Ő volt a Forma-1 magyar reménysége: Kesjár Csaba 60 éves lenne idén
Kesjár Csaba lehetett volna az első magyar pilóta, aki bejut a nagyok közé, ám egy baleset következtében tragikusan fiatalon hunyt el.

kesjár-csaba-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hollywoodisztár-megjelenés, fogpasztareklámba illő mosoly, hatalmas tehetség - többek között ezek a jelzők jutnak az eszünkbe, ha a ’80-as évek magyar autóversenyző-csillagára, Kesjár Csabára gondolunk.

A tragikusan fiatalon, mindössze 26 évesen elhunyt sportoló nevét annak idején még azok is ismerték, akik nem követték az autósportot. 

Kesjár Csaba 60 éves lenne idén

Az egész ország megrendült 1988. június 24-én halálhíre hallatán: Nürnberg mellett vett részt egy edzésen, amikor tisztázatlan körülmények között tragikus balesetet szenvedett. A mai napig érthetetlen, hogy egy olyan képzett pilóta, mint amilyen ő volt, hogyan rohanhatott fékezés nélkül a szalagkorlátba.

Kesjár Csaba 1986-ban a Formula Ford bajnokaként.
Kesjár Csaba 1986-ban a Formula Ford bajnokaként.
Fotó: Fortepan/Szalay Béla

Kesjár 2022. február 9-én töltötte volna be a 60. életévét. Minden esélye megvolt rá, hogy ő lehessen az első Forma-1-es pilóta a vasfüggöny mögül. Harle Tamás sportújságíró 1988-ban könyvet írt a Reménység hercegének is becézett bajnokról. 

- Amikor bementem egy fénymásolóba a kinyomtatott első példányért, összejöttek a hölgyek, és elmondták, sírtak, amikor meghalt, annyira szerették. Amikor ide-oda mentem a könyvvel, hihetetlen, hogy mindenkinek a szépsége, karizmatikussága és kedvessége jutott eszébe, ennek óriási szerepe van abban, hogy még mindig a szívekben van - emlékezett vissza a Fókuszban.

kesjár
Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Delhusa Gjon gyermekkori barátját veszítette el a személyében. Az énekes egy dalt is írt az emlékére Gyertyák a síron címmel.

- A sírnál láttam, mennyi rajongója van. Miután hazamentem, azon az estén már a dallamok forgolódtak a fejemben. Ő volt az első mély barátom, aki gyerekkoromtól kísért.

Kesjár Csaba 1975-től vált sztárversenyzővé: először gokartban szerzett magyar bajnoki címet, 1985-ben autóversenyzőként lett abszolút magyar bajnok. 1986-ban osztrák, 1987-től a német Formula-3 kategóriában versenyzett. 

Keszthelyi Vivien és David Schumacher

Képes összeállításunkban mutatjuk, mennyire szép párt alkot Keszthelyi Vivien és David Schumacher, valamint azt is megnézheted, hogy milyen szép nő a magyar pilóta. 

Cover-fotó: Fortepan/Szalay Béla

Ezt is szeretjük