Elhunyt Karinthy Márton - A Kossuth-díjas rendező 70 éves volt
Elhunyt Karinthy Márton rendező, a Karinthy Színház igazgatója.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája - tudatta a Karinthy Színház ma kora este a Facebookon.  

A teátrum a közleményben azt is közzétette, hogy Karinthy Márton úgy rendelkezett, lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy Színházat, amely ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat.

Karinthy Márton 2019. március 20-án, a köztévé Hogy volt?! című műsorában a Karinthy családról mesélt.
Karinthy Márton 2019. március 20-án, a köztévé Hogy volt?! című műsorában a Karinthy családról mesélt.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Karinthy Márton 1949. szeptember elsején született Budapesten. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát Marton Endre és Kazán István, később Babarczy László osztályában. 2002-ben a Színművészetin summa cum laude minősítéssel Doctor of Liberal Arts (DLA) tudományos fokozatot szerzett. 1973 és 1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975 és 1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977 és 1980 között a Thália Színház, 1980 és 1982 között a Népszínház rendezője volt.

Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában, 1982-ben pedig megalapította a Hököm Színpadot, amely 1988-tól Karinthy Színház néven működik. A háború utáni első magánszínháznak rendezője és igazgatója is volt. A teátrum Karinthy Ferenc Gőz és Hubay Miklós A zsenik iskolája című darabjával nyitott meg. 

Karinthy Ferenc író családi körben, 1963-ban. Balra fia, Karinthy Márton, jobbra felesége, Boros Ágnes.
Karinthy Ferenc író családi körben, 1963-ban. Balra fia, Karinthy Márton, jobbra felesége, Boros Ágnes.
Fotó: Fortepan/Hunyadi József

2003-ban jelent meg nagy sikerű könyve, az Ördöggörcs - Utazás Karinthyába, ami több újranyomást is megélt. Elsősorban Karinthy Gáborról, a nagybátyjáról szól, egy meditációs regény önmagáról, a család nagy tehetségű tagjairól. 2006-ban ötrészes rádiójáték készült a könyv alapján. 2012-ben svédül is megjelent, négy évvel később norvég nyelvre is lefordították, 2017-ben a francia és angol fordítása is elkészült - írja a Wikipédia.

2007 végén jelent meg újabb kötete, A vihar kapuja címmel. Máté Gábor a tanítványai számára beszédvizsgát készített a könyv alapján, ami több fesztiválon is sikert aratott. 2016-ban ötrészes rádiójáték készült belőle. A 2012-es könyvhétre adták ki a Magyarnak lenni sorozatban az Okosan kell szeretni magyarságunkat című kötetét.

2013-ban Karinthy Márton színházi és írói pályája elismeréseként Kossuth-díjat kapott. 2016-ban a MASZK Egyesület (Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület) Vámos László rendezői díját vehette át. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük