A 93 éves Kassai Ilona mindenkit lenyűgözött: életműdíjat kapott a XII. Bujtor István Filmfesztiválon
A 93 éves, Kossuth-díjas Kassai Ilonát ünnepelte a filmes szakma, amikor életműdíjat vett át Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztiválon.

kassai-ilona-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A XII. Bujtor István Filmfesztiválon augusztus 19. és 22. között 167 nevezett alkotás közül 110 film került a hivatalos versenyprogramba, ezek közül 80 alkotást láthattak a nézők. A fesztivál legjobbjai vasárnap egy gála keretében vehették át a Bujtor István-díjat, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri, amelynek elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, Fábry Zoltán tanítványa volt. 

A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, mellette Kalász József filmrendező, vágó, Wiegmann Alfréd színházi és tévéfilmrendező, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer vett részt a zsűri munkájában.

Kassai Ilona életműdíjat kapott 

A filmfesztivál életműdíjjal jutalmazta Kassai Ilona színművészt, akit Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében láthatott a közönség. A 93 éves, Kossuth-díjas művészt hosszú perceken át vastapssal ünnepelte a közönség.

kassai-ilona
Fotó: Racskó Tibor

A legjobb drámai férfi alakítás díját Jászberényi Gábor kapta az Aracsi Norbert által rendezett Elfelejtett nemzedék című filmben mutatott játékáért, a vígjátékban nyújtott alakításáért pedig a legjobb férfi főszereplő díját Kálloy Molnár Péter vehette át, Mázló Imre Tízpertíz című filmért. A legjobb női mellékszereplő Bakos Éva lett, aki a Nyíri Kovács István által rendezett Boszorkányházban nyújtott emlékezetes alakítást. A legjobb női főszereplő díját Nagy Katica vihette haza, aki a Buvári Tamás rendezte Magdolna című filmben érdemelte ki az elismerést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

Az október 18-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. október 18. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A legjobb rendezésért járó különdíj a Csöndend című filmé lett, melyet Tóth Gergely rendezett. Kreatív filmötletért járó dicséretet kapott a Psycho 60 című film rendezője, Végh Vozó Zoltán. A film különlegessége, hogy hatvan magyar színésznővel forgatták újra Alfred Hitchcock Psycho című filmjének híres zuhanyjelenetét. A filmben többek között Gubás Gabi, Haumann Petra, Ónodi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Péterfy Bori, Törőcsik Franciska, Trokán Anna és Trokán Nóra is látható. 

bujtor-istvan-feilmfesztival
Fotó: Racskó Tibor

Játékfilm kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője. A két főszereplő, Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes, egyedülálló nő (Gryllus Dorka) és Kornél, a tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) találkoznak, és ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között, hasonló múltbeli élményeik miatt, egy teljesen valószínűtlen viszony kezd kialakulni. 

A díjazottakról bővebben a Bujtor István Filmfesztivál hivatalos oldalán olvashatsz. 

A Bujtor Filmfesztivál minden eddigi rekordját megdöntötte. Több ezren látogattak el a programokra, a pódiumbeszélgetésekkel zajló filmvetítések többsége telt ház előtt zajlott. Volt kaszkadőrshow, vörös szőnyeges felvonulás, veterán autós találkozó, koncertek, retró utcabál, Bujtor István Emlékkiállítás és Ötvös Csöpi ételkóstoló is. 

Az elvarázsolt dollár Topolinója egykor és ma

Kristály Barbara játszotta 1985-ben Az elvarázsolt dollárban Topolinót. Nyolcéves volt, amikor édesanyjával elmentek a válogatásra, ahol úszni tudó gyerekszereplőt kerestek. Kacsintani kellett, és verset mondani, de ő inkább vicceket mesélt.

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük