Hosszú Katinka káprázatosan vette át díját - Ő lett az év női úszója
A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA Hosszú Katinkát választotta az év női úszójának.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú Katinka élete egyik legnehezebb évén van túl magánéletileg és szakmailag is. Az év elején kihagyta ugyan az edzéseket, hogy, miután tönkrement a házassága, egy kis időt fordítson magára, de a pihenőidő egész éves teljesítményét nem rontotta. A háromszoros olimpiai bajnok a vasárnap zárult hangcsoui rövidpályás úszó-világbajnokságon négy arany- (100, 200 és 400 méter vegyes, 200 méter pillangó) és egy ezüstérmet (100 méter hát) szerzett, mind kétszáz, mind négyszáz, mind száz méter vegyesen győzött.

A 29 éves úszónő nemcsak érmeket szerzett a kínai Hangcsou-ban, a vb-t követő gálán vette át a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elismerését: ő lett az év női úszója. A pontversenybe az idei világkupa-sorozatban, illetve a most befejeződött vb-n nyújtott teljesítmény számított bele. Hosszú Katinka a világkupában a svéd Sarah Sjöström mögött az összetett pontverseny második helyén zárt.

- Szeretném, ha ez az utolsó simítások éve lenne, és ne kellene utána már kapkodni. Jó lenne, ha a világbajnokságon már esetleg egyéni csúcsokat úsznék - nyilatkozta az MTI-nek a 2019-es évvel kapcsolatban és a nagymedencés vb-re előretekintve.

Petrov Árpád tanítványa sikerével automatikusan megkapta a legjobb edzőnek járó elismerést. Ő azt nyilatkozta, hogy, amikor nyár végén elkezdték Hosszúval a közös munkát, nem számított rá, hogy ilyen sikeresek lesznek.

- Azt hittem, sokkal nehezebb lesz formába jönni, és visszaszerezni azokat az atletikus képességeket, amelyek őt jellemzik. Az állóképességét és sebességét egyszerre növelni nagy kihívás volt, de úgy néz ki, sikerült - mondta a tréner, aki hozzátette: - Hosszú jelenleg 85%-os állapotban van, a maradék 15 %-ot véleménye szerint nagyjából jövő decemberre nyerheti vissza.

Ezt is szeretjük