Ma 76 éves Koncz Zsuzsa: szenzációsan néz ki az 1962-es Ki mit tud? felfedezettje
Koncz Zsuzsa mindössze 15 éves volt, amikor osztálytársnőjével, Gergely Ágival elindultak a tehetségkutatón. 60 éve van a pályán.

koncz-zsuzsa-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Koncz Zsuzsa 1946. március 7-én látta meg a napvilágot a Heves megyében található Pélyben. Mindenki muzikális volt a családjában, édesanyja éjjel-nappal énekelgetett otthon. Ezt a szokást átvette, az iskolai szünetekben angolul fakadt dalra osztálytársainak, a családját pedig operarészletekkel szórakoztatta.

Gyerekként imádta színházat és a verseket, mégsem készült soha színészi pályára, a kezdetektől világos volt, hogy énekesnőnek született. Tanárai sokszor kérték, énekeljen valamit az igazgatónak, amikor a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója volt. Fiatalon elkezdett hegedülni is tanulni.

Koncz Zsuzsa 76 éves lett

Pályafutása is ezekben az időkben indult, osztálytársnőjével és barátnőjével, Gergely Ágival 15 esztendősek voltak, amikor elhatározták, szerencsét próbálnak a Ki mit tud?-on. Egy matekóra alatti levelezés alkalmával született meg bennük az ötlet, végül Gergely Ági adta be a jelentkezésüket 1962-ben. A Gézengúz című dalt adták elő akkora sikerrel, hogy egészen a tehetségkutató második helyéig meneteltek. 

Koncz Zsuzsa és Gergely Ági a Magyar Televízió Ki mit tud? című műsorában 1962-ben.
Koncz Zsuzsa és Gergely Ági a Magyar Televízió Ki mit tud? című műsorában 1962-ben.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

- Nem volt drukk bennünk, az ember, miközben szerepel, nem fogja fel, hogy egy egész ország látja. Azt csak akkor érzékeltük, amikor a villamoson megszólítottak bennünket, hogy: "Kislányok, ti vagytok a Gézengúzok?”, mert a nevünket nem tudták - mesélte a Fókuszban.

Akkor nem fordult meg a fejében, hogy ez elindíthatja a karrierjét a színpadon. Öt évvel később főszerepet kapott Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjében, ez volt az első olyan alkotás hazánkban, ami kifejezetten a korszak fiatal generációjának szólt. A szereplés után nem volt megállás, a '70-es évekre a legnépszerűbb előadók közt tartották számon, és sorra jelentek meg a lemezei. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Körülrajongott sztár lett, akire rengeteg lány akart hasonlítani. Védjegyének számító, derékig érő, fekete hajára sokan irigykedtek, ezért meglepő, hogy sokáig nem volt megelégedve a külsejével.

- Ezt meg amazt másmilyennek szerettem volna látni magamon, mint amilyen valójában, de - gondolom - ezzel a nők többsége így van. A barna szeretne kék szemű, szőke hajú lenni, a vékony kicsit teltebb, a kicsit teltebb meg karcsúbb - ezt már a Nők Lapjának fejtette ki.

1975-ben készült róla ez a felvétel.
1975-ben készült róla ez a felvétel.
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

2020-ban a karantén alatt egy új lemezt is felvett, a Szabadnak születtél elnevezésű korongon állandó szerzőtársaival, köztük Bródy Jánossal dolgozott együtt. A 76 esztendős Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésznőt immár hatvan éve imádja a közönség. Szenzációsan fest a róla készült, friss felvételeken: fitt, fiatalos, és tele van energiával. 

- Aki megéri ezeket az időket, az ezt belülről nem érzi. Azt tudja, hogy ez messze volt, de hogy ez pontosan súlyban mit jelent, maximum a tükörbe nézve látja. Megfoghatatlan dolog a kor addig, amíg az ember egészséges, és egészségesnek is érzi magát, és csinálhatja azt, amit szeret - árulta el az RTL Klub műsorában.

Koncz Zsuzsa 2022 márciusában a Fókuszban.
Koncz Zsuzsa 2022 márciusában a Fókuszban.
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Épp mozgékonysága miatt volt számára nehéz az elmúlt időszak, a világjárvány miatt többször is el kellett halasztania 13. nagykoncertjét az Arénában, amelyet végül 2022. március 5-én tartott meg. Egész pályafutása során ez volt a leghosszabb idő, ameddig nem léphetett színpadra.

- Nem volt nagyon egyszerű, mert a magamfajta ember mindig arra készül, hogy előbb-utóbb megjelenhet a közönség előtt (…) A bizonytalanságot elég rosszul tűröm, egy dolog még nagyon hiányzott, elég sokat utazom, de azt nem mertem megkockáztatni.

A Magyar Televízió bemondónői akkor és most

Az 1945. december 31-én született Kertész Zsuzsa bemondónői pályafutását a képernyőn 1974 áprilisában kezdte. 2000-ben búcsúzott el a Magyar Televíziótól, nyugdíjasként is nagyon aktív. Képes összeállításunkból megtudhatod, mi lett a Magyar Televízió kedvenc bemondónőivel - akkor és most fotókon többek között Kertész Zsuzsa, Lőrincz Gabriella és Endrei Judit.

Cover-fotó: Fortepan/Hunyady József

Ezt is szeretjük