Kovács Áront az éjszaka közepén vitt el a mentő: gyerekkora óta gyógyíthatatlan beteg
Kovács Áront kilencéves korában szembesítette az orvos azzal, hogy a cukorbetegségből sosem fog kigyógyulni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kovács Áron egy csapásra felnőtt, amikor a '80-as években, mindössze kilencévesen azzal kellett szembesülnie, hogy cukorbeteg, ezért nem élhet és étkezhet úgy, mint az átlagos, egészséges gyerekek, felelősséggel tartozik saját maga iránt. 

A cukorbetegség a műsorvezető életében már a mindennapi rutin része, ugyanakkor tudatosan dolgozik élete meghosszabbításán. Tudja, hogy egészsége nagyban függ az étkezésétől, jelenleg éppen a vegetáriánus életmód gondolatával kacérkodik.

Kovács Áron cukorbetegsége

Egy nap harmincszor voltam pisilni, ettem a havat, és szerencsére a szüleimnek feltűnt, hogy valami nincs rendben…

- Előtte volt egy vírusos megbetegedésem, ami azért fontos, mert annak a szövődményeként is kialakulhatott a cukorbetegség. Emlékszem, január volt. Az éjszaka közepén vitt el a mentő, a szüleim egy pokrócba csavartak, még elköszönni sem tudtam tőlük. Így visszagondolva már nem fáj, de akkor, kilencévesen ezt átélni nagyon rossz volt. 

kovacs-aron
Fotó: YouTube/Ízvarázsló

- A kórházban beraktak egy rácsos ágyba, bekötötték az infúziót, és rám oltották a villanyt. Eltelt egy-két hét a vizsgálatokkal, amikor leült velünk az orvos, és kertelés nélkül elmondta, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok. Két erős fogalmat ott meg kellett tanulnom: az örökké és a soha. Azt mondta, erősödjek meg, mert életem végéig cukorbeteg leszek, és a tetteimmel az életemért felelek. Felnőttem, nagyon hirtelen - idézte fel a majdnem negyvenéves emléket. 

Amíg a többi gyerek ész nélkül strandolt, fagyizott, én ugyanezt csináltam, csak ésszel.

Számoltam, időpontokat néztem, de azt a szabadságot, ami a gyerekkora jellemző, tőlem elvette a betegség - mesélte az Ízvarázslóban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mára már megszokta, hogy a számolgatás és a szúrások hozzátartoznak a mindennapjaihoz. Szerencsére az okosórák, okostelefonok megkönnyítik az életét, de egyvalamibe mégis nagyon belefáradt: a folyamatos önkontrollba. 

- Ez a legrosszabb az egészben. Nem tudod elengedni magad, és ez elfárasztja az embert. Én nem aludtam negyven éve úgy, hogy puff, beesek az ágyba. Nekem előtte tudnom kell, hogy mennyi volt a cukrom, mit ettem, hogy mire kelek, hogyan ne aludjak bele egy rosszullétbe - mondta az énekes-műsorvezető.

Az Ízvarázsló forgatásán azt is elárulta, hogy míg másoknak élmény, és boldogságot okoz egy-egy étkezés, számára csak egy szükséges dolog, a létfenntartás része. A gyerekeinek rántott húst szokott készíteni, és ők kifejezetten szeretik, ha „Apa főz!” Egy ideje foglalkoztatja a vegetáriánus táplálkozás, gondolkodik rajta, hogy rálép erre az útra. 

- Bár imádom a húst, de egyre kevésbé kívánom. Például, ha beteg vagyok, akkor rá sem tudok nézni. Hiszem azt, hogy a szervezet így üzen, hogy mire van szüksége. Arról nem beszélve, hogy a hús az érfalra sincs jó hatással, és szerintem, ha vega lennék, akár plusz éveket is nyerhetnék, mert cukorbetegként bizony az évekért is küzdünk - árulta el a 2021. május 19-én 48. születésnapját ünneplő Kovács Áron, aki abban bízik, hogy az aktív életet, amit ő él, még legalább 20-25 évig megtarthatja.

Erős Antónia és cukorbetegséggel küzdő sztárok

Erős Antónia huszonéves volt, amikor mindössze néhány hét alatt tíz kilót fogyott, a közérzete sokat romlott, és jártányi ereje sem maradt. Ellátogatott háziorvosához, aki megállapította a diabéteszt. Nézd meg, kik azok a magyar sztárok, akik nyíltan beszélnek arról, hogy cukorbetegségben szenvednek!

Ezt is szeretjük