Ezen múlt, hogy olimpiai bajnok lett - Kőbán Rita meglepő dolgot árult el
Kőbán Rita eredetileg nem is akart kajakozni, az elején pedig abba is akarta hagyni.

koban-rita-cover-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kőbán Rita első olimpiai szereplésére 1988-ban került sor Szöulban, ahol női kajaknégyesben ezüstérmet szerzett. Négy évvel később Barcelonában már háromszor léphetett dobogóra, hiszen egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert. 1996-ban Atlantában újra aranyérmet nyert, 2000-ben Sydney-ben pedig ezüstérmet.

Az 52 éves sportolónak négy testvére van, és a hetvenes évek közepén kezdett kajakozni, de egy véletlenen múlt, hogy ezt a sportágat választotta. Többek között erről is mesélt a Duna TV-n futó Ridikülben, de a beszélgetés során elárulta azt is, hogy mivel foglalkozott a versenysport után, illetve, hogy miért is lett edző.

Kőbán Rita lánytestvérei közül ketten is kajakoztak, de mindketten lesérültek, ezért nem tudták folytatni sportolói karrierjüket. Viszont éppen az egyik testvérének köszönheti, hogy kajakozni kezdett, mert ha ő nincs, egészen máshogy alakult volna az élete.

- Belvárosi lányként indultam, és ez volt az egyetlen sport a környéken. Két szempont volt fontos a nővéremnek, hogy szabadban lehessen, és csinosak legyenek a fiúk. Még egy nővérem kajakozott, aki egyszer csak szólt nekem, hogy az edzője mondta, ha van egy húgod, hozd le. Addig a térre jártam le, onnantól fogva pedig 24 évig kajakozni - kezdte vallomását.

- Nem olimpiai bajnok akartam lenni, és nem világra szóló történet. Azért ragadtam le ennél a sportnál végül, mert egyszer az edzőm beszélgetett egy másikkal, amikor fél-egy éve kajakoztam már, és azt mondta neki, hogy ez a kis Kőbán azért tehetséges. Onnantól kezdett el ez az egész igazán érdekelni, hiszen korábban abba is akartam hagyni - idézte fel emlékeit.

Saját bevallása szerint aztán érettségi után fordult igazán komolyra a dolog, amikor úgy döntött, hogy a továbbtanulás helyett a versenysportot választja, mivel úgy érezte, hogy egyvalamit szeretne csak csinálni, de azt akkor nagyon jól. A versenysportot 2001-ben hagyta abba, ezt követően elvégezte az edzői képzést és a sportmenedzseri képzést a Testnevelési Főiskolán, továbbá megtanult autodidakta módon angolul, de azt is elmondta, hogy kötni-horgolni is nagyon szeret, illetve karácsonyra saját maga készít fenyődíszeket.

- Nem jutottunk ki a világbajnokságra az ezredforduló után. Elmúltam 35 éves, amikor abbahagytam a versenyportot, a testem is jelzett, hogy elég. Egy évet még levezettem, ami az jelenti, hogy naponta egyszer edzettem. Aztán lementem három hét múlva kajakozni, és olyan izmaim fájtak, amikről nem is tudtam, hogy léteznek. Öt kilométert sírva eveztem le, és akkor megköszöntem a hajónak, a lapátnak, a víznek, és két évig a sport közelébe se néztem.

Két évvel később versenylovakkal kezdett el foglalkozni, és csak 13 évvel később talált vissza a kajakozáshoz, igaz, már edzőként. Kőbán Rita bevallotta, hogy nem is akart edző lenni, de miután megkérték, hogy tanítson meg valakit kajakozni, úgy érezte, hogy eljött az ideje, hogy tudását átadja a fiatalabb generációnak. Jelenleg is edzőként dolgozik, 2013 májusától az MTK kajakedzője.

Fotó: MTVA/Ridikül, MTI/Koszticsák Szilárd.

Ezt is szeretjük