Hárspataki Gábor bronzérmes: ez karatéban a magyarok első olimpiai érme

A karatés Hárspataki Gábor bronzérmet nyert a 75 kilogrammosok között a tokiói ötkarikás játékokon.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hárspataki Gábor bronzérmet nyert pénteken a 75 kilogrammosok között a tokiói ötkarikás játékokon. A 25 éves karatés sporttörténelmi sikert ért el, a sportág első magyar olimpiai érmét szerezte.

Az olimpián most debütáló sportág egyetlen magyar indulója a Nippon Budokan sportcsarnokban - ahol korábban a cselgáncs küzdelmeit rendezték - két győzelemmel, egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját. 

Hárspataki Gábor karatés bronzérmet nyert

Az elődöntőben azzal az azeri Rafael Agajevvel került szembe, akit a sportág egyik legendájának tartanak, és akit még nem sikerült legyőznie.

harspataki-gabor1
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 36 éves Agajev 70 kg-ban, majd 75 kg-ban is kétszer nyert világbajnokságot, vb-kről és Eb-kről összesen 30 érme van. A csoportmeccsek során biztosan nyerte első három meccsét, az utolsón azonban kikapott az olasz Luigi Busától, így a második helyen jutott a négy közé. Hárspataki kisebb sérüléssel küzdött, mivel az amerikai Thomas Scott elleni harcban, a második meccsén eltört az orra.

harspataki-gabor2
Fotó: MTI/Kovács Tamás

    

Az elődöntő kölcsönös ijesztgetéssel kezdődött, majd Hársfalvi próbált testre rúgni, de ezt Agajev védte, sőt egy lábsöpréssel földre vitte a magyar karatést, és meg is ütötte. Videózás után ezért három pontot kapott. Közben a bíró ápolni küldte az Eb-ezüstérmes Hársfalvit orrvérzése miatt. Innentől az MTK sportolója ment előre, de fejre ütéssel Agajev szerzett megint pontot. Egy perccel a vége előtt mindketten testre próbáltak rúgni, a visszajátszás után ezért is az azerinek járt pont, aki így 7-0-ra győzött.

Nem sokkal korábban, magyar idő szerint kora délután Kovács Sarolta öttusázó nyert bronzérmet. Hárspataki bronza a magyar csapat 17. érme a tokiói olimpián: a mérleg eddig 5 arany, 7 ezüst, 5 bronz. Szombaton drukkolhatunk a kajakosoknak, a női vízilabda-válogatottnak, vasárnap pedig a férfivízilabda-csapatnak. 

Kokó és felesége

Katalinnal 2016-ban hozta össze az élet, boldogságuk azóta is felhőtlen. Összeillő párost alkotnak, hiszen mindketten a sport szerelmesei: bár a szőke szépség szakmáját tekintve közgazdász, maratoni futóként több versenyt is megnyert.

Ezt is szeretjük