Londonban telepedett le és itt alapította meg 1932-ben a London Films filmstúdiót és több kisebb stúdiót. 1942-ben ő lett az első filmrendező, akit lovaggá ütöttek.

Korda Sándor

Korda Sándor a Tanácsköztársaság bukása után Hollywoodban a United Artists rendezője lett, legnagyobb sikereit azonban Nagy-Britanniában érte el. Testvéreivel Londonban telepedett le és itt alapította meg 1932-ben a London Films filmstúdiót és több kisebb stúdiót. 1942-ben ő lett az első filmrendező, akit lovaggá ütöttek.

Dia

	Kertész Mihály	1926-ban Kertész Mihály az Amerikai Egyesült Államokba emigrált és Michael Curtiz-re angolosította nevét. Hosszú hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített, köztük 1944-ben a Casablanca-ért a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat kapta.

Kertész Mihály

1926-ban Kertész Mihály az Amerikai Egyesült Államokba emigrált és Michael Curtiz-re angolosította nevét. Hosszú hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített, köztük 1944-ben a Casablanca-ért a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat kapta.

Dia

 	Bánfalvy Ágnes 	Bánfalvy Ágnes 1981-ben ment Párizsba, ahol Jean-Luc Godard Passion című filmjében szerepelt. Az alkotás elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. 1984-ben Kaliforniába költözött, ahol a California State University of Los Angeles tanára lett. Külföldi filmje például az Orson Welles életét feldolgozó Big O. 	Kapcsolódó cikk: 	Így tér vissza az Abigél copfos diáklánya! Bánfalvy Ági új szerepben tündököl »

Bánfalvy Ágnes

Bánfalvy Ágnes 1981-ben ment Párizsba, ahol Jean-Luc Godard Passion című filmjében szerepelt. Az alkotás elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. 1984-ben Kaliforniába költözött, ahol a California State University of Los Angeles tanára lett. Külföldi filmje például az Orson Welles életét feldolgozó Big O.

Kapcsolódó cikk:
Így tér vissza az Abigél copfos diáklánya! Bánfalvy Ági új szerepben tündököl »

Ezt is szeretjük
Fotó: