Elhunyt a legendás magyar műsorvezető – 84 évesen legyőzte a betegsége
Elhunyt Kelemen Endre, a Családi kör műsorvezetője.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Kelemen Endre, a magyar televíziózás legendás alakja - adta hírül elsőként a Bors. A család közleményben tudatta, hogy a Magyar Televízió Családi kör című műsorának műsorvezetője, az Iskolatelevízió alapítója és vezetője augusztus 14-én, hosszú betegség után örökre lehunyta a szemét. 84 éves volt. 

"Ezúton értesítjük a Magyar Televízió vezetőségét és munkatársait, hogy Kelemen Endre, a Magyar Televízió egykori munkatársa, az Iskolatelevízió alapítója és vezetője, a Magyar Televízió életmű-díjasa, Apáczai-díjjal kitüntetett, életének 85. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Nevéhez olyan műsorok szerkesztése és vezetése fűződik, mint a Pedagógusok fóruma és a Családi kör" - áll a műsorvezető lánya, Dr. Kelemen Judit által elküldött közleményben.

Kelemen Endre 1933. november 1-jén született Keszthelyen. 1956-ban végzett az ELTE Bölcsészettudomány Karán pedagógia-lélektan szakos középiskolai tanárként. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban, ahol 1995 januárjáig, 39 éven át tevékenykedett. 1960 és 1961 között a MÚOSZ Újságíró Iskolájában újságíró képesítést is szerzett.


Műsorvezetője, illetve riportere volt a Szülők, nevelők egymás közt és a Családi kör című műsoroknak - utóbbi 1974-től 1994-ig, húsz évig volt képernyőn, legtöbbször esti főműsoridőben. Alapítója volt az 1963-ban indult Iskolatelevíziónak, melynek rovatvezetője, majd osztályvezetője volt 1986-ig.

Nyugállományba vonulása után a Magyar Televízió pedagógiai tanácsadójaként tevékenykedett, a Művelődési Főszerkesztőségen szerkesztőként és riporterként dolgozott 2006-ig. Több évtizedes televíziós munkájáról itthon és külföldön egyaránt írt publikációkat, tartott előadásokat. 1997-től az egri Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Tanszékén a média-specializáció keretében médiaismereteket oktatott a pedagógia szakos levelező hallgatóknak.

Ranschburg Jenő gyermekpszichológus 2008 novemberében Kelemen Endrét, a Magyar Televízió gyerekműsorainak egyik elindítóját köszöntötte 75. születésnapján a Magyar Televízióban.
Ranschburg Jenő gyermekpszichológus 2008 novemberében Kelemen Endrét, a Magyar Televízió gyerekműsorainak egyik elindítóját köszöntötte 75. születésnapján a Magyar Televízióban.
Fotó: MTI


1971-ben a Miskolci Film- és Televízió Műsorok Fesztiváljának kategóriadíját nyerte a Szeretnék szépen beszélni című műsorért. 1985-ben Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki a Magyar Televízióban végzett pedagógiai munkájáért, 2003-ban megkapta a Magyar Televízió Életmű-díját. 

Ezt is szeretjük