Elhunyt a legidősebb magyar színésznő – 103 évesen hagyott itt bennünket Gyulányi Eugénia
Rövid betegség után elhunyt a 103 és fél éves Gyulányi Eugénia színésznő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2018.október 10-én, rövid betegség után 103 és fél éves korában elhunyt az ország legidősebb színésznője, Gyulányi Eugénia, akit sokan Jenci néninek ismertek. 

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva 1915. március 15-én született Kolozsvárott. Édesapja Csapó Jenő bonviván, édesanyja Bátori Elza, a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája. Előbbi ezredes is volt, és még második gyermeke születése előtt meghalt az első világháborúban. Anyja második férje, Gyulányi István katonatiszt később a nevére vette Eugéniát és annak nővérét is. 

A köztévé Hogy volt?! című műsorának 2016 januári adásában.
A köztévé Hogy volt?! című műsorának 2016 januári adásában.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Már négyéves korában elhatározta, hogy színésznő lesz, érettségi után jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahova elsőre fel is vették. 1937-ben végzett, majd egy évig a Nemzeti Színház ösztöndíjasa volt. Később Szolnokon és Miskolcon is játszott.

Férjét, Vereczkey Zoltán színművészt is a Tisza-parti városban ismerte meg. Fia is egy jeles napon, a magyar költészet napján, április 11-én született 1954-ben. Gyulányi Eugénia Éva a leghosszabb ideig, 1958-tól 1972-ig az Állami Déryné Színház társulatához tartozott, ezt követően nyugdíjba vonult, de ezt követően sem mondott teljesen búcsút a szereplésnek. 2012-ben örökös diplomát kapott. Főbb szerepei: Zilia (Heltai Jenő: A néma levente), Lina (Móricz Zsigmond: Rokonok), Dorina, Elmira, Pernelle asszony (Moliére: Tartuffe).

2017 szeptemberében, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen díszdiploma-átadó ünnepségén.
2017 szeptemberében, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen díszdiploma-átadó ünnepségén.
Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem/Szkárossy Zsuzsa

A barátai és kollégái által Jenci néninek nevezett színművész 97 évesen még meghívták egy szerepre a Ruttkai Éva Színházba, százévesen a budai Várban, a Dísz téren elszavalta Ábrányi Emil Él a magyar! című versét, 2016-ban pedig a Versünnep Fesztiválon vendégként lépett fel Wass Albert: Floridában történt című novellájának egy részletével. 2017.szeptember 3-án részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen hagyományosan az évnyitóval egybekötött díszdiploma-átadó ünnepségén is.

Gyulányi Eugénia élete nagy részét Józsefvárosban töltötte - sokáig a Népszínház utcában lakott - időskorában is aktív volt, gyakran szavalt kerületi rendezvényeken is.

Ezt is szeretjük