Elhunyt Székhelyi József - A színészt 71 évesen legyőzte a rák

Székhelyi József Jászai Mari-díjas színészt legyőzte súlyos betegsége.

Szekhelyi-jozsef-RTL-Klub Fókusz 2018 januar-1

Elhunyt Székhelyi József színész-rendező, a Fészek Klub alelnöke. Halálhírét a Bálint Ház tette közzé Facebook-oldalán, amelyet később a családja is megerősített. A Jászai Mari-díjas művészt 2017 novemberében diagnosztizálták áttétes, nem operálható tüdőrákkal. A betegségre egy bordatörés utáni rutin mellkasműtét során derült fény. Ezt követően kemoterápiás kezelést kapott, ám életét nem tudták jelentősen meghosszabbítani.

2018 januárjában azt nyilatkozta, nem fél a haláltól, bízik a gyógyulásban, és betegsége ellenére havonta tíz alkalommal áll a közönség elé, ami gyógyszerként hat számára, mert szerinte a színpad nem viseli el a betegséget. Amint felgördül a függöny, jobban van, ilyenkor soha nem köhög. A kezdeti javulás ellenére májusban az orvosok rossz hírt közöltek vele: a daganat nőtt, júliusban pedig kiderült, hogy áttéteket találtak a szervezetében. Eddig egy előadását sem mondta le, de a lesújtó hírt követően azt mondta a Ripostnak, eljöhet a pillanat, amikor már nem bírja a munkát. 

- Össze kell szednem magam lelkileg. De a testem egyfolytában jelez, sorvadnak az izmaim, egyre fáradékonyabb vagyok, amit szintén nehéz feldolgozni. A kemókat is egyre nehezebben viselem, és már nem tudok olyan pozitív lenni, mint szeretnék. Ezt látják rajtam a szeretteim, és ők is szenvednek. Hiába szeretnék gondtalanul mosolyogni, most nem megy. De még bízom abban, hogy ez az állapot nem végleges, és a kezelések segítenek… Bízom, mást nem tehetek – mondta a lapnak július elején. A méltósággal és optimizmussal viselt betegség végül legyőzte a szervezetét.

Székhelyi József 1946. november 24-én született Budapesten. Bár szülei orvosi pályára szánták, már gyerekként házi előadásokat tartott a családnak, oldva általuk a napi feszültséget, melyért leginkább a gyakori családi viták és megélhetési nehézségek feleltek.

Korán színészi pályára készült

Ahogy cseperedett, egyértelművé vált, hogy a színészi pályára lép, így apja csak annyit kért, legyen mellette egy rendes polgári foglalkozása is. Így végezte el Székhelyi József érettségi után az ofszetgépmesteri szakmát. Mivel azonban végzése napján vették fel a Színművészetire, végül egyetlen percet sem dolgozott nyomdaipari gépmesterként.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1971-ben végezte el, pályáját a kecskeméti Katona József Színházban kezdte. Innen 1979-ben szerződött át a budapesti Nemzeti Színházba, majd a Madách Színház, Arizona Színház, 1994-ben pedig a soproni Petőfi Sándor Színház társulatának tagja lett. 1998-tól nemcsak Sopronban, de a Nemzeti Színházban is játszott, 2000-től pedig a Pesti Magyar Színházhoz is szerződés kötötte. 2003-2008-ig a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja volt.

Az ő hangján szólalt meg 1989-es Vili a veréb Cipúrja, és a '88-as készült Az erdő kapitányának főgonosza, Zéró. Hangját a ’90 után születettek is jól ismerik, hiszen a Simpson család Homér Simpsonjának is Székhelyi József kölcsönözte kellemes orgánumát.

Pályafutása során számos híres színpadi szerepet eljátszott. Shakespeare drámáiban volt Hamlet és Richmond is, a III.Richárdban. Ő keltette életre Ottót Katona József Bánk bánjában, Happyt Az ügynök halálában, de az Ármány és szerelem Millerének, valamint Az ember tragédiája tudósának a bőrébe is belebújt.

A tévénézők a Végre, hétfő! című 1971-es tévéfilmből, az 1982-ben bemutatott Csak semmi pánik című Ötvös Csöpi filmből vagy az 1985-ös Gyerekrablás a Palánk utcában című tévéfilm Kondor papájaként ismerik. Az ezredforduló után szerepelt a Pasik című sitcomban vagy A korán jött polgár című tévéfilmben.

1984-ben Jászai Mari-díjjal, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2010-ben a tisztikereszttel tüntették ki. 1997-ben Thália-gyűrűt, egy évvel később Bartók-díjat kapott.

65 évesen lett újra apa

Székhelyi József összesen háromszor nősült, hat gyermeke - négy saját és két nevelt - valamint négy unokája van. Legidősebb és legfiatalabb gyermeke között 36 év a korkülönbség. Legkisebb gyermeke, Sára 2012 márciusában született, a színész ekkor volt 65 éves. Amikor kiderült, hogy rákos, azt nyilatkozta: minden erejével azon lesz, hogy legyőzze, és minél tovább részese lehessen kislánya életének.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük