Kudlik Júliától 40 év után méltatlanul váltak meg: 76 évesen így él az egykori bemondónő

Kudlik Júlia bemondónő és számos műsor háziasszonya volt a Magyar Televízióban, majd négy évtized után, 2005-ben elküldték.

Kudlik Júlia 2022
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kudlik Júlia negyven évig dolgozott a Magyar Televízióban bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőnőként. 

76 évesen visszavonultan él, tévét sem néz, inkább olvas. Sokat sétál, korán kel és fekszik, interjút pedig csak nagyon ritkán ad. 

Kudlik Júlia 2022-ben

A Magyar Televízió ifjúsági osztályán ügyelőként és mindenesként kezdett el dolgozni, majd a kollégák biztatására bemondómeghallgatáson vett részt, ami után szerződést ajánlottak neki bemondóként. Elvégezte Fischer Sándor beszédtechnika-tanfolyamát, és 1964. február 29-én, szökőévben és szökőnapon szerepelt először a Magyar Televízió képernyőjén.  

Kudlik Júlia műsorvezető 1970-ben a Delta című műsor stúdiójában.
Kudlik Júlia műsorvezető 1970-ben a Delta című műsor stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Harminc év alatt 820 műsor elkészítésében vett részt, számos műfajban kipróbálhatta magát: bő harminc éven át, 1965-től 1996-ig vezette a Delta című műsort, Antal Imrével felejthetetlen páros alkottak a Szeszélyes évszakok című szórakoztató műsor házigazdáiként. 

1989-ben a TV2-ben (A Magyar Televízió 2-es csatornája, ami nem azonos a jelenlegi TV2-vel, ami 1997. október 4-én kezdte meg adását - szerk.) kezdett el dolgozni. Népszerű volt a Gazdit keresünk című műsora, a Juli Sulival pedig meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját. Az utóbbi négy évig ment, és két könyv jelent meg belőle. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

2001-ben a Magyar Televízióért Életműdíjjal, 2004-ben a Magyar Televízió Örökös Tagja címmel tüntették ki, 2005-ben elküldték egy csoportos leépítés során. A Magyar Nemzetben megjelent friss interjúban azt mondta, méltatlan volt, ahogy elküldték. 

Kudlik Júlia, a Magyar Televízió bemondója a stúdióban 1979. február 28-án.
Kudlik Júlia, a Magyar Televízió bemondója a stúdióban 1979. február 28-án.
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

- Én soha nem akartam híres ember lenni, kitűnni. Nem az volt a baj, hogy véget ért a televíziós munka, hanem az, ahogyan véget ért.

Méltatlan volt a nézőkhöz, az intézményhez és hozzám is.

- Ötvenhat évesen nyugdíjba mentem. Jobb, hogy így történt, mint ha azt mondanák: na, ez még mindig itt van?

Háziasszonya volt az 1971-es, 1972-es és 1981-es Táncdalfesztiválnak, később a Kodály-énekversenynek, számos népdal- és népzenei vetélkedőnek, tévéfesztiválnak és díjátadó gálának. 1981-ben Szvorák Katalin nyerte meg a Röpülj páva című műsort. Évtizedekkel később találkoztak újra, majd 2013-ban jelentették meg a Szeretettel - dalok és gondolatok, két évvel később a Várakozás című CD-jüket. A Covid előtt az országot, a határon túli magyarlakta területeket járták, Szvorák Katalin énekelt, Kudlik Júlia a szavaival szórakoztatta a közönséget. 

Kudlik Júlia 2015. december 19-én a Szvorák Katalinnal közös Várakozás - dalok és gondolatok című lemezbemutató koncertjén a Budapest-Fasori evangélikus templomban.
Kudlik Júlia 2015. december 19-én a Szvorák Katalinnal közös Várakozás - dalok és gondolatok című lemezbemutató koncertjén a Budapest-Fasori evangélikus templomban.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

76 évesen ragaszkodik a napi menetrendjéhez, és mindennap olvassa a Bibliát, 2008-ban beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre óralátogatóként, hogy a sorait jobban tudja értelmezni.

- Korán kelek, tornázom, reggelizem, kávézom. A macskám megkapja a napi szeretetadagot, majd a Bibliát olvasom. Ebéd után fél órát pihenek, utána jönnek a hobbitevékenységek. Rengeteget olvasok, csipkét verek, gobelint szövök, foltvarrással foglalkozom, barátokkal találkozom, színházba, hangversenyekre járok. Naponta négy kilométert sétálok, s este korán lefekszem - mesélte a Magyar Nemzetnek. 

A Magyar Televízió bemondónői akkor és most

Kertész Zsuzsa sok más pályatársához hasonlóan rádiózással kezdte a karrierjét: 1965. február 15-én lett a Magyar Rádió munkatársa, amihez negyven évig hű maradt, majd a televíziósok figyelmét is felkeltette. 2000-ben búcsúzott a Magyar Televíziótól. Képes összeállításunkból megtudhatod, mi lett kedvenc bemondónőinkkel - akkor és most fotókon többek között Kertész Zsuzsa, Lőrincz Gabriella és Endrei Judit.

76 éves lett Kertész Zsuzsa: a Magyar Televízió bemondónői egykor és ma

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük