Elhunyt Sára Sándor - A legendás filmrendező 85 évesen távozott
Elhunyt Sára Sándor, operatőr, rendező, a magyar filmművészet meghatározó alakja.

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, a magyar filmművészet meghatározó alakja, és az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - tudatta a családja az MTI-vel.

A Nemzet Művésze címet is elnyerő alkotó olyan nagy jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban (1963), a Gyerekbetegségek (1965), a Tízezer nap (1965), az Apa (1966) vagy a Szindbád (1971).

Sára Sándor pályafutása

Sára Sándor Turán született 1933. november 28-án, de az érettségi bizonyítványát már a budapesti Vörösmarty Gimnáziumban szerezte, itt kezdte érdekelni az operatőrködés. Ezután a Filmművészeti Főiskolán tanult tovább.

sara-sandor
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A pályáját dokumentumfilmesként kezdte rövidfilmek forgatásával. Első meghatározó munkája a mindössze 17 perc hosszú Cigányok volt 1962-ben. Első nagyjátékfilmjét 1968-ban rendezte meg Feldobott kő címmel. De rendezőként olyan filmek fűződnek még a nevéhez, mint a 80 huszár (1978) vagy a Krónika című dokumentumfilm sorozat (1982).

1993-tól volt a Duna Televízió főigazgatója, később pedig elnöke. A tiszteket 7 éve át töltötte be. Alapítója és elnöke volt a Balázs Béla Stúdiónak is.

A Magyar Művészeti Akadémia méltatása szerint dokumentumfilmjeivel a nyolcvanas évek legnagyobb hatású, felkavaró erejű dokumentumfilmes irányzatának megteremtője volt. Sára Sándort a Magyar Művészeti Akadémia és a közmédia saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük